Danske topembedsmænd deltager i fredsmøde i Saudi-Arabien

To fremtrædende embedsmænd fra henholdsvis Statsministeriet og Udenrigsministeriet deltager i weekenden i et fredsmøde om Ukraine. Danmarks stop for afbrænding af Koranen er en diplomatisk gestus til værtslandets hersker, Mohammed Bin Salman, som Danmark gerne vil stå sig godt med.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Læs mere

Læs Mandag Morgens analyse af SVM-regeringens bestræbelser på at stoppe afbrændinger af koraner.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

Danmark bliver i weekenden repræsenteret af Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, ved det sonderingsmøde om en fredelig løsning på Ukrainekrigen, som finder sted i Saudi-Arabien med deltagelse af over 30 lande – heriblandt USA, Japan, Indien, Polen, EU og formentlig også Kina.

Med sig på rejsen har Bertelsen blandt andre Anders Tang Friborg, vicedirektør for udenrigspolitik og politisk direktør i Udenrigsministeriet. Tang Friborg blev i 2018 udnævnt til Danmarks første migrationsambassadør, og han har stor erfaring fra Mellemøsten og andre lande i det globale syd.

Statsministeriet og Udenrigsministeriet bekræfter over for Mandag Morgen, at det er de to topembedsmænd, der repræsenterer Danmark ved mødet, som samler sikkerhedspolitiske toprådgivere for verdens vigtigste regeringschefer med USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, i spidsen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen betegner mødet i Saudi-Arabien som en vigtig opfølgning på det fredssonderingsmøde i den samme kreds, som fandt sted i København i slutningen af juni. Og han roser Saudi-Arabien for at være vært for mødet på foranledning af Ukraines regering.

”Vi har brug for et land som Saudi-Arabien, som blandt andet arbejder for fremskridt i Ukraine,” sagde Lars Løkke Rasmussen i denne uge til DR.

I samme interview understreger udenrigsministeren, at han har en god dialog med Saudi-Arabiens udenrigsminister, og at han er glad for, at Danmarks initiativ vedrørende koranafbrændingerne er blevet godt modtaget i de muslimske landes samarbejdsorganisation, OIC. Efter Løkkes opfattelse har OIC-landene reageret mindre skarpt over for Danmark, end de ellers ville have gjort. Løkke Rasmussen siger i øvrigt i det samme interview, at ”det her handler overhovedet ikke om at give efter”.

Fra "paria" til vigtig aktør

Danmarks gestus over for Saudi-Arabien og de andre muslimske lande er langt fra enestående i den vestlige verden. I 2023 er Saudi-Arabiens hersker, Muhammed Bin Salman, braget ind på den diplomatiske verdensscene, efter at han så sent som i 2019 blev kaldt ”en paria” af USA’s præsident, Joe Biden. Dette skete, da CIA konkluderede, at Bin Salman personligt bestilte drabet på kritikeren Jamal Khashoggi, der i 2018 blev dræbt og parteret på det saudiske konsulat i Istanbul.

Den 37-årige kronprins, der blev forsvarsminister i 2015, er en brutal og højst effektiv politisk aktør. Han har igangsat historiske økonomiske og sociale moderniseringer i det stenrige ørkenrige, og han har også formået at tilspille Saudi-Arabien en central rolle i Mellemøsten med privilegerede relationer til både Kina og USA, hvilket igen har ført Saudi-Arabien ind i konstruktive relationer til de gamle ærkefjender Iran og Israel.

Danske eksperter betegner Saudi-Arabien som en helt central aktør i den aktuelle verdensorden – der er præget af uorden – og som et land, der har afgørende indflydelse på en række globale dagsordener. Det gælder krig og fred i og uden for Mellemøsten. Og det gælder klimapolitik, fordi Saudi-Arabien både arbejder på at bevare sine fossile rigdomme og på at være klar til en grøn fremtid efter olien. Endelig gør Saudi-Arabiens nationale velstand og dets offensive investeringsstrategier landet til en central investor i både svage folkerige muslimske lande i Afrika, Asien og Mellemøsten og i vestlige industri- og finanscentre.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Anders Tang Friborg

Vicedirektør for udenrigspolitik, politisk direktør, Udenrigsministeriet
ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), master i international politik (Columbia University, USA 1999)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu