Branko Milanovic: Vi nærmer os afslutningen på ulighedens æra

Hverken USA’s Joe Biden eller Xi Jinping i Kina siger det direkte. Men ifølge den anerkendte ulighedsforsker Branko Milanovic skal man ikke tage fejl: De store politiske hjul begynder at dreje, og de drejer mod mere økonomisk lighed. 

Branko Milanovic har forsket og skrevet bøger om stigende ulighed siden 1980'erne. Nu ser han tidevandet vende med USA og Kina som forandringernes lokomotiver.
Branko Milanovic har forsket og skrevet bøger om stigende ulighed siden 1980'erne. Nu ser han tidevandet vende med USA og Kina som forandringernes lokomotiver.
Simon Friis Date

Gennem et halvt århundrede er den økonomiske ulighed i USA vokset til et niveau, hvor færre har penge nok til at dække familiens madbehov, mens landets rigeste kappes om at være første mand i det ydre rum. Den stigende ulighed er blevet et globalt fænomen. Selv i det officielt kommunistiske Kina er den økonomiske ulighed mellem folk steget så voldsomt, at den efterhånden ligner den i kapitalismens USA. 

Men noget er ved at ændre sig. Uafhængigt af hinanden er lederne i de to vidt forskellige lande nået frem til en ny, fælles erkendelse: Tiden er inde til et opgør med uligheden. 

Sådan lyder analysen fra den serbisk-amerikanske økonom Branko Milanovic, som i de senere år har markeret sig som en af verdens førende ulighedsforskere. ”Problemerne har været her i mange år,” siger en halvforkølet, men corona-negativ, Branko Milanovic over en Zoom-forbindelse fra Californien. ”Både her og i Kina har uligheden været stigende siden 1980’erne og 1990’erne. Problemet går længe forud for bekymringen.” 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu