Fremtidens handel er omnidimensional

De forretninger, der sørger for, at kunderne både kan handle online og i de fysiske butikker, har fremtidssikret deres gesjæft. Forbrugerne er klar, teknologierne er til stede. Det eneste, vi venter på, er, at brands og forretninger kommer med ind i den digitale tidsalder.

Det er ikke mange år siden, man spåede, at butikshandelen ville dø, i takt med at e-handel blev mere populær. For hvorfor gå ned i en butik, hvor det kan være svært at overskue udbuddet, og hvor man skal slås med en lidt for ihærdig sælger eller måske helt mangle en, når man kan sidde i sin egen sofa og drikke kaffe, mens man shopper online i ro og mag?

Virkeligheden har som så mange gange før overhalet vores forestillingsevne, og detailhandelen lever i bedste velgående, især når den er koblet med digitale initiativer, også kaldet omnichannel-løsninger. Tendensen inden for fremtidens detailhandel er en langt større sammensmeltning mellem online og offline, hvor digitale initiativer leder til øget fysisk handel.

[quote align="left" author=""]Det er ikke de teknologiske muligheder, der mangler, men en forståelse af potentialet for forretninger og brands.[/quote]

Ser vi på tallene, så foregår 93 pct. af handelen stadig i fysiske butikker, og 25 pct. af søgninger via smartphone bruges på at søge informationer om fysiske forretninger. Men forbrugerne nøjes ikke med at søge – 4 ud af 5 af disse lokale søgninger leder til et reelt fysisk salg. Statistikken viser derfor, at mobile initiativer fremmer den fysiske handel frem for den online. Det er en rigtig god nyhed for detailbranchen, men den dårlige nyhed er, at langt de færreste forretninger udnytter de digitale muligheder for at øge deres salg og ikke mindst optimere købsoplevelsen for 90 pct. af smartphone-brugere, der ikke forlader deres hjem uden deres telefon.

De forretninger, der benytter omnichannel-løsninger, sørger for, at kunderne har adgang til varer, gode tilbud og reklamer, uanset om de sidder hjemme i stuen eller befinder sig tæt på en butik. Det primære medie er smartphonen koblet med supplerende kanaler fra web, GPS (Global Positioning System) til IPS (Indoor Positioning System).

Der er mange gode eksempler, blandt andet kosmetikkæden Sephora. Går man forbi en af deres butikker i New York, får man en besked om, at man kan få en gratis makeover eller et godt tilbud. Sephora registrerer din IP-adresse, når du søger på deres hjemmeside, og kan derved genkende dig, når du befinder dig i nærheden af deres butikker.

Best Buy er en amerikansk forbrugerelektronikkæde med 140.000 ansatte globalt. De optimerede deres omnichannel-strategi ved at tilføje en “Store Pickup”-mulighed, når man handler på deres hjemmeside. Det giver kunderne mulighed for at gå forbi butikken og hente varen på vej hjem, frem for at betale og vente på posten. Sandsynligheden for, at kunden kigger på lidt flere varer, når de alligevel er i butikken, er ret stor og en positiv bivirkning. En anden tendens, som kan opleves en hel del i New York, er de såkaldte ”Pop-up Stores”. Brands åbner butikker i en begrænset periode, hvor de får skabt en masse PR og online omtale i forbindelse med deres åbning, som ofte kombineres med gode tilbud, en ny kollektion og andre events i butikken. Man undgår derved en dyr månedlig husleje, sløve perioder i handelen, hvor salgsassistenterne keder sig, mens de får løn. Når butikken så lukker igen, ses man i den online butik i stedet.

Shoppe-vinduer

Der er mange andre kreative modeller, der kobler offline med online, blandt andet “Shoppable Windows”, som eBay har lanceret, hvor varerne vises i et butiksvindue, hvor man kan klikke på de varer, man ønsker at købe, og betale, hvorefter pakken leveres til hjemmet. Man kan også vælge sig den bedste adresse og lave en virtuel butik. Så næste gang du shopper, kan det være, butikken ligger på Amalienborg Slotsplads, hvor varerne vises ved hjælp af augmentet reality (AR)  med 3D-scanning af din krop, og hvor du prøver tøjet med Microsoft Kinect og betaler og sender varen online. Butikken kender naturligvis dine mål (hvis du tillader det) og din kropsbygning, så du slipper for at prøve en masse tøj, der ikke passer.

Det er ikke de teknologiske muligheder, der mangler, men en forståelse af potentialet for forretninger og brands. Forbrugerne vil gerne have reklame, hvis det er relevant. Smartphone-brugere spenderer 15 timer om ugen på at undersøge produkter online, og de vil også gerne have hjælp til at finde nålen i høstakken, når de handler, vel og mærke hvis de aktivt har valgt det til og med respekt for deres rettigheder.

På trods af at 75 pct. af mobile hjemmesider tilbyder e-handel, har kun 15 pct. responsive design – der gør det muligt for forbrugerne at se hjemmesiden og handle fra mobilen og tablets. Teknologier som Beacons, BLE (Bluetooth Light Energy) og de mange IPS (Indoor Positioning System) er de fysiske butikkers pendant til cookies. De bedste forretninger tager udgangspunkt i deres kunders adfærd på tværs af medier, digitale enheder og fysisk lokation. De har også erkendt, at mobilen er mest online med 56 pct. og fører nu over desktop, hvilket betyder, at de først og fremmest fokuserer på de mobile platforme med smartphones og tablets i centrum. Forbrugerne er klar, teknologierne er til stede, det eneste, vi venter på, er, at brands og forretninger kommer med ind i den digitale tidsalder.

Kilder: L2, Ericsson, Tech and The City - jyskebank.tv.
 

Læs flere af Natasha Friis Saxbergs indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu