Russiske robotter står bag to ud af tre tweets om NATO i Østeuropa

Størstedelen af de russiske Twitter-profiler, der skriver om NATO’s militære operationer i de baltiske lande og Polen, er computerstyrede. Det viser en ny undersøgelse fra NATO.

Hvis du tror, at der sidder et menneske bag alle profiler på de sociale medier, tager du fejl. I hvert fald når det kommer til Twitter-profiler, der skriver om NATO’s tilstedeværelse i Baltikum og Polen. Det konkluderer forsvarsalliancen NATO på baggrund af en undersøgelse, som organisationens afdeling for misinformation mod NATO og medlemslandene, StratCom Centre of Excellence, har lavet.

I undersøgelsen har NATO analyseret 32.000 Twitter-beskeder dateret mellem den 1. marts og den 30. august 2017. Her viser det sig, at 70 procent af de russisksprogede profiler, som skriver om emnet, er robotter. Samtidigt står det klart, at robotterne stod bag knap 84 procent af alle beskederne.

Twitter-robotter er en betegnelse for profiler, som er programmeret til automatisk at sende beskeder og dele andre brugeres opslag.

Ifølge NATO-undersøgelsen var det især Estland, der var genstand for robotternes aktivitet. I perioden blev ordene Estland og NATO således nævnt 4.200 gange af russisksprogede robotter.

Det var især når NATO annoncerede nye militærøvelser eller troppebevægelser, at Twitter-robotterne gik amok. Nyheden om britiske soldaters ankomst i Estlandt udløste således mere end 400 opslag på en enkelt dag.

NATO har desuden sammenlignet de russisk- og de engelsksprogede Twitter-robotter. Her viser det sig, at de russisksprogede Twitter-robotter ofte får lov til at sende beskeder i flere år. Til sammenligning bliver engelsksprogede robotter typisk blokeret efter få uger eller måneder. Det skyldes ifølge NATO, at den del af Twitter, der ikke foregår på engelsk, er langt mindre reguleret.

En tidligere undersøgelse fra to amerikanske universiteter viste, at mellem 9 procent og 15 procent af alle aktive engelsksprogede Twitter-profiler styres af robotter.

Forrige artikel Facebook samarbejder med norske faktatjekkere Facebook samarbejder med norske faktatjekkere Næste artikel USA-valg: Russiske Facebook-profiler købte politiske reklamer USA-valg: Russiske Facebook-profiler købte politiske reklamer
Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak. Men videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret.

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud. Den samme illustration er nemlig brugt igen og igen i medierne - den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Men virkeligheden er en helt anden. 

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Efter de første smittetilfælde af covid-19 blev konstateret i landet, gik der ikke lang tid før, der blev meldt udsolgt af håndsprit i danske supermarkeder. Flere har derfor tyet til hjemmelavede løsninger, men myndighederne advarer om falsk tryghed. 

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.