Han skal rykke Sorø fra landbrugs- til klimakommune

Jannik Rauer skal som chef for teknik, miljø og drift i Sorø Kommune realisere ambitioner om at udbygge den vedvarende energi, omstille landbruget og sikre mere grøn transport.

Foto: sndk

Den største udfordring

Om

Hvem?

Jannik Rauer

 

Hvilket job?

Chef for Teknik, Miljø og Drift i Sorø Kommune

 

Hvorfra?

Teamchef i Næstved Kommune

Den absolutte hovedopgave for den nye chef for teknik, miljø og drift i Sorø Kommune, Jannik Rauer, bliver at levere på kommunens klimaambitioner og komme i mål med konkrete og store CO2-reduktioner. En opgave, der i høj grad handler om at sikre, at klimaomstillingen ikke bliver lig med afvikling, polarisering og afkald, men derimod bliver et springbræt til udvikling, stærke sociale fællesskaber og vækst.

Sorø Kommune er som 95 andre danske kommuner en del af det såkaldte DK2020-initiativ, som er et nationalt klimatiltag målrettet kommunerne med Realdania, den grønne tænketank Concito, KL og de danske regioner som initiativtagere. Som del af DK2020-initiativet har Sorø Kommune, på linje med de andre kommuner, udarbejdet en klimahandlingsplan, sat konkrete sektormål og udpeget reduktionsstier med afsæt i den internationale standard for klimaplanlægning – det såkaldte Climate Action Planning Framework

Sorø Kommune har aktuelt deres klimahandlingsplan til godkendelse hos Concito, men deres klimaregnskab viser med al tydelighed, hvor Jannik Rauer må rette sin opmærksomhed hen de kommende år. De mest klimatunge poster i kommunen er klart energi (28,8 procent), landbrug (42,9 procent) og transport (26,2 procent).

Det bliver noget af en opgave for den nye teknik- og miljøchef, hvis reduktionsambitionerne inden for de tre områder skal realiseres. Rauer skal både sikre en massiv udbygning af den grønne energi og undgå alt for meget lokal modstand, som flere kommuner har oplevet de seneste år. Som en klassisk landbrugskommune er der også brug for at accelerere indsatsen med at klimaomstille landbruget – både med omlægning til mere vegetabilsk landbrug, udlægning af lavbundsjorde og skovrejsning. Det skal vel at mærke ske, uden at det koster for meget på landbrugssektorens bundlinje.

Endelig skal Jannik Rauer overbevise borgerne om, at de skal skifte benzinbilen ud med en elbil. Han skal samtidig sikre en grøn offentlig bilflåde og desuden sørge for, at den lokale ladeinfrastruktur kan rumme de mange ekstra elbiler på vejene.

Han får desuden til opgave løbende at identificere og realisere nye reduktionsmuligheder. Ifølge Sorøs klimahandlingsplan vil kommunen – selv med igangsættelse af alle de CO2-kvantificerbare initiativer, der er angivet i planen – nemlig fortsat mangle at reducere yderligere 15.000 ton CO2 i 2030 og lige i omegnen af 60.000 ton i 2050.

Derfor forfølger Sorø også et “udviklingsspor”, der løber parallelt med det konkrete implementeringsspor. Her er der fokus på initiativer, der “skal udvikles, før de kan implementeres og rykke betydeligt i forhold til reduktion af klimagasudledningen”.

Jannik Rauer skal – i lighed med sine kollegaer i landets øvrige kommuner – både være konsekvent og innovativ for at få det grønne forehavende til at lykkes.

Blå Bog

2017-2022: Teamchef, Team Tværgående, Næstved Kommune

2012-2016: Teamchef, Borger og Udvikling, Næstved Kommune

2007-2012: Chefkonsulent, Innovation og Projektledelse, Næstved Kommune

1995-2007: Specialkonsulent, Fødevareministeriet

 

1988-1995: Cand.agro. med speciale i jordbundskemi, miljø, plantefag og økonomi, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

2017-2020: Ledernetværk, Rethinking Public Innovation

2010-2013: Diplom i Offentlig Ledelse, Team- og Netværksledelse, Næstved Lederakademi, COK – Center for Offentlig Kompetenceudvikling


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu