Ryger danskerne mere og mere?

Marcus Vesterager (S) vil stramme rygeloven for københavnerne. For danskerne ryger mere og mere, skriver han i Berlingske. Det er dog forkert. Antallet af danske rygere ikke har ændret sig siden 2011, viser vores faktatjek.

 

Fakta

Danskerne ryger mere og mere, og derfor må der skrappere lovgivning til, skriver Marcus Vesterager i Berlingske.

Marcus Vesterager stiller op til borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet, og på baggrund af danskernes stigende trang til cigaretter vil han forbyde rygning i københavnske gader, hvor der ligger skoler, vuggestuer og andre daginstitutioner.

Der er bare et problem. Marcus Vesteragers påstand om, at danskerne ryger mere og mere er forkert.

“Gennem de seneste 5-10 år har vi set et lille fald i antallet af rygere. Og de allerseneste år har der været en tendens til stagnation,” siger Knud Juel. Han er professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, og rygning er et af hans primære forskningsområder.

Og dermed er konklusionen klar.

“Nej, man kan ikke tale om, at der er sket en stigning,” slår han fast.

Samme toner lyder fra Sundhedsstyrelsen.

“Det mest præcise er nok at kalde det en stagnation. Der er sket et fald indtil for seks år siden, hvor udviklingen så stagnerede,” siger Hanne Vibjerg, som er fuldmægtig og arbejder med rygning og sundhed i Sundhedsstyrelsen.

“Overordnet set kan man ikke tale om, at danskerne ryger mere og mere,” fortæller hun.

Eksperter: heller ikke klar tendens hos unge

Når Marcus Vestager skriver, som han gør, er det fordi en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der er sket en stigning i antallet af unge rygere, forklarer han.

“Andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge, er steget fra 18 til 22 procent, og det er en signifikant stigning,” siger han, da vi ringer til ham.

Fordi de yngre generationer viser tendenser til at ryge mere end tidligere årgange, mener Marcus Vesterager godt, at man kan tale om, at "danskerne ryger mere og mere".

“Sundhedsstyrelsen skrev selv sidste år, at faldet i antallet af rygere er gået i stå. På den måde kan man sige, at når der nu er flere unge, som ryger dagligt eller ugentligt, må man også sige, at der er en større andel af danskere, der ryger,” siger han.

Det er bare ikke rigtigt, slår eksperterne fast.

“Vi har nogle undersøgelser, der kunne indikere, at der for de unge er sket en lille stigning (i andelen, der begynder at ryge, red.). Det er dog ikke så tydeligt, at vi kan sige, at udviklingen for de unge er vendt, og at de yngre generationer generelt set begynder at ryge mere og mere,” siger Knud Juel.

Den udlægning bakker Hanne Vibjerg op om.

“Vores data på de unge er ikke sådan, at vi kan sige, om udviklingen i antallet af unge rygere er i stigning eller i fald. Der er ikke nogen klar tendens,” siger hun.

Trods en stagnation i disse år, så er den overordnede tendens, at folk ryger mindre og mindre, hvis man ser nogle år tilbage. Det viser tal fra den årlige undersøgelse Danskernes Rygevaner.

Marcus Vesterager erkender, at han måske godt kunne have præciseret formuleringen om, at “danskerne ryger mere og mere”. Han holder dog fast i sit budskab.

“Det er et læserbrev, og der har man ikke så meget plads at gøre med. Og så forholder jeg mig jo til, at der er sket en signifikant stigning i andelen af unge, der ryger dagligt eller ugentligt. Det tager jeg som udgangspunkt, for det er de unge, vi skal sørge for, ikke går i gang. For så risikerer vi, at de bliver ved, og det kan vi ikke have,” siger Marcus Vesterager.

Se udviklingen i antallet af danske rygere herunder.

Marcus Vesterager er ikke den eneste, der ikke har helt styr på fakta.

Læs her, hvordan Alternativets Uffe Elbæk kom til at vrøvle om egen succes, og hvordan de Radikales Morten Østergaard "glemte" nuancerne i en kommentar om en udtalelse af Anders Fogh Rasmussen.

 

Forrige artikel Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder? Var opfindelsen af karruseldøren drevet af had til kvinder? Næste artikel Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi er gætværk
De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.