En nødvendig ambition

Med etableringen af Global Solutions Platform skabes et innovativt kraftcenter, der bl.a. skal sikre, at erhvervsledere og nytænkende entreprenører får mindst lige så stor indflydelse på løsningen af klodens største udfordringer som verdens politikere.
Erik Rasmussen

14 år til at løse 17 af verdens største udfordringer. Det er i gennemsnit cirka én om året indtil 2030. Uanset hvordan udfordringen beskrives, er den kolossal – måske den største, menneskeheden er blevet konfronteret med.

Men hvorfor netop 2030? Fordi 193 lande i verden har erkendt, at det er den tid, vi maksimalt har, hvis vi skal have nogen chance for at skabe en bæredygtig verden for kommende generationer. Det var der enighed om, da landene i FN-regi i september 2015 vedtog, hvad der siden er blevet kendt som de 17 verdensmål – The Sustainable Development Goals. Spejlbilledet til målene er en verden, hvor klimaforandringer, økonomisk og social ulighed, konflikter, flygtningestrømme, ressourcemangel m.v. passerer de tipping points, hvor vi ikke længere har muligheder for og kapacitet til at løse dem. Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvad det kan føre til.

Hvor store udfordringerne end er, kan de løses – og skal løses. Men forudsætningen er, at vi nytænker løsningerne, at vi afprøver nye metoder, at vi ændrer vores mindset. Hermed menes, at vi opfatter de 17 mål og de bagvedliggende risici som afsættet for en række store udviklingsspring, der i historiebøgerne vil blive husket som en af de revolutioner, der var med til at forandre verden – i dette tilfælde til det markant bedre.

Det er i dette perspektiv og med den vision for øje, at UN Global Compact og Mandag Morgen/Sustainia har indledt et tæt partnerskab om at opbygge verdens største platform for bæredygtige løsninger. Formålet er at kortlægge og koble, hvad der allerede findes af innovative og lovende løsninger på en række af klodens største udfordringer. Igennem de sidste fem år har Sustainia identificeret og præsenteret tusinder af bæredygtige projekter fra lande verden over og offentliggjort de 100 bedste i den årlige udgave af publikationen “Sustainia 100”. Men dels er det blot en lille del af det samlede antal løsninger, der præsenteres her, dels er de spredt ud over mange forskellige lande og for manges vedkommende blot kendt i snævre kredse.

En global bevægelse af innovatører

Derfor er der et akut behov for at skabe et innovativt kraftcenter, der både kan samle og matche de bedste initiativer fra hele verden – en platform, hvor virksomheder kan finde nye partnere, den finansielle sektor kan finde nye investeringsmuligheder, og myndigheder kan finde leverandører til at løse nogle af de største samfundsopgaver. Det er en stor ambition, men den er nødvendig at forfølge.

Det internationale erhvervsliv spiller nemlig en afgørende rolle, hvis det skal lykkes at indfri de 17 verdensmål. Målene består af 169 delopgaver, og over halvdelen af dem kalder direkte på erhvervsrettede løsninger. Derfor skal virksomheder og nytænkende entreprenører mobiliseres og stimuleres i et omfang og med en hast og gennemslagskraft, som overgår, hvad tidligere industrielle revolutioner har formået.

Hermed være også sagt, at erhvervsledere kan få mindst lige så stor indflydelse på løsningen af de store globale risici som verdens politiske ledere – måske endda større.

Det nye fælles projekt – Global Solutions Platform – kan ikke alene løfte den opgave, men det kan forhåbentlig bidrage med en del af opskriften. Ingredienserne er bl.a. at gøre de globale mål til en global bevægelse af nytænkende løsninger og dermed skabe et bredt bottum up-engagement. Mulighederne dokumenteres af de seneste 15 års udvikling. Den har vist, hvordan relativt få innovative entreprenører har ændret vores hverdag og måde at leve på. De har givet os Google, Facebook, smartphones, Amazon m.fl. Gennembruddene er bl.a. skabt igennem anvendelsen af nye disruptive teknologier.

Ser vi 14 år frem i tiden, er det den slags gennembrud, som verden får brug for, ikke kun leveret af et par håndfulde geniale nytænkere, men af tusinder af slagsen. Og de personer og virksomheder findes eller er i svøb. Det er blot et spørgsmål om at lokalisere og motivere dem og eventuelt koble dem med større og mere erfarne spillere. Der er ingen tvivl om, at vi i 2030 vil se en ny generation af hastigt voksende virksomheder, der har udnyttet de digitale muligheder til at løse en række af verdens største udfordringer.

Fra risici til muligheder

Med etableringen af Global Solutions Platform vil UN Global Compact (UNGC) og Mandag Morgen/Sustainia være katalysator for den udvikling og forløse de muligheder. De næste tre år vil vi koble vores ressourcer og internationale netværk i en fælles bestræbelse på netop at stimulere og afdække bevægelsen af nytænkende løsninger verden over. Det indebærer bl.a. at engagere UN Global Compacts 8.000 medlemsvirksomheder og de lokale netværk, som UNGC har etableret i 80 lande. Men nok så vigtigt: Omkring 600 business schools med 2,5 millioner studerende verden over engageres også i jagten på fremtidens løsninger. De er organiseret i det internationale netværk PRIME, der er tilknyttet UN Global Compact, og som netop fokuserer på samfundsansvarlig virksomhedsledelse. Hertil kommer den organisation, som Sustainia allerede har etableret, og som igennem de seneste fem år har kortlagt tusinder af bæredygtige initiativer.

Vi har med andre ord et godt fælles udgangspunkt for at yde et bidrag til opfyldelsen af de 17 verdensmål. Men det vigtigste er ikke, hvor mange løsninger vi måtte dokumentere og kommunikere, men snarere at demonstrere potentialet i at skabe brede bevægelser og igennem spændende fortællinger bevise, hvordan store og abstrakte mål kan forvandles til hverdag og nye forretningsmuligheder. Her og nu.

Det er vores ambition. Nu er starten gået. Den giver os troen på, at vi når vores globale mål.

LÆS OGSÅ: FN og Mandag Morgen bygger verdens største platform for bæredygtige løsninger


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu