Ryger danskerne mere og mere?

Marcus Vesterager (S) vil stramme rygeloven for københavnerne. For danskerne ryger mere og mere, skriver han i Berlingske. Det er dog forkert. Antallet af danske rygere ikke har ændret sig siden 2011, viser vores faktatjek.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 

Fakta

Danskerne ryger mere og mere, og derfor må der skrappere lovgivning til, skriver Marcus Vesterager i Berlingske.

Marcus Vesterager stiller op til borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet, og på baggrund af danskernes stigende trang til cigaretter vil han forbyde rygning i københavnske gader, hvor der ligger skoler, vuggestuer og andre daginstitutioner.

Der er bare et problem. Marcus Vesteragers påstand om, at danskerne ryger mere og mere er forkert.

“Gennem de seneste 5-10 år har vi set et lille fald i antallet af rygere. Og de allerseneste år har der været en tendens til stagnation,” siger Knud Juel. Han er professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, og rygning er et af hans primære forskningsområder.

Og dermed er konklusionen klar.

“Nej, man kan ikke tale om, at der er sket en stigning,” slår han fast.

Samme toner lyder fra Sundhedsstyrelsen.

“Det mest præcise er nok at kalde det en stagnation. Der er sket et fald indtil for seks år siden, hvor udviklingen så stagnerede,” siger Hanne Vibjerg, som er fuldmægtig og arbejder med rygning og sundhed i Sundhedsstyrelsen.

“Overordnet set kan man ikke tale om, at danskerne ryger mere og mere,” fortæller hun.

Eksperter: heller ikke klar tendens hos unge

Når Marcus Vestager skriver, som han gør, er det fordi en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der er sket en stigning i antallet af unge rygere, forklarer han.

“Andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge, er steget fra 18 til 22 procent, og det er en signifikant stigning,” siger han, da vi ringer til ham.

Fordi de yngre generationer viser tendenser til at ryge mere end tidligere årgange, mener Marcus Vesterager godt, at man kan tale om, at "danskerne ryger mere og mere".

“Sundhedsstyrelsen skrev selv sidste år, at faldet i antallet af rygere er gået i stå. På den måde kan man sige, at når der nu er flere unge, som ryger dagligt eller ugentligt, må man også sige, at der er en større andel af danskere, der ryger,” siger han.

Det er bare ikke rigtigt, slår eksperterne fast.

“Vi har nogle undersøgelser, der kunne indikere, at der for de unge er sket en lille stigning (i andelen, der begynder at ryge, red.). Det er dog ikke så tydeligt, at vi kan sige, at udviklingen for de unge er vendt, og at de yngre generationer generelt set begynder at ryge mere og mere,” siger Knud Juel.

Den udlægning bakker Hanne Vibjerg op om.

“Vores data på de unge er ikke sådan, at vi kan sige, om udviklingen i antallet af unge rygere er i stigning eller i fald. Der er ikke nogen klar tendens,” siger hun.

Trods en stagnation i disse år, så er den overordnede tendens, at folk ryger mindre og mindre, hvis man ser nogle år tilbage. Det viser tal fra den årlige undersøgelse Danskernes Rygevaner.

Marcus Vesterager erkender, at han måske godt kunne have præciseret formuleringen om, at “danskerne ryger mere og mere”. Han holder dog fast i sit budskab.

“Det er et læserbrev, og der har man ikke så meget plads at gøre med. Og så forholder jeg mig jo til, at der er sket en signifikant stigning i andelen af unge, der ryger dagligt eller ugentligt. Det tager jeg som udgangspunkt, for det er de unge, vi skal sørge for, ikke går i gang. For så risikerer vi, at de bliver ved, og det kan vi ikke have,” siger Marcus Vesterager.

Se udviklingen i antallet af danske rygere herunder.

Marcus Vesterager er ikke den eneste, der ikke har helt styr på fakta.

Læs her, hvordan Alternativets Uffe Elbæk kom til at vrøvle om egen succes, og hvordan de Radikales Morten Østergaard "glemte" nuancerne i en kommentar om en udtalelse af Anders Fogh Rasmussen.

 

Forrige artikel Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder? Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder? Næste artikel Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.