Kommunalpolitikere bremser muligt dansk gaseventyr

Frederikshavn Kommune kræver – helt imod sædvanlig praksis – en fuld VVM-redegørelse, inden der prøvebores efter skifergas i kommunen. Fuldstændig uhørt, lyder kritikken fra Total og Nordsøfonden, der nu genovervejer projektet. Kommunens borgmester føler sig fanget i en diskussion, der burde tages på nationalt niveau, og efterlyser, at regeringen kommer stærkere på banen.

Et flertal i kommunalbestyrelsen i Frederikshavn Kommune har sat en foreløbig stopper for en undersøgelse af, om den danske undergrund rummer skifergas i så store og indvindelige mængder, at det kan bidrage til at fastholde Danmarks selvforsyning med fossile energikilder. Se tekstboks.

Skifergas i Mandag Morgen

Den globale produktion af skifergas er vokset markant de sidste ti år – især i USA. I Europa er der også flere lande, der satser på en national skifergasproduktion. Ifølge de foreløbige analyser indeholder den danske undergrund store mængder skifergas.

Men ikke alle er begejstrede. Miljøorganisationer og klimaforkæmpere ser udnyttelsen af skifergas som et tilbageskridt i forhold til den grønne omstilling, og flere lande har forbudt kommerciel aktivitet på området. Mandag Morgen vil i en række artikler afdække de muligheder og risici, der er på spil, når de danske politikere skal beslutte, hvordan vi skal håndtere spørgsmålet.

Flertallet, der består af alle partier bortset fra borgmester-partiet Venstre, har krævet, at der udarbejdes en såkaldt fuld VVM-redegørelse. Det er sket på trods af, at både Energistyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og kommunens egen tekniske forvaltning – bl.a. på grundlag af en såkaldt VVM-screening – allerede har givet grønt lys for en prøveboring i kommunen, der skal vise, om der overhovedet er skifergas i den danske undergrund.

En fuld VVM-redegørelse er meget omfattende og kræves normalt først, når man efter en succesfuld prøveboring vil påbegynde en kommerciel indvinding af den konkrete forekomst. Til gengæld er det ifølge Mandag Morgens kilder aldrig set før, at kravet rejses, inden nogen ved, om der overhovedet findes noget af værdi i undergrunden.

Det er det franske energiselskab Total, der sammen med det statsejede Nordsøfonden har fået statens tilladelse til at undersøge mulige skifergasreserver i Nordjylland og Nordsjælland. De to selskaber fik tilladelsen i 2010, og efter en periode med dataindsamling meldte Total, der er operatør på projektet, sig i efteråret klar til at foretage den første prøveboring i Frederikshavn.

Nordjylland og Nordsjælland rummer ifølge geologiske analyser fra US Energy Information Agency, der har kortlagt de globale skifergasreserver, op til syv gange så meget gas, som der hidtil er fundet i den danske del af Nordsøen, og det skønnes, at Danmark kan blive blandt de førende producenter i Europa. Se figur 1.

[graph title="Dansk potentiale" caption="Figur 1  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/2a62d-is_fig01_dansk_potentiale_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9dab5-is_fig01_dansk_potentiale_0.png" text="Den danske undergrund vurderes til at rumme ca. 650 mio. kubikmeter skifergas. Det er mere end i Tyskland og Holland. Frankrig råder over den absolut største forekomst i Vesteuropa, men et forbud mod den anvendte boremetode gør, at de store reserver næppe indvindes."]Kilde: US Energy Information Agency. [/graph]

Kommunalbestyrelsens beslutning kan derfor få store konsekvenser for Danmarks eventuelle mulighed for at tage del i det globale skifergasboom. Ifølge energiminister Martin Lidegaard vil regeringen nemlig først tage endelig stilling til, om Danmark overhovedet skal producere skifergas, når resultaterne fra de nordjyske prøveboringer ligger klar.

Kommunens krav vil forlænge den proces med cirka et år. Men vælger de to licenshavere, der indtil videre har investeret over 60 millioner kr. i projektet, at anke beslutningen, kan prøveboringerne formentlig blive udskudt i endnu længere tid.

Mod normal praksis

Ifølge Energistyrelsen er kommunens krav imod normal forvaltningspraksis på området. Her har man ikke kendskab til tidligere tilfælde, hvor kommuner har krævet en fuld VVM-redegørelse, inden der er blevet givet grønt lys til at foretage dybdeboringer på land. F.eks. var en VVM-screening nok, da det amerikanske efterforskningsselskab GMT Exploration Company i 2011 fik tilladelse til at prøvebore efter olie, og da Polish Oil and Gas Company sidste år prøveborede og fandt gas i undergrunden ved Aabenraa.

I Frederikshavn har man fra starten fulgt samme procedure. Plan- og miljøudvalget er løbende blevet orienteret om projektets udvikling, uden at det har ført til indsigelser, og før jul gav kommunalbestyrelsen grønt lys til to vandboringer, der skal forsyne prøveboringerne med vand. Det skete, selv om tilladelsen blev påklaget, og inden klagen var blevet færdigbehandlet i Miljø- og Naturklagenævnet. Se tekstboks.

Forløbet i Frederikshavn Kommune

2012

16. august orienteres Plan- og Miljøudvalget om, at Total har lavet en aftale med en lodsejer i kommunen om at lave prøveboringer efter skifergas på hans grund. Udvalget tager beslutningen til efterretning.

4. september orienteres Plan- og Miljøudvalget om, at Total får adgang til at lave miljømæssige forundersøgelser på private ejendomme.

Primo oktober anmelder Total og Nordsøfonden – efter indledende undersøgelser – en prøveboring til VVM-screening hos kommunen. VVM-screeningen skal afgøre, om prøveboringen vil påvirke miljøet væsentligt og derfor give anledning til at kræve en fuld VVM-redegørelse.

11. oktober sender kommunen ansøgningsmaterialet til høring hos 16 partnere samt Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen og Energistyrelsen.

17. oktober giver kommunen tilladelse til to vandboringer, der skal bruges i forbindelse med efterforskningsboringerne. Tilladelsen påklages, men den 19. december beslutter kommunalbestyrelsen at fastholde tilladelserne, selv om klagesagen ikke er færdigbehandlet i Miljø- og Naturklagenævnet.

2013

10. januar præsenteres skifergasprojektet ved et borgermøde. Her giver Jette Brønnum fra kommunens Center for Teknik og Miljø udtryk for, at ”hvis den beskrevne fremgangsmåde og god borepraksis følges, vil der ikke være væsentlige påvirkninger af drikkevandsmagasiner fra dybdeboringer”. Samtidig bemærkes det, at der er truffet ekstra sikkerhedsforanstaltninger i forhold til cementering af foringsrør.

5. februar beslutter Plan- og Miljøudvalget på baggrund af høringssvar og tilbagemeldinger fra myndigheder, at prøveboringerne ikke forudsætter en VVM-redegørelse, men at tilladelsen kan gives på baggrund af det forelagte materiale. Sagen indstilles til afgørelse i kommunalbestyrelsen.

27. februar beslutter et flertal i kommunalbestyrelsen at se bort fra kommunens egen indstilling. Flertallet kræver en fuld VVM-redegørelse, inden der kan gives tilladelse til at prøvebore.

Total og Nordsøfonden har frem til den 30. april til at anke afgørelsen til Miljø- og Naturklagenævnet.

Forundringen over kommunalbestyrelsens seneste skridt er derfor stor hos Nordsøfonden, der føler sig taget som gidsel i en lokalpolitisk strid.

”Vi har svært ved at forstå, at kommunen vælger at stille ekstra krav, når alle de centrale myndigheder giver grønt lys. Folketinget har givet os en tilladelse med en arbejdsforpligtelse, som vi søger at opfylde. Det kan selvsagt blive vanskeligt, hvis der lokalt sættes nye og uventede myndighedskrav,” siger direktør for Nordsøfonden, Peter Helmer Steen.

