Hun knækkede koden til bæredygtig arkitektur

Marianne Kristensen Schacht

En kraftig plastpresenning blokerer for det meste morgenlys, der ellers ihærdigt forsøger at finde sprækker i stilladsdækket foran køkkenvinduerne hos Henning Larsen Architects. Mens vi tapper friskbrygget morgenkaffe, undskylder Signe Kongebro, arkitekt og leder af bæredygtighedsafdelingen hos Henning Larsen Architects,  at dagslyset sådan holdes ude, men facaden skal renoveres.

Sammen med sit team er hun ellers ophavskvinde til den banebrydende opdagelse, at hvis energiforbruget i en bygning skal være bæredygtigt, så gælder det om at udnytte og styre dagslyset. Faktisk er dagslyset det designparameter, der betyder mest, når en bygning skal være bæredygtig.

[graph title="Signe Kongebro" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8491d-signe-kongebro_0.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/74c33-signe-kongebro_0.jpg" text="Født: 1972."] [/graph]

Opdagelsen er et af de resultater, Signe Kongebro selv er mest stolt af. For det passer rigtig godt ind i fortællingen om tegnestuens stifter, Henning Larsen, som lysets mester.

“Jeg er rigtig glad for, at det er lyset, der forbinder de rumlige oplevelser i arkitektur med elmålerne. Det gør det lettere at kommunikere både til tegnestuens arkitekter og til kunderne,” som hun siger.

Den 41-årige arkitekt er Henning Larsen Architects’ bud på en medarbejder, der skaber innovation og forandring. Firmaet beskriver hende som en åben, ambitiøs og strategisk medarbejder, der ikke alene har formået at sætte bæredygtigt byggeri på agendaen internt, men som også eksternt har været driver af hele udviklingen i Danmark.
Signe Kongebro har påvist og gjort det målbart, hvor stor betydning arkitektur har for den grønne omstilling. 40 pct. af energiforbruget i en bygning er låst i designet, og energiforbruget kan halveres, ved at man fra start designer bygningerne rigtigt.

Konkret har det betydet, at bæredygtighed i dag er et konkurrenceparameter for Henning Larsen Architects. Signe Kongebros afdeling tæller 14 medarbejdere inden for forskning og udvikling. Og området står for ca. 5 pct. af virksomhedens samlede omsætning – en andel, der kun bliver større. Hvor bæredygtighed tidligere end ikke blev efterspurgt i udbudsmaterialet på nye projekter, så bliver det i dag efterspurgt både herhjemme og i udlandet.

Arkitekt + ingeniør = innovation

Signe Kongebros resultater er et eksempel på, hvad der sker, når ledelsen i en mellemstor virksomhed gør det til et strategisk fokusområde at sætte nysgerrige folk sammen på tværs af faggrænser og vidensområder med det formål at skabe innovation.

Syv innovative medarbejdere

Mød de innovative medarbejdere i nogle af Danmarks bedste eksportvirksomheder. Læs også analysen Teamwork med passion og risikovilje.

Signe Kongebro:
Hun knækkede koden til bæredygtig arkitektur.

Niels Roulund:
Passioneret græsforædler med flair for forretning

Cathrine Østerberg:
Hun udvikler is med kulturel kant

Ying Cao:
Den innovative dansker er også kineser

Henrik Stiesdal:
Man skal have tid til at daffe lidt rundt

Jacob Guldberg Poulsen:
Datajonglør med hverdag i verdensklasse

Ole Pradsgaard:
Græsroden skaber fornyelse i Maersk Line

Læs også mere om Danmarks bedste eksportvirksomheder i Danmarks Eksportkanon.

I arkitektbranchen er der tradition for at arbejde sammen i team både med andre arkitekter og med ingeniører. Henning Larsen Architects har med succes brugt erhvervs-ph.d.er til at trække andre kompetencer ind i virksomheden og skabe udvikling og innovation, når deres kompetencer møder husets andre medarbejdere.

Sådan startede det også for Signe Kongebro, der gjorde sine opdagelser om arkitekturens store betydning for bæredygtighed i et samarbejde med en lektor og to specialestuderende fra DTU Byg om et projekt i Holland, hvor de undersøgte energiforbrug i forhold til det naturlige lysindfald i en bygning.

Ikke alle resultater af arbejdet kunne bruges i det konkrete projekt. Men i stedet for at se resten som spildt arbejde, betragtede man den viden og erfaring, der var høstet, som en gevinst for Henning Larsen Architects. De to studerende fortsatte som erhvervs-ph.d.er i virksomheden.

“Arkitekter arbejder meget intuitivt, mens ingeniører arbejder analytisk. Vi frembringer begge noget, men tilgangen er vidt forskellig. Det har vi lært meget af,” siger Signe Kongebro.

Selv er hun drevet af en nysgerrighed, der rækker ud over hendes eget fag. Når der opstår kemi mellem mennesker, så følger tillid og ambitioner, der kan skabe innovation, mener hun.

“Det handler om at sætte det rigtige team, og om at alle i teamet tør være modige og italesætte såvel fornemmelser som uvidenhed. Og så er der generelt højt til loftet her hos os. Det er ok, at man ikke ved alt, og at man bliver klogere i processen,” siger hun.

Tilladt at gå uden for sin dagsorden

Tegnestuens administrerende direktør, Mette Kynne Frandsen, har netop i de sidste fem år arbejdet strategisk med at sætte team ud fra devisen om, at man skaber værdi for sine kunder ved at tænke i added value og innovation. Hver gang et team bliver etableret hos Henning Larsen Architects, sikrer man derfor, at der er deltagere med udefra og med andre ekspertiser. Det giver den dynamik, der kan skabe innovation.

“Vi har styrket vores innovationskraft betydeligt ved at have en strategisk tilgang til at sætte de rigtige team,” fortæller Mette Kynne Frandsen.

Et vigtigt forhold er, at alt teamarbejde ikke skal omsættes i teamets konkrete projekt. Den viden, der ikke omsættes lige nu, opsamles og anvendes i senere projekter. Viden flyttes fra projekt til projekt og videreudvikles i processen.
For Signe Kongebro er drivkraften, at hun i processerne selv bliver klogere og lærer noget. Og så kan hun godt lide at være den, der går forrest i den nylagte sne og som den første langrendsløber gør det seje arbejde med at udlægge sporet. Også selv om det er tungere og går langsommere end for dem, der følger efter.

“Det får jeg lov til. Her må man gerne tage en bold, når man ser den, og løbe med den. Og reglen er, at vi aldrig fælder en mand i løb. Jeg har fået lov til at være dedikeret,” siger Signe Kongebro.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu