Ryger danskerne mere og mere?

Marcus Vesterager (S) vil stramme rygeloven for københavnerne. For danskerne ryger mere og mere, skriver han i Berlingske. Det er dog forkert. Antallet af danske rygere ikke har ændret sig siden 2011, viser vores faktatjek.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 

Fakta

Danskerne ryger mere og mere, og derfor må der skrappere lovgivning til, skriver Marcus Vesterager i Berlingske.

Marcus Vesterager stiller op til borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet, og på baggrund af danskernes stigende trang til cigaretter vil han forbyde rygning i københavnske gader, hvor der ligger skoler, vuggestuer og andre daginstitutioner.

Der er bare et problem. Marcus Vesteragers påstand om, at danskerne ryger mere og mere er forkert.

“Gennem de seneste 5-10 år har vi set et lille fald i antallet af rygere. Og de allerseneste år har der været en tendens til stagnation,” siger Knud Juel. Han er professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, og rygning er et af hans primære forskningsområder.

Og dermed er konklusionen klar.

“Nej, man kan ikke tale om, at der er sket en stigning,” slår han fast.

Samme toner lyder fra Sundhedsstyrelsen.

“Det mest præcise er nok at kalde det en stagnation. Der er sket et fald indtil for seks år siden, hvor udviklingen så stagnerede,” siger Hanne Vibjerg, som er fuldmægtig og arbejder med rygning og sundhed i Sundhedsstyrelsen.

“Overordnet set kan man ikke tale om, at danskerne ryger mere og mere,” fortæller hun.

Eksperter: heller ikke klar tendens hos unge

Når Marcus Vestager skriver, som han gør, er det fordi en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der er sket en stigning i antallet af unge rygere, forklarer han.

“Andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge, er steget fra 18 til 22 procent, og det er en signifikant stigning,” siger han, da vi ringer til ham.

Fordi de yngre generationer viser tendenser til at ryge mere end tidligere årgange, mener Marcus Vesterager godt, at man kan tale om, at "danskerne ryger mere og mere".

“Sundhedsstyrelsen skrev selv sidste år, at faldet i antallet af rygere er gået i stå. På den måde kan man sige, at når der nu er flere unge, som ryger dagligt eller ugentligt, må man også sige, at der er en større andel af danskere, der ryger,” siger han.

Det er bare ikke rigtigt, slår eksperterne fast.

“Vi har nogle undersøgelser, der kunne indikere, at der for de unge er sket en lille stigning (i andelen, der begynder at ryge, red.). Det er dog ikke så tydeligt, at vi kan sige, at udviklingen for de unge er vendt, og at de yngre generationer generelt set begynder at ryge mere og mere,” siger Knud Juel.

Den udlægning bakker Hanne Vibjerg op om.

“Vores data på de unge er ikke sådan, at vi kan sige, om udviklingen i antallet af unge rygere er i stigning eller i fald. Der er ikke nogen klar tendens,” siger hun.

Trods en stagnation i disse år, så er den overordnede tendens, at folk ryger mindre og mindre, hvis man ser nogle år tilbage. Det viser tal fra den årlige undersøgelse Danskernes Rygevaner.

Marcus Vesterager erkender, at han måske godt kunne have præciseret formuleringen om, at “danskerne ryger mere og mere”. Han holder dog fast i sit budskab.

“Det er et læserbrev, og der har man ikke så meget plads at gøre med. Og så forholder jeg mig jo til, at der er sket en signifikant stigning i andelen af unge, der ryger dagligt eller ugentligt. Det tager jeg som udgangspunkt, for det er de unge, vi skal sørge for, ikke går i gang. For så risikerer vi, at de bliver ved, og det kan vi ikke have,” siger Marcus Vesterager.

Se udviklingen i antallet af danske rygere herunder.

Marcus Vesterager er ikke den eneste, der ikke har helt styr på fakta.

Læs her, hvordan Alternativets Uffe Elbæk kom til at vrøvle om egen succes, og hvordan de Radikales Morten Østergaard "glemte" nuancerne i en kommentar om en udtalelse af Anders Fogh Rasmussen.

 

Forrige artikel Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder? Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder? Næste artikel Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk
Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast.