Verdensmål har ændret den politiske diskurs – men de har skabt meget få forandringer

Professor Frank Biermann har sammen med 60 forskere verden over analyseret den politiske virkning af verdensmålene. “Og det går ikke særlig godt,” siger han. “Der er megen snak om verdensmålene – men ikke megen handling.”

Placeholder image
Frank Biermann er professor i global sustainability governance ved universitetet i Utrecht. Han har siden slutningen af 1990’erne beskæftiget sig med miljø og bæredygtighed i et politisk perspektiv og har senest stået i spidsen for den hidtil mest grundige analyse af den politiske virkning af verdensmålene.

Kloden er præget af planetære kriser, der kalder på globale svar. Og vi har i de 17 verdensmål fra den fælles Agenda 2030 en plan, der på mange måder fint imødegår dem.

Men planen bliver ikke implementeret i noget nær det omfang eller med den hastighed, der er nødvendig for at imødegå kriserne og dermed skabe en reel bæredygtig udvikling verden over.

Sådan lyder vurderingen fra Frank Biermann, der er professor i global sustainability governance ved universitetet i Utrecht og hovedforfatter på den hidtil mest grundige analyse af den politiske virkning af verdensmålene, der blev vedtaget af FN’s 193 medlemslande i 2015 og officielt løber til 2030.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører