De unge kvinder forlader yderkommunerne
Politisk centralisering og traditionelle kønsroller på arbejdsmarkedet sender kvinder i hobetal væk fra provinsen og ind til de store byer. Kun i fire danske kommuner er der i dag flere kvinder end mænd i aldersgruppen 20-29 år. I hele 27 yderkommuner er der mere end 20 procent flere unge mænd. Det bidrager til de store skel i synet på ligestilling.
Jens Reiermann
VelfærdsredaktørTorben K. Andersen
Politisk redaktørMaja Carolina Kastensand
StudentermedhjælperHvis man er en ung mand i 20’erne, må det være sjovest at være til fest i en af landets store byer. I yderkommunerne kan det i hvert fald hurtigt blive til en herrefest med meget langt mellem de jævnaldrende kvinder.
Selv om vi i Danmark tit opfatter os som et ligestillet samfund, har vi et arbejdsmarked, der er opdelt efter køn. I den unges hjemkommune kan der være mange gode job i traditionelle mandefag, men kun få inden for traditionelle kvindefag.
Hele Pridsted Nielsen
Ph.d. og Ligestillingsrådgiver, Forsvaret
København, Frederiksberg og Aarhus er sammen med Hørsholm de eneste fire kommuner i landet, hvor de unge kvinder er i overtal i aldersgruppen 20 til 29 år. I alle andre kommuner er der et flertal af unge mænd i denne aldersgruppe, og i nogle kommuner endda et meget stort flertal af mænd.
I mere end hver fjerde kommune, det er i alt 27 kommuner, er der mere end 20 procent flere unge mænd end unge kvinder. De kommuner ligger næsten alle sammen i den del, nogle vil kalde for Udkantsdanmark.