Siden midten af 1980’erne har det i alle tilladelser til at søge efter olie og gas været et krav, at staten skulle være 20 pct. partner i konsortiet. I de seneste år har det været Nordsøfonden, der varetog statens interesser, og fonden har således bidraget med omkring 10 ud af de 60 millioner kr., der indtil videre er investeret i projektet.

Umuligt at lave en VVM-redegørelse

Også Total, der er verdens femte største olie- og gasselskab, undrer sig over forløbet og kommunalbestyrelsens beslutning:

”Efter mere end et års dialog stiller kommunen med helt uventede krav, der påvirker projektet væsentligt og giver os problemer med at leve op til den kontrakt, vi har med staten, fordi den kræver prøveboringen gennemført inden for en vis tidsperiode. Det er klart, at det ikke er optimalt,” siger Henrik Nicolaisen, der er projektkoordinator hos Total.

Produktion af skifergas er de seneste år især stødt på voksende modstand i miljøkredse, hvor man frygter, at produktionen kan forurene grundvandet, føre til en øget udledning af metan i atmosfæren og medføre mindre jordrystelser som de skælv, der blev registreret i Storbritannien i 2011.

Alle tre risici er relateret til såkaldt hydraulisk frakturering, der er en udbredt metode i forbindelse med skifergasudvinding. De prøveboringer, som Total og Nordsøfonden har søgt om lov til at bore, omfatter imidlertid ikke frakturering. Der er tale om en dybdeboring af en type, som der ifølge Energistyrelsen er lavet mere end 100 af rundt om i Danmark i forbindelse med bl.a. olieefterforskning og geotermiske undersøgelser.

Alligevel ønsker et flertal i Frederikshavns byråd en fuld VVM-redegørelse, inden der kan prøvebores. Men det kan ifølge Total blive svært at opfylde dette krav:

”En VVM-undersøgelse ville være et krav, hvis man vurderede, at prøveboringen kunne påvirke miljøet. Men både kommunen og flere myndigheder har afgjort, at der ingen risici er i vores tilfælde. Hvis der viser sig at være gas i undergrunden, vil vi selvfølgelig lave en fuld VVM, inden vi går videre. Men så langt er vi ikke endnu,” siger Henrik Nicolaisen.

Sammen med Nordsøfonden afventer han nu, at kommunen mere specifikt redegør for, hvilke krav der skal opfyldes for at få lov til at gennemføre en prøveboring.

S: Alle kort skal på bordet

Forslaget om en fuld VVM-redegørelse er rejst af Socialdemokraterne og har fået tilslutning af alle partier på nær Venstre, der sidder på borgmesterposten. Forud for afstemningen den 27. februar fik kommunalbestyrelsen overdraget mere end 6.000 underskrifter fra bekymrede borgere, der ønskede projektet stoppet. Det forhold, at kommunalpolitikerne skal på valg sidst på året, spiller – ifølge flere af Mandag Morgens kilder – en stor rolle for, at et flertal af politikerne pludselig har trukket i nødbremsen.

Ifølge Erik Sørensen, der sidder i kommunalbestyrelsen for Socialdemokraterne, skal de ekstra krav dog alene ses som sund fornuft, der én gang for alle skal vurdere de mange påstande, der florerer blandt kommunens borgere:

”Der har været meget diskussion lokalt om, hvorvidt prøveboringerne vil forurene vores drikkevand, ødelægge naturen eller forvolde andre skader. Selv om der langt hen ad vejen er tale om kampagneagtige påstande, er det vigtigt, at vi med en fuld VVM-redegørelse får fuldstændig styr på virkningerne, så vi kan forholde os til fakta og skabe tryghed for vores borgere,” siger Erik Sørensen.

