Strid om pensionsalder: Hvem skylder en kvajebajer?

"Hvis jeg tager fejl, så må du meget undskylde. Så giver jeg en kvajebajer," siger Mattias Tesfaye (S) i en video, der er henvendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Striden handler om pensionsalderen for dem, der er født i samme periode som Tesfaye.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


"Hvis jeg tager fejl, så må du meget undskylde. Så giver jeg en kvajebajer," erklærer medlem af Folketinget for Socialdemokraterne Mattias Tesfaye i en video, hvor han står i lyseblå skjorte med to øl i den ene hånd.

Videoen lagde han op på Facebook fredag i sidste uge, og tilbuddet er rettet mod landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). Og det ser ud til, at han må afgive den ene øl til statsministeren. I hvert fald ifølge DR-programmet Detektor.

Anledningen er en uoverensstemmelse mellem de to, der går på regeringens forslag om at hæve pensionsalderen.

Mattias Tesfaye har tidligere - ligeledes i en video på Facebook - sagt, at regeringen vil hæve pensionsalderen for hans generation til 73,5 år. Med de nuværende regler kan man, når man som Tesfaye selv er født i 1981, gå på pension, når man fylder 72,5, siger han i videoen.

Netop den video reagerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på i sidste uges spørgetime, hvor han anklagede Tesfaye for at tale usandt.

"Mattias Tesfaye cykler rundt med en socialdemokratisk sanktioneret video, der skaber indtryk af, at hans personlige pensionsalder beror på beslutninger, som regeringen lægger op til, skal træffes," sagde statsministeren i spørgetimen.

Detektor har set nærmere på, hvem der har ret. Og det falder umiddelbart ud til statsministerens fordel.

Det er nemlig ikke helt rigtigt, at man først kan gå på pension i en alder af 72,5, hvis man er født i 1981, som Tesfaye ellers siger i videoen. Med de gældende regler er pensionsalderen for den pågældende aldersgruppe et halvt år tidligere, altså når man fylder 72.

Reglerne stammer fra en aftale, som Socialdemokratiet var med til at vedtage i 2006. Aftalen lyder på, at pensionsalderen skal stige i takt med den stigende levealder.

Det er sandt, at regeringen har varslet en ændring af pensionsalderen. Men selvom det fremgår af både regeringsgrundlaget og statsministerens nytårstale, er regeringen endnu ikke kommet med konkrete bud på, hvor meget pensionsalderen bør hæves.

I V-regeringens 2025-plan, der er blevet skudt til hjørne, lå et mere konkret forslag om at hæve pensionsalderen. Men var det blevet vedtaget, havde det heller ikke resulteret i senere pension for Tesfayes årgang. De regler gjaldt nemlig kun årgangene 1958-1978.

Du kan læse hele Detektors faktatjek her.

 

Forrige artikel Er Trump udsat for historisk modstand mod sine ministre? Næste artikel I sidste uge omgik Trump sandheden mindst 11 gange
Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.