Hun knækkede koden til bæredygtig arkitektur

En kraftig plastpresenning blokerer for det meste morgenlys, der ellers ihærdigt forsøger at finde sprækker i stilladsdækket foran køkkenvinduerne hos Henning Larsen Architects. Mens vi tapper friskbrygget morgenkaffe, undskylder Signe Kongebro, arkitekt og leder af bæredygtighedsafdelingen hos Henning Larsen Architects,  at dagslyset sådan holdes ude, men facaden skal renoveres.

Sammen med sit team er hun ellers ophavskvinde til den banebrydende opdagelse, at hvis energiforbruget i en bygning skal være bæredygtigt, så gælder det om at udnytte og styre dagslyset. Faktisk er dagslyset det designparameter, der betyder mest, når en bygning skal være bæredygtig.

[graph title="Signe Kongebro" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8491d-signe-kongebro_0.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/74c33-signe-kongebro_0.jpg" text="Født: 1972."] [/graph]

Opdagelsen er et af de resultater, Signe Kongebro selv er mest stolt af. For det passer rigtig godt ind i fortællingen om tegnestuens stifter, Henning Larsen, som lysets mester.

“Jeg er rigtig glad for, at det er lyset, der forbinder de rumlige oplevelser i arkitektur med elmålerne. Det gør det lettere at kommunikere både til tegnestuens arkitekter og til kunderne,” som hun siger.

Den 41-årige arkitekt er Henning Larsen Architects’ bud på en medarbejder, der skaber innovation og forandring. Firmaet beskriver hende som en åben, ambitiøs og strategisk medarbejder, der ikke alene har formået at sætte bæredygtigt byggeri på agendaen internt, men som også eksternt har været driver af hele udviklingen i Danmark.
Signe Kongebro har påvist og gjort det målbart, hvor stor betydning arkitektur har for den grønne omstilling. 40 pct. af energiforbruget i en bygning er låst i designet, og energiforbruget kan halveres, ved at man fra start designer bygningerne rigtigt.

Konkret har det betydet, at bæredygtighed i dag er et konkurrenceparameter for Henning Larsen Architects. Signe Kongebros afdeling tæller 14 medarbejdere inden for forskning og udvikling. Og området står for ca. 5 pct. af virksomhedens samlede omsætning – en andel, der kun bliver større. Hvor bæredygtighed tidligere end ikke blev efterspurgt i udbudsmaterialet på nye projekter, så bliver det i dag efterspurgt både herhjemme og i udlandet.

Arkitekt + ingeniør = innovation

Signe Kongebros resultater er et eksempel på, hvad der sker, når ledelsen i en mellemstor virksomhed gør det til et strategisk fokusområde at sætte nysgerrige folk sammen på tværs af faggrænser og vidensområder med det formål at skabe innovation.

Syv innovative medarbejdere

I arkitektbranchen er der tradition for at arbejde sammen i team både med andre arkitekter og med ingeniører. Henning Larsen Architects har med succes brugt erhvervs-ph.d.er til at trække andre kompetencer ind i virksomheden og skabe udvikling og innovation, når deres kompetencer møder husets andre medarbejdere.

Sådan startede det også for Signe Kongebro, der gjorde sine opdagelser om arkitekturens store betydning for bæredygtighed i et samarbejde med en lektor og to specialestuderende fra DTU Byg om et projekt i Holland, hvor de undersøgte energiforbrug i forhold til det naturlige lysindfald i en bygning.

Ikke alle resultater af arbejdet kunne bruges i det konkrete projekt. Men i stedet for at se resten som spildt arbejde, betragtede man den viden og erfaring, der var høstet, som en gevinst for Henning Larsen Architects. De to studerende fortsatte som erhvervs-ph.d.er i virksomheden.

“Arkitekter arbejder meget intuitivt, mens ingeniører arbejder analytisk. Vi frembringer begge noget, men tilgangen er vidt forskellig. Det har vi lært meget af,” siger Signe Kongebro.

Selv er hun drevet af en nysgerrighed, der rækker ud over hendes eget fag. Når der opstår kemi mellem mennesker, så følger tillid og ambitioner, der kan skabe innovation, mener hun.

“Det handler om at sætte det rigtige team, og om at alle i teamet tør være modige og italesætte såvel fornemmelser som uvidenhed. Og så er der generelt højt til loftet her hos os. Det er ok, at man ikke ved alt, og at man bliver klogere i processen,” siger hun.

Tilladt at gå uden for sin dagsorden

Tegnestuens administrerende direktør, Mette Kynne Frandsen, har netop i de sidste fem år arbejdet strategisk med at sætte team ud fra devisen om, at man skaber værdi for sine kunder ved at tænke i added value og innovation. Hver gang et team bliver etableret hos Henning Larsen Architects, sikrer man derfor, at der er deltagere med udefra og med andre ekspertiser. Det giver den dynamik, der kan skabe innovation.

“Vi har styrket vores innovationskraft betydeligt ved at have en strategisk tilgang til at sætte de rigtige team,” fortæller Mette Kynne Frandsen.

Et vigtigt forhold er, at alt teamarbejde ikke skal omsættes i teamets konkrete projekt. Den viden, der ikke omsættes lige nu, opsamles og anvendes i senere projekter. Viden flyttes fra projekt til projekt og videreudvikles i processen.
For Signe Kongebro er drivkraften, at hun i processerne selv bliver klogere og lærer noget. Og så kan hun godt lide at være den, der går forrest i den nylagte sne og som den første langrendsløber gør det seje arbejde med at udlægge sporet. Også selv om det er tungere og går langsommere end for dem, der følger efter.

“Det får jeg lov til. Her må man gerne tage en bold, når man ser den, og løbe med den. Og reglen er, at vi aldrig fælder en mand i løb. Jeg har fået lov til at være dedikeret,” siger Signe Kongebro.

Forrige artikel Mød innovationens dream team Næste artikel Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.