Flygtninge tager job, når danskerne ikke gider

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Når tre syriske flygtninge hver dag møder hos Carl Hansen & Søn, tager arbejdstøj på og finder værktøjet frem, så hjælper de virksomheden og direktøren, Knud Erik Hansen, med at udføre arbejdsopgaver, som virksomheden ellers har svært ved at skaffe folk til.

”Arbejdsløsheden på Fyn er nu så langt nede, at vi har svært ved at skaffe arbejdskraft nok, så det er hjælp til selvhjælp, når vi lige nu har tre syrere i gang,” siger han.

Carl Hansen & Søn producerer en række danske møbelklassikere designet af for eksempel Hans Wegner. Og det er en succes. Bare inden for de seneste to år har virksomheden fordoblet antallet af medarbejdere, og Knud Erik Hansen forventer, at væksten fortsætter. I dag beskæftiger Carl Hansen & Søn omkring 260 medarbejdere, heraf 160 i Gelsted på Fyn.

”Hvis jeg kan få positive mennesker ind i virksomheden, folk, der gerne vil være her og vil være loyale. Det er det, jeg er ude efter,” siger han.

De tre syrere udfører ufaglært arbejde. De sliber f.eks. mellem to lag lak eller maling, eller fletter garn til stolesæder. Det er hårdt, fysisk arbejde, og det er særligt i den del af produktionen, virksomheden har problemer med at trække nye medarbejdere til. Men det er også jobfunktioner, hvor virksomheden selv kan stå for oplæringen.

”For mig er det ikke et spørgsmål om, hvor folk kommer fra, men om deres indstilling til arbejdet. Vil man bestille noget og ikke ligge andre til last, så er man velkommen her hos os. Og ja, de skal først lige lære, hvordan vi arbejder her, og hvordan arbejdsklimaet er, men det har ikke været noget stort problem for os. Det er bare at springe ud og turde gøre det,” siger Knud Erik Hansen.

Det er selvfølgelig nemmere at trække folk ind i en virksomhed, der hele tiden ansætter nye medarbejdere for at kunne følge med efterspørgslen. Men det handler også om indstilling.

”Jeg er meget glad for, at vi kan være til nytte og være med til at løse et samfundsproblem. Og så er det også med til at løse et problem for os,” siger han.

De tre syrere har været i ulønnet praktik og arbejder nu i job med løntilskud. Men målet er fast ansættelse på almindelige vilkår.

”De skal lære, hvordan vi arbejder her, men de skal over på almindelig løn. Jeg vil gerne betale en god løn, hvis de giver mig noget igen. Og det oplever vi, at de tre syrere gør,” siger Knud Erik Hansen.

Og så er der det med sproget.

”De skal kunne en lille smule dansk, når de kommer til os, men vi kan sagtens kommunikere uden det store sprog. Man skal ikke have en stor eksamen i dansk for at gøre fyldest hos os. Det vigtigste er, at de er topmotiverede og gerne vil gøre et godt job,” siger han.

Knud Erik Hansen håber, at de tre om nogle år kan komme på teknisk skole som voksenlærlinge og få den ekstra uddannelse, der er brug for i de fleste af de jobfunktioner, der findes på virksomheden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu