Hun knækkede koden til bæredygtig arkitektur

En kraftig plastpresenning blokerer for det meste morgenlys, der ellers ihærdigt forsøger at finde sprækker i stilladsdækket foran køkkenvinduerne hos Henning Larsen Architects. Mens vi tapper friskbrygget morgenkaffe, undskylder Signe Kongebro, arkitekt og leder af bæredygtighedsafdelingen hos Henning Larsen Architects,  at dagslyset sådan holdes ude, men facaden skal renoveres.

Sammen med sit team er hun ellers ophavskvinde til den banebrydende opdagelse, at hvis energiforbruget i en bygning skal være bæredygtigt, så gælder det om at udnytte og styre dagslyset. Faktisk er dagslyset det designparameter, der betyder mest, når en bygning skal være bæredygtig.

[graph title="Signe Kongebro" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8491d-signe-kongebro_0.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/74c33-signe-kongebro_0.jpg" text="Født: 1972."] [/graph]

Opdagelsen er et af de resultater, Signe Kongebro selv er mest stolt af. For det passer rigtig godt ind i fortællingen om tegnestuens stifter, Henning Larsen, som lysets mester.

“Jeg er rigtig glad for, at det er lyset, der forbinder de rumlige oplevelser i arkitektur med elmålerne. Det gør det lettere at kommunikere både til tegnestuens arkitekter og til kunderne,” som hun siger.

Den 41-årige arkitekt er Henning Larsen Architects’ bud på en medarbejder, der skaber innovation og forandring. Firmaet beskriver hende som en åben, ambitiøs og strategisk medarbejder, der ikke alene har formået at sætte bæredygtigt byggeri på agendaen internt, men som også eksternt har været driver af hele udviklingen i Danmark.
Signe Kongebro har påvist og gjort det målbart, hvor stor betydning arkitektur har for den grønne omstilling. 40 pct. af energiforbruget i en bygning er låst i designet, og energiforbruget kan halveres, ved at man fra start designer bygningerne rigtigt.

Konkret har det betydet, at bæredygtighed i dag er et konkurrenceparameter for Henning Larsen Architects. Signe Kongebros afdeling tæller 14 medarbejdere inden for forskning og udvikling. Og området står for ca. 5 pct. af virksomhedens samlede omsætning – en andel, der kun bliver større. Hvor bæredygtighed tidligere end ikke blev efterspurgt i udbudsmaterialet på nye projekter, så bliver det i dag efterspurgt både herhjemme og i udlandet.

Arkitekt + ingeniør = innovation

Signe Kongebros resultater er et eksempel på, hvad der sker, når ledelsen i en mellemstor virksomhed gør det til et strategisk fokusområde at sætte nysgerrige folk sammen på tværs af faggrænser og vidensområder med det formål at skabe innovation.

Syv innovative medarbejdere

I arkitektbranchen er der tradition for at arbejde sammen i team både med andre arkitekter og med ingeniører. Henning Larsen Architects har med succes brugt erhvervs-ph.d.er til at trække andre kompetencer ind i virksomheden og skabe udvikling og innovation, når deres kompetencer møder husets andre medarbejdere.

Sådan startede det også for Signe Kongebro, der gjorde sine opdagelser om arkitekturens store betydning for bæredygtighed i et samarbejde med en lektor og to specialestuderende fra DTU Byg om et projekt i Holland, hvor de undersøgte energiforbrug i forhold til det naturlige lysindfald i en bygning.

Ikke alle resultater af arbejdet kunne bruges i det konkrete projekt. Men i stedet for at se resten som spildt arbejde, betragtede man den viden og erfaring, der var høstet, som en gevinst for Henning Larsen Architects. De to studerende fortsatte som erhvervs-ph.d.er i virksomheden.

“Arkitekter arbejder meget intuitivt, mens ingeniører arbejder analytisk. Vi frembringer begge noget, men tilgangen er vidt forskellig. Det har vi lært meget af,” siger Signe Kongebro.

Selv er hun drevet af en nysgerrighed, der rækker ud over hendes eget fag. Når der opstår kemi mellem mennesker, så følger tillid og ambitioner, der kan skabe innovation, mener hun.

“Det handler om at sætte det rigtige team, og om at alle i teamet tør være modige og italesætte såvel fornemmelser som uvidenhed. Og så er der generelt højt til loftet her hos os. Det er ok, at man ikke ved alt, og at man bliver klogere i processen,” siger hun.

Tilladt at gå uden for sin dagsorden

Tegnestuens administrerende direktør, Mette Kynne Frandsen, har netop i de sidste fem år arbejdet strategisk med at sætte team ud fra devisen om, at man skaber værdi for sine kunder ved at tænke i added value og innovation. Hver gang et team bliver etableret hos Henning Larsen Architects, sikrer man derfor, at der er deltagere med udefra og med andre ekspertiser. Det giver den dynamik, der kan skabe innovation.

“Vi har styrket vores innovationskraft betydeligt ved at have en strategisk tilgang til at sætte de rigtige team,” fortæller Mette Kynne Frandsen.

Et vigtigt forhold er, at alt teamarbejde ikke skal omsættes i teamets konkrete projekt. Den viden, der ikke omsættes lige nu, opsamles og anvendes i senere projekter. Viden flyttes fra projekt til projekt og videreudvikles i processen.
For Signe Kongebro er drivkraften, at hun i processerne selv bliver klogere og lærer noget. Og så kan hun godt lide at være den, der går forrest i den nylagte sne og som den første langrendsløber gør det seje arbejde med at udlægge sporet. Også selv om det er tungere og går langsommere end for dem, der følger efter.

“Det får jeg lov til. Her må man gerne tage en bold, når man ser den, og løbe med den. Og reglen er, at vi aldrig fælder en mand i løb. Jeg har fået lov til at være dedikeret,” siger Signe Kongebro.

Forrige artikel Mød innovationens dream team Næste artikel Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen Socialt ansvar giver mening – også for bundlinjen
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig britisk skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.