Affald er ikke, hvad det har været
Mandag Morgen
I en ikke så fjern fremtid vil Danmark kunne blive et land, hvor skrot og skidt slet ikke findes. Et land, hvor vi har ændret vores opfattelse af, hvornår en telefon eller et par bukser ikke længere kan bruges, og hvor det, der bliver smidt ud, ikke går op i røg på forbrændingen, men føres tilbage i et stort ressourcekredsløb og bliver genanvendt i nye produkter.
I den amerikanske regeringsby, Washington, har byen netop valgt at lease gadebelysningen fra virksomheden Philips. Byen betaler simpelthen Philips for den samlede service, det er, at sørge for lys i gaderne. Hvis noget går i stykker, er det Philips’ ansvar at skifte det. Til gengæld kan virksomheden genbruge stålmaterialerne fra de lygtepæle, den stiller til rådighed, og de sjældne og kostbare jordarter fra elektronikken. Philips tjener penge på, at Washington sparer på energien. Virksomheden får nemlig del i den energibesparelse, som Philips’ LED-pærer giver.
På samme måde lejer den hollandske tøjfabrikant Mud Jeans trøjer, tasker og jeans ud til sine kunder, som betaler for at bruge tøjet, men ikke for at eje det. For knap 6 euro om måneden og et startgebyr på 20 euro får du tilsendt et par jeans, som du efter et år kan vælge at købe, udskifte eller returnere. Mud Jeans’ tøj er fremstillet af genanvendte tekstiler, derfor får du de 20 euro tilbage, som tak for hjælpen, uanset hvornår du returnerer tøjet.
Retur til et længere liv
Mere genbrug betyder mindre affald. Flere og flere virksomheder ser værdifulde ressourcer i det, vi normalt behandler som skrot. Mange gange kan en vare nemlig blive genbrugt, hvis den bliver shinet op og får udskiftet et par dele, eller også kan produktet genanvendes i fremstillingen af nye produkter.
Det er netop, hvad RecycleIT lever af. Virksomheden køber gammelt it-udstyr såsom telefoner, computere og spillemaskiner af både privatpersoner og virksomheder for at reparere det og gøre det funktionsdygtigt igen. Bagefter sælger de det til nye kunder.
Og mange mennesker er indstillet på at genbruge, også uden at få penge for det. På onlineportalerne Afhent.dk og Storskrald.dk giver folk alt fra tøj og bøger til byggematerialer videre til andre, som får glæde af det, hvis bare de selv kommer og afhenter det. Det danske pantsystem er en anden genbrugssucces, som folk benytter så flittigt, at genbrugsraten er 98 pct., fordi mange også returnerer de flasker og dåser, som ikke er inkluderet i systemet. Og Simon Hoffmeyer Boas, senior CSR manager hos Carlsberg og en af hovedaktørerne bag pantsystemet, ser en fremtid for sig, hvor alle virksomheder arbejder med retursystemer, der bruger produkterne igen og igen.
”Jeg tror på, at det er muligt at lave vores produkter uden brug af jomfruelige ressourcer. Se for eksempel den genfyldelige glasflaske, som kan bruges op til 40 gange, før den smeltes om til en ny flaske.”
Kilde – ”Fremtidsbilleder”, Sustainia – Mandag Morgens grønne innovationstank og Miljøministeriet, 2014.