Nyt Job til  
Henrik Rée Iversen
Ole Hvelplund

Fra russisk gas til dansk biogas

Formandsduoen i den nyetablerede forening Grøn Gas skal få Danmark og danske virksomheder væk fra russisk gas og over på danskproduceret biogas.

Den største udfordring

Fakta

Hvem?

Ole Hvelplund og Henrik Iversen

Hvilket job?

Henholdsvis ny formand og ny næstformand for den nyetablerede forening Grøn Gas

Hvorfra?

Administrerende direktør for Nature Energy

Vice president hos Andel (tidligere Seas-NVE)

Biogas er en absolut nøglesten i både politikernes og erhvervslivets klimaambitioner. Og interessen for og efterspørgslen på mere biogas i den danske energiforsyning er bestemt ikke blevet mindre i lyset af Ruslands invasion af Ukraine, en truende energiforsyningskrise og Ørsteds endegyldige afvisning i sidste uge af at ville købe russisk gas i rubler.

Interessen blev også tydeligt markeret i april, da regeringen fremlagde sit store politiske udspil ’Danmark kan mere II’, som har ’Mere grøn gas’ som et ud af fem fokusområder med en målsætning om at ”fremrykke og øge produktionen af grøn gas”.

Netop det at sikre, at primært biogas, men også på længere sigt gas baseret på power-to-X kommer til at spille en væsentlig rolle i det danske energisystem, bliver således også kerneopgaven for Ole Hvelplund og Henrik Iversen, som henholdsvis formand og næstformand i den nyetablerede forening Grøn Gas. Foreningen har overtaget aktiviteterne i den 111 år gamle Dansk Gas Forening og er fra 1. juni blevet lagt ind under DI Energi – en ny organisering, som efter DI’s eget udsagn “giver mulighed for at knytte industrien og gassektoren endnu tættere sammen og samtidigt styrke arbejdet om grønne gasser generelt”.

Selvom der i dag i hele energidebatten fokuseres meget på udfasning af gas – og blandt andet presses på for hurtigere afvikling af gasfyr og elektrificering i industrien – så lægger særligt den tunge industri fortsat mange af deres klimaambitioner an på gas som energikilde – også når man kigger flere år frem, hvor særligt højtemperaturprocesser som eksempelvis produktion af cement og smeltning af sten har vist sig svære at elektrificere.

Og her skal det nye formandshold være med til at sikre en fortsat udvikling af biogasproduktionen som en erstatning for den fossile (russiske) gas og arbejde for at indfri DI’s anbefaling om en fuldstændig omstilling til grøn gas allerede i 2027.  

Det gælder om at sikre attraktive rammer, øget tempo og økonomi til en massiv udbygning af den danske biogasproduktion, som i dag først og fremmest er baseret på gylle fra landbruget, men også andre kilder som organisk affald fra industri og husholdninger. De kommende år skal nye biogasanlæg etableres, eksisterende anlæg udbygges, og der skal lægges yderligere planer for – og sikres investeringer til – udbygning af energiinfrastrukturen.

Derudover handler foreningens arbejde om at sikre investeringer, der kan skabe grundlag for en videreudvikling af power-to-gas-anlæg – anlæg, der kan omdanne strøm fra vindmøller til metangas – som endnu ikke er rentable, men som både branchen og politikere har store forventninger til.

Fakta

Baggrund

Ole Hvelplund har været i Nature Energy i næsten 10 år. Han er desuden medlem af DI Energis bestyrelse og har tidligere været senior vice president i TDC.

Henrik Iversen har en mangeårig erfaring fra energisektoren med blandt andet ansættelser hos Ørsted og HMN Naturgas.

Omtalte personer

Henrik Rée Iversen

Fhv. ambassadør, Moskva. Caracas. Rom, FN Genève og Dublin, fhv. formand, Komitéen Pro Venezia Danimarca
cand.jur. (1967)

Ole Hvelplund

Adm. direktør, Nature Energy
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1987)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu