Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Twitter lukkede i sidste måned næsten 1.000 profiler, som ifølge det sociale medie var del af en statsstøttet, kinesisk kampagne mod demonstrationerne i Hong Kong. Facebook fulgte trop og slettede flere sider, grupper og profiler. Angiveligt var det de lukkede profilers mål at kaste et negativt lys på demonstrationerne og fremme Kinas interesser. Det skriver det amerikanske medie- og analyseinstitut Poynter.

Den kinesiske stat forsøger at give et, for Kina, ønskværdigt blik på landet. Poynter skriver nemlig også, at fem Taiwan-baserede medier blev betalt af den kinesiske etpartiregering for at udgive positive historier om Kina. Artiklerne blev lagt på nettet forklædt som reelle nyheder.

De to sager om kinesisk orkestrerede eksempler på desinformation står ikke alene. De er sandsynligvis to små led i en længere kæde. En kæde som Kina i det små er begyndt at lægge rundt om både flere lande og flere områder, skriver Poynter.

Kina intensiverer indsatsen

Kinas informationskontrol begrænser sig ikke længere til censur. I dag er den så omfattende, at der er tale '360 graders informationskontrol', siger Fu King-Wa, professor ved Journalism and Media Studies Centre på University of Hong Kong, til Poynter.

Artiklen fortsætter under billedet

Fu King-Wa, professor ved Journalism and Media Studies Centre på University of Hong Kong.


Selv områder som ikke åbenlyst kalder på censurering og kontrol, udsættes ifølge Fu King-Wa nu for manipulation fra det kinesiske styre. Et eksempel er manipulation af såkaldte ‘trending-lister’, altså lister det viser, hvad der skrives mest om på sociale medier inden for musik, onlinevideoer og lignende.

I en rapport fra NGO’en Reporters Without Borders (RSF), der beskæftiger sig med international pressefrihed, vurderer, at otte lande, og her er Taiwan ikke inkluderet, kan være under kinesisk påvirkning. Kina har eksempelvis oprettet et statskontrolleret transmissionscenter i London, der udsender globale nyheder med et kinesisk perspektiv. Mexico har også fået en kinesisk radiostation, der rækker helt til Californien.

Ifølge RSF sigter Kina efter at infiltrere udenlandske medier, højne kvaliteten af deres internationale TV-transmissioner, og reklamere i internationale medier i et massivt omfang. RSF mener, at ‘Kinas forsøg på at kontrollere og manipulere, kan være en seriøs trussel mod den internationale pressefrihed’.

Kinas teknik er unik

Poynter skriver, at Kina ikke blot udbygger deres spredning af desinformation, men at kineserne samtidig er mere effektive i deres forsøg på at påvirke omverdenen end eksempelvis Rusland. Et land som ofte kobles sammen med at sprede desinformation i ind- og udland.

Artiklen fortsætter under billedet

Alina Polyakova er forsker i desinformation og russisk udenrigspolitik ved Brookings Institute i Washington.

Den udlægning er Alina Polyakova enig i. Hun forsker i desinformation og russisk udenrigspolitik ved Brookings Institute i Washington. Hun deltog i en ‘fake-news’-konference i København, som blev afholdt sidste år af TjekDet i samarbejde med Udenrigsministeriet, hvor hun nævnte netop Kinas position sammenlignet med Ruslands.

“Rusland har aldrig været innovative i forhold til at udvikle kunstig intelligens på det her område. Men det er Kina. I øjeblikket benytter kineserne kun desinformation til at kontrollere deres egen befolkning. Men Kina vil på et tidspunkt få øjnene op for, at de kan bruge denne teknologi til at opnå udenrigspolitiske mål,” sagde hun dengang til TjekDet.

Med disse kinesiske tiltag som er implementeret langt væk fra Sydøstasien, kan det tyde på, at Kina nu allerede er i gang med at så de første frø til at opnå deres ‘udenrigspolitiske mål’. Ligesom Alina Polyakova forudså det.

Forrige artikel Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol Næste artikel Ny undersøgelse: Danskerne har sværere og sværere ved at finde rundt i sundhedsdebatten Ny undersøgelse: Danskerne har sværere og sværere ved at finde rundt i sundhedsdebatten
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.