Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Direktøren for Danmarks Nationalbank, Lars Rohde, har gennem flere år fremstået som moralens vogter i den finansielle sektor og er ikke bleg for at løfte pegefingeren over for sektoren, uanset om det drejer sig om manglede polstring eller tvivlsomme handlinger.

Ikke desto mindre stod Lars Rohde i sine 15 år som direktør for ATP bag talrige aktieudlån, hvoraf en stor del skete via en sindrig konstruktion i Luxembourg, som ATP senere selv har betegnet som ’kreativ’.

De mange udlån har gennem årene givet ATP en fortjeneste på omkring 200 millioner kroner, men pensionskassen har på intet tidspunkt gennem årene sørget for at holde styr på, hvad de aktier, man udlånte, rent faktisk blev brugt til. Dermed kan danskernes obligatoriske pensionsordning være blevet brugt til skattesvindel.

Login