Russiske robotter står bag to ud af tre tweets om NATO i Østeuropa

Størstedelen af de russiske Twitter-profiler, der skriver om NATO’s militære operationer i de baltiske lande og Polen, er computerstyrede. Det viser en ny undersøgelse fra NATO.

Hvis du tror, at der sidder et menneske bag alle profiler på de sociale medier, tager du fejl. I hvert fald når det kommer til Twitter-profiler, der skriver om NATO’s tilstedeværelse i Baltikum og Polen. Det konkluderer forsvarsalliancen NATO på baggrund af en undersøgelse, som organisationens afdeling for misinformation mod NATO og medlemslandene, StratCom Centre of Excellence, har lavet.

I undersøgelsen har NATO analyseret 32.000 Twitter-beskeder dateret mellem den 1. marts og den 30. august 2017. Her viser det sig, at 70 procent af de russisksprogede profiler, som skriver om emnet, er robotter. Samtidigt står det klart, at robotterne stod bag knap 84 procent af alle beskederne.

Twitter-robotter er en betegnelse for profiler, som er programmeret til automatisk at sende beskeder og dele andre brugeres opslag.

Ifølge NATO-undersøgelsen var det især Estland, der var genstand for robotternes aktivitet. I perioden blev ordene Estland og NATO således nævnt 4.200 gange af russisksprogede robotter.

Det var især når NATO annoncerede nye militærøvelser eller troppebevægelser, at Twitter-robotterne gik amok. Nyheden om britiske soldaters ankomst i Estlandt udløste således mere end 400 opslag på en enkelt dag.

NATO har desuden sammenlignet de russisk- og de engelsksprogede Twitter-robotter. Her viser det sig, at de russisksprogede Twitter-robotter ofte får lov til at sende beskeder i flere år. Til sammenligning bliver engelsksprogede robotter typisk blokeret efter få uger eller måneder. Det skyldes ifølge NATO, at den del af Twitter, der ikke foregår på engelsk, er langt mindre reguleret.

En tidligere undersøgelse fra to amerikanske universiteter viste, at mellem 9 procent og 15 procent af alle aktive engelsksprogede Twitter-profiler styres af robotter.

Forrige artikel Facebook samarbejder med norske faktatjekkere Facebook samarbejder med norske faktatjekkere Næste artikel USA-valg: Russiske Facebook-profiler købte politiske reklamer USA-valg: Russiske Facebook-profiler købte politiske reklamer
Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.