Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Twitter lukkede i sidste måned næsten 1.000 profiler, som ifølge det sociale medie var del af en statsstøttet, kinesisk kampagne mod demonstrationerne i Hong Kong. Facebook fulgte trop og slettede flere sider, grupper og profiler. Angiveligt var det de lukkede profilers mål at kaste et negativt lys på demonstrationerne og fremme Kinas interesser. Det skriver det amerikanske medie- og analyseinstitut Poynter.

Den kinesiske stat forsøger at give et, for Kina, ønskværdigt blik på landet. Poynter skriver nemlig også, at fem Taiwan-baserede medier blev betalt af den kinesiske etpartiregering for at udgive positive historier om Kina. Artiklerne blev lagt på nettet forklædt som reelle nyheder.

De to sager om kinesisk orkestrerede eksempler på desinformation står ikke alene. De er sandsynligvis to små led i en længere kæde. En kæde som Kina i det små er begyndt at lægge rundt om både flere lande og flere områder, skriver Poynter.

Kina intensiverer indsatsen

Kinas informationskontrol begrænser sig ikke længere til censur. I dag er den så omfattende, at der er tale '360 graders informationskontrol', siger Fu King-Wa, professor ved Journalism and Media Studies Centre på University of Hong Kong, til Poynter.

Artiklen fortsætter under billedet

Fu King-Wa, professor ved Journalism and Media Studies Centre på University of Hong Kong.


Selv områder som ikke åbenlyst kalder på censurering og kontrol, udsættes ifølge Fu King-Wa nu for manipulation fra det kinesiske styre. Et eksempel er manipulation af såkaldte ‘trending-lister’, altså lister det viser, hvad der skrives mest om på sociale medier inden for musik, onlinevideoer og lignende.

I en rapport fra NGO’en Reporters Without Borders (RSF), der beskæftiger sig med international pressefrihed, vurderer, at otte lande, og her er Taiwan ikke inkluderet, kan være under kinesisk påvirkning. Kina har eksempelvis oprettet et statskontrolleret transmissionscenter i London, der udsender globale nyheder med et kinesisk perspektiv. Mexico har også fået en kinesisk radiostation, der rækker helt til Californien.

Ifølge RSF sigter Kina efter at infiltrere udenlandske medier, højne kvaliteten af deres internationale TV-transmissioner, og reklamere i internationale medier i et massivt omfang. RSF mener, at ‘Kinas forsøg på at kontrollere og manipulere, kan være en seriøs trussel mod den internationale pressefrihed’.

Kinas teknik er unik

Poynter skriver, at Kina ikke blot udbygger deres spredning af desinformation, men at kineserne samtidig er mere effektive i deres forsøg på at påvirke omverdenen end eksempelvis Rusland. Et land som ofte kobles sammen med at sprede desinformation i ind- og udland.

Artiklen fortsætter under billedet

Alina Polyakova er forsker i desinformation og russisk udenrigspolitik ved Brookings Institute i Washington.

Den udlægning er Alina Polyakova enig i. Hun forsker i desinformation og russisk udenrigspolitik ved Brookings Institute i Washington. Hun deltog i en ‘fake-news’-konference i København, som blev afholdt sidste år af TjekDet i samarbejde med Udenrigsministeriet, hvor hun nævnte netop Kinas position sammenlignet med Ruslands.

“Rusland har aldrig været innovative i forhold til at udvikle kunstig intelligens på det her område. Men det er Kina. I øjeblikket benytter kineserne kun desinformation til at kontrollere deres egen befolkning. Men Kina vil på et tidspunkt få øjnene op for, at de kan bruge denne teknologi til at opnå udenrigspolitiske mål,” sagde hun dengang til TjekDet.

Med disse kinesiske tiltag som er implementeret langt væk fra Sydøstasien, kan det tyde på, at Kina nu allerede er i gang med at så de første frø til at opnå deres ‘udenrigspolitiske mål’. Ligesom Alina Polyakova forudså det.

Forrige artikel Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol Næste artikel Ny undersøgelse: Danskerne har sværere og sværere ved at finde rundt i sundhedsdebatten Ny undersøgelse: Danskerne har sværere og sværere ved at finde rundt i sundhedsdebatten
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.