Folkemødet er Danmark i en nøddeskal

Danmark anno 2017 har lav ledighed og god økonomi. Men utilfredsheden ulmer i udkanterne, og verden omkring os er i oprør. Folkemødet 2017 byder på løsninger lige fra regnorme på Lolland til dialog mellem Dansk Energis godfather og Ruslands ambassadør på scenen i Allinge.Det årlige folkemøde på Bornholm har mange ansigter. Det er fornøjelig dansk folkelighed med minimal magtdistance. Det er et åbent festivalagtigt demokratilaboratorium, hvor græsrødder, industribosser og ministre deler visioner om vilde ideer, der kan blive til fremtidens nye vindmølleeventyr.
Mandag Morgen på Folkemødet 2017

Men Folkemødet er også en lummer fætter-kusine-fest. Et arrangement, hvor kapitalstærke kommunikationsbureauer sikrer velpolstrede kunder privilegeret adgang til centrale politikere, og hvor journalister i kendisklassen på et par dage tjener flere solide månedslønninger som ordstyrere for diverse interesseorganisationer.

Folkemødet er Danmark i en nøddeskal. Det er Danmark, når det er bedst. Og det er Danmark, når det er værst. Folkemødet, der i 2017 afvikles for syvende gang, har skabt ’sol over Gudhjem’ – selv om det foregår i Allinge – og resten af den lille, store danske ø midt i Østersøen. Klippeøens årtier lange nedtur er blevet vendt til en kollektiv optur med tro på fremtiden, et veritabelt gastronomisk erhvervseventyr og seriøs mangel på arbejdskraft i produktionserhvervene.

Festival og dyrskue

”Folkemødet har givet os på Bornholm en medieomtale, der er helt ubetalelig. Det har vendt udviklingen på øen. Økonomien er blevet markant bedre, og der er pludselig opstået en masse små virksomheder. Arbejdsløsheden har ikke været lavere siden 1960’erne,” siger Søren Wolff, der har en fortid som både redaktør på den hedengangne socialdemokratiske avis Bornholmeren og som vinhandler i Aakirkeby.

Det eneste, Wolff ønsker sig, er, at det store firedages-rykind kunne spredes lidt bedre ud over øen end til blot Allinge og omegn, hvor Folkemødet har skabt guldgraverstemning med ugepriser på langt over 20.000 kr. for et sommerhus i den uge, hvor det finder sted.

Folkemødet har ikke noget overordnet tema ud over at fungere som det, folkestyrets åndelige formand, Bertel Haarder, har beskrevet som en blanding af Roskilde Festival og et politisk dyrskue. Også i år vil de nationale præmiekvier og -tyre fra Christiansborg og Strasbourg således være til stede, så de op imod 100.000 besøgende ved selvsyn vil kunne konstatere, om der er sul på bæstet, eller om det er tid til at skifte hest.

Ingen brændende platforme

Ikke desto mindre sætter rigets tilstand i juni 2017 sit præg på årets møde. Sagen er, at der ikke rigtig er nogen seriøs brændende platform på den nationale politiske dagsorden, ud over de evindelige partitaktiske trakasserier mellem den såkaldte røde blok og den såkaldte blå blok. Ledigheden er lav, statsgælden er lav, og der er udsigt til god vækst på Danmarks store eksportmarkeder i både Europa, USA og Asien.

Til gengæld er der masser af udfordringer at forholde sig til, når det gælder både den lokale vækstdagsorden i det delte Danmark og den internationale politiske udvikling, hvor Danmark skal vælge sin vej i et EU i opbrud. Storbritanniens beslutning om at forlade EU og præsident Donald Trumps uvilje til at understøtte den fortsatte europæiske integration, som USA har arbejdet for siden Anden Verdenskrig, sætter således sit præg på en lang række arrangementer på årets folkemøde.

Karen Hækkerup fra Landbrug og Fødevarer taler i dag torsdag under overskriften ’Trump, Brexit og Robotter’, fordi danske landmænd og hele fødevareindustrien har milliardinteresser i klemme i forhold til amerikansk protektionisme og Brexit. Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi og som sådan den danske energisektors godfather, tager også fat om Danmarks rolle i Europa, når han fredag interviewer Ruslands ambassadør, Mikhail Vanin, på Energiens Scene.

Her vil der uden tvivl blive talt en hel del om udvidelsen af den gigantiske russiske gasrørledning Nord Stream, som løber gennem dansk farvand ved netop Bornholm. Dette projekt er genstand for hede diskussioner på europæisk niveau, og de skarpeste kritikere findes i Polen, der også har sendt sin ambassadør fra København til Allinge for at debattere under overskriften ’Olie og gas i europæisk energipolitik’.

Rufus Gifford er tilbage

Foruden Ruslands og Polens ambassadører vil også Storbritanniens, Frankrigs, Canadas, Norges, Letlands og en række andre landes ambassadører være til stede, ligesom en række af Danmarks ambassadører i udlandet er hjemme for at deltage i debatten. Ingen af dem vil dog formentlig få så megen omtale som USA’s tidligere ambassadør Rufus Gifford, som også har meldt sin ankomst. De mest eksalterede af hans danske cheerleadere mener ligefrem, at Gifford kan være et bud på en demokratisk præsident i USA, når Trumps afløser skal findes.

Når det gælder bestræbelserne på at skabe vækst i alle hjørner af Danmark, har folkemødet også masser af arrangementer at byde på. Således kommer Guldborgsund Kommune og fortæller om Bioøkonomisk Vækstcenter, som man netop har besluttet at investere 10 mio. kr. i, og som tiltrækker interesse fra en række nationale og internationale aktører. I Guldborgsund er man stærkt inspireret af Bornholms revival, og man har masser af ideer til, hvordan man kan blive langt skarpere til at udnytte alle ressourcer i den store biomasse på Falster og Lolland. Det handler både om at bruge restfarve fra kirsebær i tekstilproduktion, om at producere hipstervoks fra halm og om at udbrede kendskabet til pløjefri dyrkning, som har den store fordel, at det giver regnormene fred til at passe deres arbejde i sted for at blive skåret over af plove og harver.

Ud over de globale og lokale perspektiver er der naturligvis også en række folkemødedeltagere, som har fokus på de mange forbedringer, der kan skabes i det danske sundhedsvæsen. Danske Regioner fortæller om de nye supersygehus, og Danske Handicaporganisationer møder frem med et spændende perspektiv om, at et nyt EU-direktiv om bedre tilgængelighed for handicappede i virkeligheden kan danne grundlag for et nyt dansk erhvervseventyr på linje med det, der opleves i vindmøllebranchen – hvis altså dansk industri forstår at kende sin besøgelsestid.

Mulighederne har med andre ord aldrig været større. Velkommen til Mandag Morgens dækning af Folkemødet 2017.

Foto: Joshua Tree Photography.

Forrige artikel Falske nyheder sætter sit præg på Folkemødet Falske nyheder sætter sit præg på Folkemødet Næste artikel Hunden Zia, ministeren Mai og historien om de anbragte børn Hunden Zia, ministeren Mai og historien om de anbragte børn

Post-crash-økonomerne er ved at blive voksne

Post-crash-økonomerne er ved at blive voksne

I Storbritannien præger bevægelsen Rethinking Economics allerede erhvervsliv, styrelser, ministerier – og endda nationalbanken. De første studenteroprørere på økonomistudierne arbejder nu mange steder i samfundet og er i gang med at sætte deres præg på det.

Økonomisk Institut: Vi underviser allerede meget bredt

Økonomisk Institut: Vi underviser allerede meget bredt

De studerendes kritik af et for snævert pensum på økonomistudiet rammer forbi, siger institutleder på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet. Tidligere overvismand ser Rethinking Economics som et svagt oprør uden meget klare alternativer.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.