Russiske robotter står bag to ud af tre tweets om NATO i Østeuropa

Størstedelen af de russiske Twitter-profiler, der skriver om NATO’s militære operationer i de baltiske lande og Polen, er computerstyrede. Det viser en ny undersøgelse fra NATO.

Hvis du tror, at der sidder et menneske bag alle profiler på de sociale medier, tager du fejl. I hvert fald når det kommer til Twitter-profiler, der skriver om NATO’s tilstedeværelse i Baltikum og Polen. Det konkluderer forsvarsalliancen NATO på baggrund af en undersøgelse, som organisationens afdeling for misinformation mod NATO og medlemslandene, StratCom Centre of Excellence, har lavet.

I undersøgelsen har NATO analyseret 32.000 Twitter-beskeder dateret mellem den 1. marts og den 30. august 2017. Her viser det sig, at 70 procent af de russisksprogede profiler, som skriver om emnet, er robotter. Samtidigt står det klart, at robotterne stod bag knap 84 procent af alle beskederne.

Twitter-robotter er en betegnelse for profiler, som er programmeret til automatisk at sende beskeder og dele andre brugeres opslag.

Ifølge NATO-undersøgelsen var det især Estland, der var genstand for robotternes aktivitet. I perioden blev ordene Estland og NATO således nævnt 4.200 gange af russisksprogede robotter.

Det var især når NATO annoncerede nye militærøvelser eller troppebevægelser, at Twitter-robotterne gik amok. Nyheden om britiske soldaters ankomst i Estlandt udløste således mere end 400 opslag på en enkelt dag.

NATO har desuden sammenlignet de russisk- og de engelsksprogede Twitter-robotter. Her viser det sig, at de russisksprogede Twitter-robotter ofte får lov til at sende beskeder i flere år. Til sammenligning bliver engelsksprogede robotter typisk blokeret efter få uger eller måneder. Det skyldes ifølge NATO, at den del af Twitter, der ikke foregår på engelsk, er langt mindre reguleret.

En tidligere undersøgelse fra to amerikanske universiteter viste, at mellem 9 procent og 15 procent af alle aktive engelsksprogede Twitter-profiler styres af robotter.

Forrige artikel Facebook samarbejder med norske faktatjekkere Facebook samarbejder med norske faktatjekkere Næste artikel USA-valg: Russiske Facebook-profiler købte politiske reklamer USA-valg: Russiske Facebook-profiler købte politiske reklamer

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.