Grønne møller bliver til sort skrot

GRØN OMSTILLING Der findes i øjeblikket ikke metoder til at genanvende vinger fra vindmøller på en bæredygtig måde. Man kan brænde dem eller kvase dem og bruge dem som fyld – men i betragtning af de enorme mængder affald, der vil komme, når tusinder af møller med tiden skal skrottes, er der hårdt brug for mere cirkulære løsninger, der bevarer værdien af materialerne.

Vindmøller er hjørnestenen i Danmarks omstilling til grøn energi. Før sommeren vedtog Folketinget, som en del af klimahandlingsplanen, at der skal bygges 6 GW havmøller inden 2030. Det er et enormt byggeprojekt med meget store materialemængder involveret. Hvis målet realiseres med de møller, som vil være de gængse om nogle år, skal der opføres 400 havmøller, hvis vinger vil have en længde på 110 meter eller mere.

De planlagte møller vil producere strøm nok til at gøre en væsentlig del af den danske energiforsyning CO2-neutral – men hvad skal der ske med dem, når de efter cirka 25 år er modne til udskiftning? Dén udfordring vil være lige så stor som opførelsen. 

Login