Ryger danskerne mere og mere?

Marcus Vesterager (S) vil stramme rygeloven for københavnerne. For danskerne ryger mere og mere, skriver han i Berlingske. Det er dog forkert. Antallet af danske rygere ikke har ændret sig siden 2011, viser vores faktatjek.

 

Fakta

påstand

"På trods af antirygekampagner, frastødende billeder på cigaretpakkerne og rygeloven i 2007, ryger danskerne mere og mere."

Citat: Marcus Vesterager (S) kandidat til borgernerepræsentationen i København i Berlinske d. 27. oktober 2017.

falsk

Danskerne ryger ikke mere og mere. Efter mange årtier med fald i antallet af rygere oplever vi nu en stagnering. Antallet af rygere er i dag lavere end i 2007.

Danskerne ryger mere og mere, og derfor må der skrappere lovgivning til, skriver Marcus Vesterager i Berlingske.

Marcus Vesterager stiller op til borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet, og på baggrund af danskernes stigende trang til cigaretter vil han forbyde rygning i københavnske gader, hvor der ligger skoler, vuggestuer og andre daginstitutioner.

Der er bare et problem. Marcus Vesteragers påstand om, at danskerne ryger mere og mere er forkert.

“Gennem de seneste 5-10 år har vi set et lille fald i antallet af rygere. Og de allerseneste år har der været en tendens til stagnation,” siger Knud Juel. Han er professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, og rygning er et af hans primære forskningsområder.

Og dermed er konklusionen klar.

“Nej, man kan ikke tale om, at der er sket en stigning,” slår han fast.

Samme toner lyder fra Sundhedsstyrelsen.

“Det mest præcise er nok at kalde det en stagnation. Der er sket et fald indtil for seks år siden, hvor udviklingen så stagnerede,” siger Hanne Vibjerg, som er fuldmægtig og arbejder med rygning og sundhed i Sundhedsstyrelsen.

“Overordnet set kan man ikke tale om, at danskerne ryger mere og mere,” fortæller hun.

Eksperter: heller ikke klar tendens hos unge

Når Marcus Vestager skriver, som han gør, er det fordi en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der er sket en stigning i antallet af unge rygere, forklarer han.

“Andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge, er steget fra 18 til 22 procent, og det er en signifikant stigning,” siger han, da vi ringer til ham.

Fordi de yngre generationer viser tendenser til at ryge mere end tidligere årgange, mener Marcus Vesterager godt, at man kan tale om, at "danskerne ryger mere og mere".

“Sundhedsstyrelsen skrev selv sidste år, at faldet i antallet af rygere er gået i stå. På den måde kan man sige, at når der nu er flere unge, som ryger dagligt eller ugentligt, må man også sige, at der er en større andel af danskere, der ryger,” siger han.

Det er bare ikke rigtigt, slår eksperterne fast.

“Vi har nogle undersøgelser, der kunne indikere, at der for de unge er sket en lille stigning (i andelen, der begynder at ryge, red.). Det er dog ikke så tydeligt, at vi kan sige, at udviklingen for de unge er vendt, og at de yngre generationer generelt set begynder at ryge mere og mere,” siger Knud Juel.

Den udlægning bakker Hanne Vibjerg op om.

“Vores data på de unge er ikke sådan, at vi kan sige, om udviklingen i antallet af unge rygere er i stigning eller i fald. Der er ikke nogen klar tendens,” siger hun.

Trods en stagnation i disse år, så er den overordnede tendens, at folk ryger mindre og mindre, hvis man ser nogle år tilbage. Det viser tal fra den årlige undersøgelse Danskernes Rygevaner.

Marcus Vesterager erkender, at han måske godt kunne have præciseret formuleringen om, at “danskerne ryger mere og mere”. Han holder dog fast i sit budskab.

“Det er et læserbrev, og der har man ikke så meget plads at gøre med. Og så forholder jeg mig jo til, at der er sket en signifikant stigning i andelen af unge, der ryger dagligt eller ugentligt. Det tager jeg som udgangspunkt, for det er de unge, vi skal sørge for, ikke går i gang. For så risikerer vi, at de bliver ved, og det kan vi ikke have,” siger Marcus Vesterager.

Se udviklingen i antallet af danske rygere herunder.

Marcus Vesterager er ikke den eneste, der ikke har helt styr på fakta.

Læs her, hvordan Alternativets Uffe Elbæk kom til at vrøvle om egen succes, og hvordan de Radikales Morten Østergaard "glemte" nuancerne i en kommentar om en udtalelse af Anders Fogh Rasmussen.

 

Omtalte personer

Marcus Vesterager

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, bestyrelsesformand, ARC
cand.arch.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu