Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

En dybfølt tale til din datter – skrevet af en AI på fire sekunder

Kunstig intelligens vil snart kunne gøre os langt mere effektive i dagligdagen. Men risikerer det at blive så let, at det bliver meningsløst?

Microsoft viste forleden, hvordan selskabet vil integrere GPT-4’s kunstige intelligens på tværs af programmerne i deres Officepakke – you know; Word, Outlook, Excel, Powerpoint – som for undertegnede og hundreder af millioner andre skærmarbejdere er de mest brugte programmer overhovedet.  

Det er funktioner, vi alle får i hænderne lige om lidt, og jeg kan kun anbefale at tage et kig på den ti minutter lange demo, som du kan finde på YouTube ved at søge på ’Introducing Microsoft 365 Copilot’. Den er, som så meget i bølgen af AI-funktioner, både opløftende og skræmmende. 

Jeg er sikker på, at jeg kommer til at bruge de funktioner rigtig meget, og jeg er sikker på, at hvis man ikke lærer sig at gøre det, så vil man falde fuldstændig bagud i mange henseender. 

Jeg er også sikker på, at jeg fremover vil modtage flodbølger af automatiske e-mails, jeg kommer til at læse artikler skrevet af robotter, og jeg vil blive udsat for automatiserede beslutninger om ting af stor betydning – alt sammen klaret af algoritmen med et minimum af tidsforbrug og engagement fra et virkeligt menneske.  

I demoen fortæller en kvindelig ingeniør fra Microsoft, hvordan hun kan bruge Co-pilot til at arrangere sin datters studenterfest. Der er tydeligvis valgt et beroligende menneskeligt touch; en rigtig working mom, indisk baggrund, forvaskede jeans, personlige anekdoter – vi er straks med på, at det her kan bruges af ganske almindelige mennesker.   

Hun beder Outlook udforme en invitation og sende den ud. Så beder hun om en to-do-liste med det, der skal ordnes inden festen – listens sidste punkt er, at man skal huske at være glad, slappe af og nyde festen.  

Hun beder så om en Powerpoint-præsentation ved at skrive nogle få ord om den unge student. Co-pilot går på jagt efter passende billeder i hendes mapper med familiefotos og genererer på nul komma fem en flot præsentation, komplet med animationer og smarte overgange.  

Her stopper kvinden fra Microsoft op i demoen for at understrege, at hun naturligvis selv bestemmer, om hun vil følge forslaget.  

Næste opgave er at generere den tale, der passer til lejligheden. Man kan vælge længden, og om stilen skal være farverig, sentimental, fjollet, minimalistisk og så videre. Moderen fodrer Co-pilot med et par anekdoter, og vupti, så er talen klar – inklusive nogle fornuftige pep-talk-fraser og gode råd for fremtiden. 

Co-pilot kunne formentlig også læse talen langt mere formfuldendt op for datteren end hendes mor, men det vil nok virke lidt underligt, trods alt. 

Co-pilot kunne formentlig også læse talen langt mere formfuldendt op for datteren end hendes mor, men det vil nok virke lidt underligt, trods alt. I det mindste kan algoritmen indsætte passende anvisninger i manuskriptet – [kig på datteren], [kunstpause] – så moderen får leveret talen med maksimal indlevelse.

Og sådan fortsætter demoen med at vise, hvordan funktioner, der før var tidskrævende og fordrede et vist personligt engagement, nu kan automatiseres med perfekt resultat. 

Det er alt sammen imponerende og helt indlysende anvendelige og bekvemme funktioner, der vil lette vores arbejde i hverdagen. Ja.

Men det er, som om vi samtidig hælder et eller andet vigtigt ud. Det kan også hurtigt blive meget upersonligt. 

Det bliver standardbreve, der modtager standardsvar. 

En tale til datteren, der er ligesom dem, vi kender fra film.

Følelser, indhold og udtryk, der har været gennem skønhedsfilteret eller holder sig til en af de politisk korrekte templates, som Microsoft kan tilbyde. 

Det er bekvemt, flot, rigtigt – og sært tomt, antiseptisk og uvedkommende. Lidt som at spise kunstige sødestoffer; der mangler et eller andet. Måske et menneske. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu