Folkemødet er Danmark i en nøddeskal

Danmark anno 2017 har lav ledighed og god økonomi. Men utilfredsheden ulmer i udkanterne, og verden omkring os er i oprør. Folkemødet 2017 byder på løsninger lige fra regnorme på Lolland til dialog mellem Dansk Energis godfather og Ruslands ambassadør på scenen i Allinge.Det årlige folkemøde på Bornholm har mange ansigter. Det er fornøjelig dansk folkelighed med minimal magtdistance. Det er et åbent festivalagtigt demokratilaboratorium, hvor græsrødder, industribosser og ministre deler visioner om vilde ideer, der kan blive til fremtidens nye vindmølleeventyr.
Mandag Morgen på Folkemødet 2017

Men Folkemødet er også en lummer fætter-kusine-fest. Et arrangement, hvor kapitalstærke kommunikationsbureauer sikrer velpolstrede kunder privilegeret adgang til centrale politikere, og hvor journalister i kendisklassen på et par dage tjener flere solide månedslønninger som ordstyrere for diverse interesseorganisationer.

Folkemødet er Danmark i en nøddeskal. Det er Danmark, når det er bedst. Og det er Danmark, når det er værst. Folkemødet, der i 2017 afvikles for syvende gang, har skabt ’sol over Gudhjem’ – selv om det foregår i Allinge – og resten af den lille, store danske ø midt i Østersøen. Klippeøens årtier lange nedtur er blevet vendt til en kollektiv optur med tro på fremtiden, et veritabelt gastronomisk erhvervseventyr og seriøs mangel på arbejdskraft i produktionserhvervene.

Festival og dyrskue

”Folkemødet har givet os på Bornholm en medieomtale, der er helt ubetalelig. Det har vendt udviklingen på øen. Økonomien er blevet markant bedre, og der er pludselig opstået en masse små virksomheder. Arbejdsløsheden har ikke været lavere siden 1960’erne,” siger Søren Wolff, der har en fortid som både redaktør på den hedengangne socialdemokratiske avis Bornholmeren og som vinhandler i Aakirkeby.

Det eneste, Wolff ønsker sig, er, at det store firedages-rykind kunne spredes lidt bedre ud over øen end til blot Allinge og omegn, hvor Folkemødet har skabt guldgraverstemning med ugepriser på langt over 20.000 kr. for et sommerhus i den uge, hvor det finder sted.

Folkemødet har ikke noget overordnet tema ud over at fungere som det, folkestyrets åndelige formand, Bertel Haarder, har beskrevet som en blanding af Roskilde Festival og et politisk dyrskue. Også i år vil de nationale præmiekvier og -tyre fra Christiansborg og Strasbourg således være til stede, så de op imod 100.000 besøgende ved selvsyn vil kunne konstatere, om der er sul på bæstet, eller om det er tid til at skifte hest.

Ingen brændende platforme

Ikke desto mindre sætter rigets tilstand i juni 2017 sit præg på årets møde. Sagen er, at der ikke rigtig er nogen seriøs brændende platform på den nationale politiske dagsorden, ud over de evindelige partitaktiske trakasserier mellem den såkaldte røde blok og den såkaldte blå blok. Ledigheden er lav, statsgælden er lav, og der er udsigt til god vækst på Danmarks store eksportmarkeder i både Europa, USA og Asien.

Til gengæld er der masser af udfordringer at forholde sig til, når det gælder både den lokale vækstdagsorden i det delte Danmark og den internationale politiske udvikling, hvor Danmark skal vælge sin vej i et EU i opbrud. Storbritanniens beslutning om at forlade EU og præsident Donald Trumps uvilje til at understøtte den fortsatte europæiske integration, som USA har arbejdet for siden Anden Verdenskrig, sætter således sit præg på en lang række arrangementer på årets folkemøde.

Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer taler i dag torsdag under overskriften ’Trump, Brexit og Robotter’, fordi danske landmænd og hele fødevareindustrien har milliardinteresser i klemme i forhold til amerikansk protektionisme og Brexit. Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi og som sådan den danske energisektors godfather, tager også fat om Danmarks rolle i Europa, når han fredag interviewer Ruslands ambassadør, Mikhail Vanin, på Energiens Scene.

Her vil der uden tvivl blive talt en hel del om udvidelsen af den gigantiske russiske gasrørledning Nord Stream, som løber gennem dansk farvand ved netop Bornholm. Dette projekt er genstand for hede diskussioner på europæisk niveau, og de skarpeste kritikere findes i Polen, der også har sendt sin ambassadør fra København til Allinge for at debattere under overskriften ’Olie og gas i europæisk energipolitik’.

Rufus Gifford er tilbage

Foruden Ruslands og Polens ambassadører vil også Storbritanniens, Frankrigs, Canadas, Norges, Letlands og en række andre landes ambassadører være til stede, ligesom en række af Danmarks ambassadører i udlandet er hjemme for at deltage i debatten. Ingen af dem vil dog formentlig få så megen omtale som USA’s tidligere ambassadør Rufus Gifford, som også har meldt sin ankomst. De mest eksalterede af hans danske cheerleadere mener ligefrem, at Gifford kan være et bud på en demokratisk præsident i USA, når Trumps afløser skal findes.

Når det gælder bestræbelserne på at skabe vækst i alle hjørner af Danmark, har folkemødet også masser af arrangementer at byde på. Således kommer Guldborgsund Kommune og fortæller om Bioøkonomisk Vækstcenter, som man netop har besluttet at investere 10 mio. kr. i, og som tiltrækker interesse fra en række nationale og internationale aktører. I Guldborgsund er man stærkt inspireret af Bornholms revival, og man har masser af ideer til, hvordan man kan blive langt skarpere til at udnytte alle ressourcer i den store biomasse på Falster og Lolland. Det handler både om at bruge restfarve fra kirsebær i tekstilproduktion, om at producere hipstervoks fra halm og om at udbrede kendskabet til pløjefri dyrkning, som har den store fordel, at det giver regnormene fred til at passe deres arbejde i sted for at blive skåret over af plove og harver.

Ud over de globale og lokale perspektiver er der naturligvis også en række folkemødedeltagere, som har fokus på de mange forbedringer, der kan skabes i det danske sundhedsvæsen. Danske Regioner fortæller om de nye supersygehus, og Danske Handicaporganisationer møder frem med et spændende perspektiv om, at et nyt EU-direktiv om bedre tilgængelighed for handicappede i virkeligheden kan danne grundlag for et nyt dansk erhvervseventyr på linje med det, der opleves i vindmøllebranchen – hvis altså dansk industri forstår at kende sin besøgelsestid.

Mulighederne har med andre ord aldrig været større. Velkommen til Mandag Morgens dækning af Folkemødet 2017.

Foto: Joshua Tree Photography.

Forrige artikel Falske nyheder sætter sit præg på Folkemødet Falske nyheder sætter sit præg på Folkemødet Næste artikel Hunden Zia, ministeren Mai og historien om de anbragte børn Hunden Zia, ministeren Mai og historien om de anbragte børn
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig britisk skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.