Strid om pensionsalder: Hvem skylder en kvajebajer?

"Hvis jeg tager fejl, så må du meget undskylde. Så giver jeg en kvajebajer," siger Mattias Tesfaye (S) i en video, der er henvendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Striden handler om pensionsalderen for dem, der er født i samme periode som Tesfaye.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


"Hvis jeg tager fejl, så må du meget undskylde. Så giver jeg en kvajebajer," erklærer medlem af Folketinget for Socialdemokraterne Mattias Tesfaye i en video, hvor han står i lyseblå skjorte med to øl i den ene hånd.

Videoen lagde han op på Facebook fredag i sidste uge, og tilbuddet er rettet mod landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). Og det ser ud til, at han må afgive den ene øl til statsministeren. I hvert fald ifølge DR-programmet Detektor.

Anledningen er en uoverensstemmelse mellem de to, der går på regeringens forslag om at hæve pensionsalderen.

Mattias Tesfaye har tidligere - ligeledes i en video på Facebook - sagt, at regeringen vil hæve pensionsalderen for hans generation til 73,5 år. Med de nuværende regler kan man, når man som Tesfaye selv er født i 1981, gå på pension, når man fylder 72,5, siger han i videoen.

Netop den video reagerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på i sidste uges spørgetime, hvor han anklagede Tesfaye for at tale usandt.

"Mattias Tesfaye cykler rundt med en socialdemokratisk sanktioneret video, der skaber indtryk af, at hans personlige pensionsalder beror på beslutninger, som regeringen lægger op til, skal træffes," sagde statsministeren i spørgetimen.

Detektor har set nærmere på, hvem der har ret. Og det falder umiddelbart ud til statsministerens fordel.

Det er nemlig ikke helt rigtigt, at man først kan gå på pension i en alder af 72,5, hvis man er født i 1981, som Tesfaye ellers siger i videoen. Med de gældende regler er pensionsalderen for den pågældende aldersgruppe et halvt år tidligere, altså når man fylder 72.

Reglerne stammer fra en aftale, som Socialdemokratiet var med til at vedtage i 2006. Aftalen lyder på, at pensionsalderen skal stige i takt med den stigende levealder.

Det er sandt, at regeringen har varslet en ændring af pensionsalderen. Men selvom det fremgår af både regeringsgrundlaget og statsministerens nytårstale, er regeringen endnu ikke kommet med konkrete bud på, hvor meget pensionsalderen bør hæves.

I V-regeringens 2025-plan, der er blevet skudt til hjørne, lå et mere konkret forslag om at hæve pensionsalderen. Men var det blevet vedtaget, havde det heller ikke resulteret i senere pension for Tesfayes årgang. De regler gjaldt nemlig kun årgangene 1958-1978.

Du kan læse hele Detektors faktatjek her.

 

Forrige artikel Er Trump udsat for historisk modstand mod sine ministre? Næste artikel I sidste uge omgik Trump sandheden mindst 11 gange
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.