Nej, Morten Østergaard går ikke ind for barnebrude

Facebook er sølet til af falske politiske budskaber, der er forklædt som partiernes egen kommunikation. Blandt andet bliver Radikale Venstres politiske leder taget til indtægt for at gå ind for barnebrude.

Rasmus Kerrn-Jespersen

I et meme med Radikale Venstres magenta signaturfarve og de klassiske korte sætninger, der er adskilt af punktummer, bliver partiformand Morten Østergaard tager til indtægt for at have sige ja til barnebrude og nej til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Men memet er falsk. Morten Østergaard har aldrig udtalt det, der står i memet, oplyser partiet til TjekDet.

Ikke kun Morten Østergaard er ramt

Med både et folketingsvalg og et europaparlamentsvalg lige om hjørnet er der hård kamp om vælgernes gunst, og partiernes politiske budskaber på nettet bliver taktvis mere hårdtslående. For tiden bugner Facebook over med grafiske annoncer med kendte politikere sammen med markante citater.

“Det er for nemt at melde sig syg i Danmark. Og det er alt for let at få førtidspension og flexjob. Vi må have stroppet de syges ragen til sig mentalitet af andre folks penge,” siger Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.

“Min holdning. Ja til barnebrude, Nej til Inger Støjberg. Islam er vejen frem,” lyder budskabet fra Radikale Venstres formand Morten Østergaard.

“Jeg bliver så sur, når syge og pensionister vil tage migranternes penge,” siger Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten.

Sådan lyder et udpluk af de politiske budskaber, der for tiden deles heftigt på Facebook. De er alle sat grafisk op, så de minder om den kommunikation, partierne selv står bag.

Men de tre opslag – og en stribe andre – har det til fælles, at det ikke er hverken Radikale Venstre, Liberal Alliance eller Enhedslisten, der står bag.

Grafikkerne med budskaberne - også kaldet memer - er falske. Alligevel deler facebookbrugere dem flittigt.

De mange falske budskaber bekymrer Jakob Linaa Jensen, der er chefforsker og docent i sociale medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Jakob Linaa Jensen
Chefforsker og docent i sociale medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

“Det her er jo bevidst politisk manipulation, decideret ondskabsfuld manipulation,” siger han, efter at have set et udpluk af de såkaldte memer.

Metoden med at sætte et billede og et citat sammen og dele det på Facebook bliver brugt af både politiske partier og forskellige grupper på Facebook. Partierne vælger enten at udnytte den helt korte kommunikationsform til at fortælle om egne budskaber eller til at udstille synspunkter fra andre partier, som de er uenige med.

Men facebookgrupper som ‘Black label organisation"’, 'Lars Løkke er ren’ og 'Politisk ukorrekt’ spreder rask væk de falske eller fordrejede budskaber, som om det rent faktisk er partierne selv, der står bag.

Troels Runge
Ph.d.-studerende og forsker i sociale medier ved IT-Universitetet

Ingen af facebookgrupperne bag de falske opslag er vendt tilbage på TjekDets henvendelser.

Og at personerne bag de falske eller stærkt fordrejende opslag ikke vil stå til ansvar, er uholdbart, mener Troels Runge, der er ph.d.-studerende og forsker i sociale medier ved IT-Universitetet.

“Er det en partikonto? Er det en, der har fået til opdrag at sværte politiske modstandere? De her grupper er problematiske, fordi vi ikke ved, hvem der står bag,” siger Troels Runge.

TjekDet sætter i denne og næste uge fokus på de falske memer. Læs første artikel om fænomenet her: Falske budskaber forklædt som partiannoncer vil vandalisere valgkampen.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu