Få en seniorbolig med bar, swimmingpool og palmer – hvis du kan betale

Over hele landet bliver der i disse år bygget nye private friplejehjem, seniorboliger og seniorbofællesskaber for milliarder af kroner. Det er med til at løse en del af det store behov for plejeboliger. Branchen opfordrer til nye løsninger. Men åbner det også for A- og B-hold?

Foto: Bovieran
Jens ReiermannTorben K. Andersen

De første personer begyndte at stille sig op i køen allerede om mandagen, seks dage før salget gik i gang.

Køen i det indrettede lokale i indkøbscenteret I Noord i Frederiksværk voksede stille og roligt hen over ugen.

De mange mennesker stod ikke i kø for at få billetter til en Adele-koncert, et billigt tv eller de nyeste Yeezy-sneakers. De stod i kø for at få fingrene i en af de 55 kommende andelsboliger i et seniorbofællesskab i Frederiksværk.

Selv unge var mødt op for at reservere en af boligerne til deres forældre eller bedsteforældre i de dage i marts 2020. For boligerne var kun beregnet for folk, hvor mindst den ene beboer skal være fyldt 55 år og ikke har hjemmeboende børn. En af de interesserede købere var Lise Dan, som havde stillet sig i kø allerede mandag morgen.

”Der er gang i en bølge for nye måder at bo på, selv om den er kommet lidt sent i gang,” sagde hun dengang til den lokale Halsnæs Avis.

Boligerne blev revet væk, og den 1. november sidste år fik beboerne overdraget deres nybyggede 2- og 3-værelses lejligheder. Nu kan de spille petanque og lære deres naboer bedre at kende på banen mellem de eksotiske palmer og oliventræer i den fælles, glasoverdækkede vinterhave med gangbro og karpedam, der skal give en stemning af at bo ved den sydeuropæiske riviera.

Det nye seniorbofællesskab, som det private selskab Bovieran står bag, er bare ét eksempel på, hvordan forskellige typer af fremtidens senior- og plejeboliger skyder op rundt omkring i landet. Bovieran har tilsvarende bofællesskaber i blandt andet i Ishøj, Frederikssund og Hedehusene samt mange steder i Sverige.

Utidssvarende plejehjem

Over hele landet bliver der i disse år bygget nye private friplejehjem, seniorboliger og seniorbofællesskaber for milliarder af kroner. Nogle er etableret af pensionsselskaber som PFA, AP Pension og PensionDanmark. Andre står selskaber som Attendo og Northern Horizon bag.

For i takt med at danskernes pensionsformue vokser, og folk begynder at planlægge deres tredje alder i god tid, vokser markedet for senior- og plejeboliger opført med privat kapital.

En af de nye spillere på banen er Northern Horizon. Den private kapitalforvalter er ikke kendt i den brede offentlighed men har gennem årene investeret i over 120 forskellige senior- og plejehjemsprojekter i de nordiske lande og er nu også inde på det danske marked i Esbjerg, Frederikssund og flere andre steder i landet.

Bestyrelsesformand for Northern Horizon, Lars Ohnemus, mener, at udbuddet af boliger for ældre med plejebehov i Danmark er baseret på en forældet model og efterlyser helt nye former for offentlige-private løsninger. 

”Danmark har verdens bedste pensionskassesystem og nogle af verdens mest velhavende pensionister med en formue på over tre millioner kroner i snit. Det giver nogle helt andre økonomiske muligheder, end vi historisk har set. Men det afspejler sig ikke i ret mange plejehjem i dag. Det er mere en gennemsnitsbetragtning. Her bliver beboerne blandet sammen med nogle mennesker, som de måske ikke deler værdigrundlag med og slet ikke har lyst til at være sammen med,” siger Lars Ohnemus, som til daglig er direktør for Center for Corporate Governance på Copenhagen Business School, og tilføjer:

”De plejehjem, vi ejer i Sverige, er i stigende grad rettet mod forskellige segmenter. Hvis folk har været vant til at have dug på bordene og pæne rammer, så kan de være et sted. Hvis de er vant til at se fodboldkampe og Eurosport dagen lang, er der en kæmpe 50 tommer skærm til dem på andre steder. Og selv i Sverige er der plejehjem, hvor rammerne er til, at du kan få en øl klokken 10.00 om formiddagen.” 

Bar og hundeluftning

Alene pensionskoncernen PFA har et mål om at etablere friplejehjem, seniorboliger og seniorbofællesskaber i 10 større danske byer for en samlet investeringssum på 2,5 milliarder kroner de kommende år i samarbejde med nonprofit-omsorgsorganisationen OK-Fonden.

PFA vil derudover opføre en helt ny type seniorbolig på det danske marked med et nærmest hotelagtigt servicekoncept. De har analyseret folks boligdrømme samt formue- og indkomstforhold og vil sammen med engelske Audley Group opføre 2.600 servicerede seniorboliger i Storkøbenhavn og Aarhus.

Målgruppen er danskere over 65 år, som har råd og lyst til at bo i et seniorfællesskab med adgang til fællesfaciliteter som restaurant, bar, fitness, spa, massage og swimmingpool og med mulighed for at tilkøbe ekstra service som praktisk hjælp, hundeluftning og personlig pleje.

De mange nye boliger indfrier langt hen ad vejen et stort behov blandt landets borgmestre, som har kæmpe udfordringer i disse år med at skaffe nok boliger til det stigende antal ældre. For i takt med at antallet af ældre stiger voldsomt de kommende år, skal der bygges tusindvis af nye plejehjemspladser for et tocifret milliardbeløb for at holde trit med udviklingen. Kommunernes Landsforening har tidligere vurderet, at der frem mod 2030 skal opføres op imod 13.000 nye plejehjemsboliger.

Sidste år var antallet af det samlede antal friplejeboliger i landet nået op på næsten 1.700 i alt. Det lyder måske ikke af så meget sammenlignet med det samlede antal af plejeboliger på godt 40.000. Men denne boligtype har haft den suverænt største vækst siden 2010.

Boliger skal indrettes til folks livsfaser

OK-Fondens formand, Paul Erik Weidemann, opfordrer til at bryde grænserne mere ned mellem offentlige og private velfærdstilbud på ældreområdet for at kunne designe nye løsninger, der passer bedre til folks individuelle behov og ønsker.

”Vi hylder i OK-Fonden fællesskabet og den skattebetalte velfærd. Det skal vi holde fast i. Men det er jo ikke et enten-eller-samfund. Vi skal levere en god omsorg for dem, som ikke har en formue men kun deres folkepension at leve for. Men det udelukker jo ikke, at vi kan levere løsninger til folk, som efterspørger noget andet, og som har andre muligheder for at indrette det livsafsnit,” siger Paul Erik Weidemann.

OK-Fonden er en erhvervsdrivende fond, der arbejder nonprofit og beskæftiger 2.300 medarbejdere. Fonden driver blandt andet 15 plejehjem i Danmark, den administrerer godt 500 boliger fordelt på 32 seniorbofællesskaber. Den driver også et hospice og en række psykiatriske bo- og behandlingssteder samt to socialøkonomiske virksomheder. OK-Fondens tilbud er åbne for alle og koster det samme som tilsvarende kommunale tilbud, oplyser Paul Erik Weidemann.

Han vil gerne fremover lave boliger, som passer til folks forskellige livsfaser. Tanken er, at folk kan blive boende i deres egen bolig og ikke behøver at flytte, når de bliver ældre og kræver pleje eller snart skal afslutte livet. I stedet for at de skal flytte, skal boligen kunne ændre karakter.

”En af de store problematikker er, at hvis man bliver syg og meget plejekrævende i dag, skal man flytte på plejehjem. Men tænk nu, hvis vi kunne have en bolig, som gennem den sidste del af livet kunne forandre sig fra at være en seniorbolig for friske folk på 50 år til senere at blive en plejebolig, og den dag, vi skal afslutte vores liv, kunne den omdannes til en hospicefunktion, uden at vi behøvede at flytte. Det vil spare os for visitation, og man slipper for at skulle bygge en hulens masse plejehjem de kommende år. Men det er der en masse lovgivning, som spænder ben for i dag,” siger Paul Erik Weidemann. 

A- og B-hold

Han opfordrer til at ændre lovgivningen, så forskellige parter – som et pensionsselskab, kapitalfonde og organisationer som OK-Fonden – kan gå sammen og etablere store byggerier med indbydende arkitektur og fleksible boliger, der kan omdannes løbende efter folks behov.

Men det åbner jo også for en diskussion om A- og B-hold?

”Det er en vigtig men ofte skævvredet diskussion. Lige meget hvor meget, vi diskuterer lighed, kommer vi aldrig nogensinde til at have et samfund, hvor alle er stillet lige økonomisk. Kig ned ad en hvilken som helst sidevej, og du vil se, at der holder forskellige biler, nogle mennesker går i dyre bukser, nogle bruger deres penge på kæledyr, mens andre giver deres penge væk. Vi er forskellige mennesker. Det er vi også, når vi kommer på plejehjem. Vi kan ikke lave en one-size-fits-all-model, som bestemmer, hvordan mennesker skal indrette deres alderdom i fremtidens velfærdssamfund. Det dur simpelthen ikke. Men vi skal selvfølgelig fortsat sikre en god og anstændig pleje for alle, der ikke kan klare sig selv.”

Omtalte personer

Paul Erik Weidemann

Formand, OK-Fonden, formand, Selveje Danmark
bankuddannet


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024