Roskilde rocker den grønne omstilling

Det er ikke kun ex-Beatle sir Paul McCartney, der signalerer evergreen på årets Roskilde Festival. Også festivalen i sig selv er grønnere end nogen sinde og har indgået et ambitiøst partnerskab med forskere fra CBS, der kan give genlyd i den globale klimakamp. Forskningsprojektet, der bærer titlen Fra Rio til Roskilde, skal afkode, hvad der kan få forbrugere til at træffe bæredygtige valg. Og det er ifølge professor Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen, direktør for Center for Coporate Social Responsibillity på CBS, en helt nødvendig, men overset betingelse for grøn omstilling.
”Det hjælper ikke, at man er i stand til at udvikle bæredygtige løsninger, hvis der ikke er nogen, som frivilligt gider at bruge dem,” siger Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen.
Han vil sammen med forskningskolleger fra CBS og Aalborg Universitet, innovative virksomheder som Grundfos og Rockwool og en hær af frivillige gøre festivalen til verdens største laboratorium for motivation af bæredygtig adfærd. Projektet opnår stor anerkendelse fra en af verdens fremmeste energiforskere, professor og centerleder ved Center for Energiteknologier (CET) på Aarhus Universitet Benjamin Sovacool.
"Klimakampen er i dag alt for teknologifikseret. Det her projekt vil kunne levere værdifuld, ny information om hvordan de mennesker, der skal anvende teknologien, tænker og vælger,” siger Sovacool.

Forestil dig for en kort stund, at du er gæst på årets Roskilde Festival: Du er beskidt, tør i halsen, træt af at vade rundt i affald og ølsjatter og har virkelig brug for et opfriskende brusebad. Foran dig er to brusekabiner. I den ene kan du tage bad i drikkevand – ligesom du plejer. I den anden tager du bad i spildevandet fra den første kabine, hvor der lige nu står en beskidt, beruset, svedig, temmelig ildelugtende og tydeligvis klam festivalgæst. Hvilken kabine vælger du?

Det valg kommer over 100.000 repræsentanter for Nordeuropas ungdom i denne uge til at stå over for, når de lægger vejen forbi Dyrskuepladsen i Roskilde for at rocke til navne som Paul McCartney, Pharrell Williams og Ryan Adams på årets festival.

Gæsternes valg af brusebad er i sig selv ikke afgørende for hverken Dyrskuepladsens eller Roskilde Festivals bæredygtighed. Men det kan i sidste ende blive afgørende for den globale bæredygtighed. For bag de to brusekabiner sidder en hær af forskere og analyserer på, hvad der kan få gæsterne til at træffe det bæredygtige valg – nemlig kabinen med genbrugsvand. Og den viden er kritisk for at designe teknologiske løsninger på klodens bæredygtighedsudfordringer, så de rent faktisk også bliver brugt.

Login