En regering uden selvstændig profil

Danske toppolitikere tænker kun i lønmodtagerbaner. Det kan skabe et akademisk proletariat, medmindre flere opmuntres til at starte for sig selv. En ordentlig iværksætterpolitik kræver et samlet initiativ fra en række af de tunge ministre.

Danmark risikerer inden for få årtier at udvikle et akademisk proletariat, overkvalificeret arbejdskraft, der kæmper med faglærte og ufaglærte om få lønmodtagerjob. En af vejene ud af den jobfælde er, at flere akademikere får et iværksættergen – et nyt selvstændigt mindset – og starter egen virksomhed.

Den offentlige sektor vil langtfra kunne suge alle de færdiguddannede op. Tendensen vil formentlig snarere være, at der vil være færre offentlige job til veluddannede unge. Og spørgsmålet er, hvor mange nye medarbejdere det etablerede erhvervsliv kan bruge. Den private jobvækst må og skal også komme andre steder fra.

Akademikernes Centralorganisation (AC) råber som en af de første lønmodtagerdominerede organisationer vagt i gevær: Fremtidens akademikere kan ende i tilfældige, dårligt betalte job og hutle sig igennem løse vikariater under forhold, man kender fra det sydlige Europa. Alle kan ikke blive almindelige lønmodtagere.

Svenskerne kan

AC er bekymret over, at så få akademikere starter som iværksættere herhjemme. Vi kan for eksempel lære af Sverige, hvor mange flere lønmodtagere smager på, om den selvstændige tilværelse er noget for dem. De begynder som deltidsiværksættere, der kombinerer deres private foretagsomhed med lønmodtagerjobbet. De tester, om isen kan bære.

Følg Peter Mose

På den anden side af Øresund kalder man disse mennesker ”kombinatører”. Og de er en succes: Ifølge den svenske iværksætterorganisation Företagarna ernærer 400.000 svenskere ikke blot sig selv, men også 45.000 andre, som de har ansat, på den måde.

Herhjemme efterlyser AC en samlet iværksætterpolitik fra regeringen. Dermed er hovedorganisationen, der først og fremmest repræsenterer offentligt ansatte, ved at tage en ny samfundsrolle på sig. Den er begyndt at tænke i private baner.

IDA på vej tilbage i AC

En af forklaringerne er, at Ingeniørforeningen (IDA) med dens mange privat ansatte ingeniører nu er på vej ind i AC igen, efter i utilfredshed at have været meldt ud i en årrække. Der er i øjeblikket tætte optagelsesforhandlinger mellem AC og IDA, og alt tyder på, at AC vil få 88.000 ingeniører og andre teknisk-naturvidenskabeligt uddannede under vingerne i 2013.

IDA har i flere år arbejdet for, at iværksætteri kommer højere på den politiske dagsorden. Den linje følger AC op og kommer dermed ingeniørerne i møde for tydeligere at signalere, at AC ikke blot er for humanister og DJØF’ere.

Samtidig har AC erkendt, at selv ikke en pæn højkonjunktur for alvor vil banke akademikerledigheden afgørende ned. Den udfordring bliver kun større på længere sigt. Regeringen storsatser nemlig på at uddanne endnu flere akademikere de næste mange år og følger dermed alle anbefalingerne fra DI, OECD og EU.

Ingen strategi for arbejdsmarkedet

Uddannelse og atter uddannelse er regeringens vej ud af vækstfælden, men – som Mandag Morgen tidligere har beskrevet – kombinerer regeringen ikke den historiske storsatsning med strategiske overvejelser om, hvordan fremtidens arbejdsmarked vil udvikle sig, og hvor de mange veluddannede unge skal finde et job.

Mandag Morgen sætter tal på den kolossale samfundsopgave: Danmark har 40 år til at skabe 400.000 ekstra akademikerarbejdspladser med den uddannelsespolitik, der føres i dag. Ellers ender alt for mange veluddannede unge som ”røde tal i ledighedsstatistikken”.

Regeringen skal bringe mange politiske elementer i spil for at håndtere den enorme udfordring. Er det for eksempel klogt, at så mange videregående uddannelser sigter imod beskæftigelse i den offentlige sektor, når man nu ved, at staten, regionerne og kommunerne ikke længere vil kunne være storaftagere?

Emnet er delvist tabuiseret. Vi har en tradition for, at de unge skal uddanne sig til, hvad de har lyst til, ligesom skiftende forsknings- og undervisningsministre har tøvet med at blande sig i universiteternes prioriteringer.

Bange for misbrug

Det er også bemærkelsesværdigt, hvor mange forhindringer der er for at springe ud som selvstændig. Alene dagpengesystemet er en historie for sig. Det sender følgende afvisende signal: Lad være med at prøve at forsørge dig selv som selvstændig.

[quote align="right" author=""]De fleste politikere, uanset farve, hænger tilsyneladende fast i industrisamfundets tankesæt: Vi er alle lønmodtagere af Guds nåde. Når du er færdig med uddannelsen, skal der stå en arbejdsgiver – privat som offentlig – parat til at ansætte dig.[/quote]

Det virker, som om ingen politikere – herunder skiftende beskæftigelsesministre fra både blå og røde regeringer – tør ændre reglerne grundlæggende. De er formentlig bange for at ryge ud i et afgrænsningsmareridt og åbne en dør for muligt misbrug.

Beskæftigelsesministeriets embedsmænd advarer dem. De trækker Sir Humphrey-kortet: ”Kære minister, det er en fremragende og modig ide at ændre reglerne, så de også passer til dem, der vil prøve, om de kan ernære sig selv på nye måder. Men husk på Rigsrevisionen. Der vil givet ske fejludbetalinger med sådan nogle skæverter, og det vil blive kritiseret. Tænk på avisoverskrifterne, minister.”

I øjeblikket er der ikke meget, der tyder på, at Beskæftigelsesministeriet vil sætte sig i spidsen for en ny arbejdsmarkedspolitik, hvor der også opmuntres til det selvstændige og på længere sigt – selvhjulpne – liv som en ny fødekæde til flere job.

Industrisamfundet hænger ved

De fleste politikere, uanset farve, hænger tilsyneladende fast i industrisamfundets tankesæt: Vi er alle lønmodtagere af Guds nåde. Når du er færdig med uddannelsen, skal der stå en arbejdsgiver – privat som offentlig – parat til at ansætte dig. Og hvis du bliver fyret, hjælper dagpengesystemet dig med at dække noget af indtægtstabet.

Hele den ophedede finanslovdiskussion om langtidsledige, der er ved at miste dagpengeretten, er netop et eksempel på, at fagforeninger og store dele af Christiansborg alene ser Danmark som en nation af lønmodtagere. Vi er ikke selvhjulpne, og vi opmuntres ikke til det.

Hvis dette lønmodtager-syndrom skal have en chance for at blive udfordret, skal der skabes helt nye rammebetingelser for akademikere og andre grupper, der vil prøve, om de kan få kompetence, passion og marked til at gå op i en højere enhed, så de ikke blot kan lave deres egne arbejdspladser, men helst også blive vækstiværksættere, der skaber job til andre.

Tværgående regeringsinitiativ

Det kræver, at regeringens tunge ministre sætter sig sammen og gør iværksætteri til et af regeringens jobmæssige fokusområder. Udfordringen går nemlig på tværs af ministerområder – lige fra forsknings- og uddannelsesministeren (innovation) over skatteministeren (eventuel skattebegunstigelse af iværksættere), beskæftigelsesministeren (smidiggørelse af regler), erhvervsministeren (ny vækstpolitik) til undervisningsministeren (ændringer af undervisningen og tilbudene i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne).

AC vil formentlig i første omgang gå til den nye erhvervs- og vækstminister, SF’eren Annette Vilhelmsen, for at teste, om hun bider på iværksætterdagsordenen. Temaet burde ligge naturligt til en minister med hendes ressort.

Når man alligevel kan have sine tvivl, skyldes det, at hun ligesom de fleste andre politikere på Christiansborg ikke selv har ernæret sig som selvstændig. Hun er lærer. En af dansk toppolitiks få selvstændigt erhvervsdrivende – forgængeren på ministerposten, Ole Sohn – har man valgt at smide ud.

Læs flere af Peter Moses blogindlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Online-uddannelse er den nye dreng i klassen Næste artikel Hvis Thorning var CEO

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

NY VIDEN: World Economic Forums 'Risk Report' sætter hvert år dagsordenen i Davos. Mens det for 10 år siden var den finansielle og økonomiske krise, der dominerede, er det nu klima- og miljørisici, der har overtaget dagsordenen.

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

INTERVIEW: En ændret økonomi, begrænsede ressourcer og voksende krav om global omfordeling vil i de kommende årtier lægge en dæmper på de rige landes økonomiske vækstmuligheder. Det skal politikerne forberede deres befolkninger på, ellers underminerer vi tilliden til det politiske system, advarer tidligere departementschef Jørgen Ørstrøm Møller. Samfundets næste fase kræver en helt ny social kontrakt.

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Katrine Lester har set Det Kongelige Teaters uhyggelige opsætning af ’Riget’, lyttet til indsigtsfuld podcast fra Altinget Sundhed og læst en voldsom og velskrevet roman om Det Arabiske Forår.

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

Selvom det globale system for kvotehandel ligger helt stille hos FN, så er handlen med kvoter i vækst på andre markeder. Flere stater har ligesom EU oprettet sine egne klimakvoter, og udbydere af klimaprojekter nyder godt af den stigende efterspørgsel på CO2-aflad på et privat marked helt uden regulering.

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Klimakvoterne skulle begrænse landenes udledning af CO2, men systemet skævvrides af det, eksperterne kalder “perverse økonomiske incitamenter”. Her er de to FN-modeller, der fik selv de største kvoteoptimister til at gå nedtrykte hjem fra COP25.

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Både det gamle CO2-kvotemarked under FN og forhandlingerne om det nye system er brudt sammen. Hverken FN's eller EU's kvoter nyder stor tillid i regeringens støttepartier, og dermed er køb og salg af klimakvoter reelt ude af dansk politik. I hvert fald indtil skoen begynder at trykke.

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Unit 8200 under det israelske militær har gjort Israel til en af verdens absolutte hotspots for udvikling af cybersikkerhedsløsninger. Danske virksomheder kan med fordel lade danske it-ansvarlige træne i Israel, skriver Innovation Center Denmark.

Nu lurer frygten for klimapopulisme

Nu lurer frygten for klimapopulisme

KOMMENTAR: Målsætningen om at reducere udledningerne med 70 procent vil kræve enorme beløb og drastiske tiltag. Hvornår siger politikerne sandheden om den danske klimaplan?