Det er første gang, der bores efter skifergas i Danmark, og alene det forhold bør ifølge Erik Sørensen være tilstrækkelig grund til at se ud over loven og kræve, at der skaffes ekstra dokumentation, inden borene sættes i jorden. De involverede myndigheder ser kun på, at der er tale om en boring af en vis type og dybde, men forholder sig ikke til, at der kan være ukendte risici forbundet med skifergas, mener Erik Sørensen:

”Der er ikke tale om en lokal brøndborer, der leder efter vand, men om en unik begivenhed, og derfor bør en grundig undersøgelse være i alle parters interesse, uanset om man er tilhænger eller modstander. Jeg er helt sikker på, at det er en klog beslutning, og det tror jeg, at alle vil forstå, når vi er længere i processen.”

Samarbejdet er svækket

Total har frem til den 30. april til at klage over kommunalbestyrelsens beslutning, men det bekymrer ikke Erik Sørensen:

”Det tror jeg ikke, de vil gøre. Jeg er sikker på, at Total – når de tænker mere over det – når frem til, at det altså er fornuftigt,” siger han.

Knap så skråsikker er Total selv. Her overvejer man stadig, om beslutningen skal indbringes for Natur- og Miljøklagenævnet. Men uanset hvad, har samarbejdet fået dybe ridser i lakken, og episoder som denne vil spille ind, når Total fremover skal vælge, hvor selskabet skal prioritere sin indsats:

”Vores portefølje af projekter dækker hele verden, og det er da klart, at når vi løbende vurderer, hvor vi skal lægge vores penge og indsats, tæller det ikke positivt, når det begynder at blive besværligt at samarbejde i visse lande, og når vi oplever, at beslutninger spænder ben for vores aktiviteter,” siger Henrik Nicolaisen.

Henrik Nicolaisen understreger dog, at Total fortsat er indstillet på at leve op til de kontraktmæssige forpligtelser over for den danske stat.

Borgmester: Regeringen må på banen

Heller ikke Frederikshavns Venstre-borgmester, Lars Møller, er begejstret for situationen. Venstre står alene i kommunalbestyrelsen med det synspunkt, at en VVM-screening og myndighedernes blåstempling er nok til, at prøveboringerne kan gå i gang.

”Vi har valgt at lytte til loven, og den siger, at der ingen risici er forbundet med en undersøgelsesboring. Normalt følger kommunalbestyrelsen altid de indstillinger, som myndigheder og kommunens egne medarbejdere kommer med. Men der er gået politik i sagen, og frem for en saglig sagsbehandling er det kommet til at handle om, hvorvidt man er for eller imod skifergas,” siger Lars Møller.

Han beklager situationen, fordi han mener, at den strider mod kommunalbestyrelsens hidtidige indstilling om at give erhvervslivet de bedste betingelser for at drive forretning i kommunen.

Mens kommunens socialdemokrater har meddelt, at man vil afvente VVM-redegørelsen, inden der tages endelig stilling til, om skifergasproduktion er en god ide, har de lokale SF’ere erklæret sig som modstandere, uanset hvad undersøgelsen viser.

Ifølge borgmesteren er det helt forkert, at kommunens politikere ikke begrænser sig til at tage stilling til selve ansøgningen, men forholder sig til det principielle i, om Danmark bør udvinde skifergas eller ej.

”Da vi gennemgik de 6.000 indsamlede protestunderskrifter, opdagede vi, at de 5.000 ikke kom fra lokalområdet, men fra resten af landet og især fra København. Det viser, at vi er blevet case på noget, der i virkeligheden burde være en national diskussion. Det er kun Folketinget, der kan beslutte, om vi skal udvinde skifergas i Danmark. Det er ikke noget, som en mindre gruppe lokalpolitikere i Frederikshavn Kommune bestemmer,” siger Lars Møller.

Han har forsøgt at få energiminister Martin Lidegaard og miljøminister Ida Auken til at blande sig i debatten. De har bekræftet, at undersøgelsesboringer ikke er farlige. Regeringen mangler dog stadig at træffe den endelige beslutning om, hvorvidt Danmark, hvis muligt, skal indvinde skifergas eller ej.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu