Russiske lobbymillioner sikrer adgang til Vestens politiske netværk

Pensionerede toppolitikere i Europa er vellønnede lobbyister for Putins Rusland.

Claus Kragh

Russiske selskaber med Gazprom i spidsen bruger betydelige millionbeløb på at købe sig adgang til politiske beslutningstagere i Europa og USA. Vejen går via førende kommunikationsvirksomheder og pensionerede toppolitikere, der spinder guld på at være lobbyister for råstofmilliardærerne fra øst.

I USA har den særlige anklager Robert Mueller, der undersøger mistankerne om Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg 2016 til fordel for Donald Trump, netop afsløret, at tidligere europæiske toppolitikere fra Østrig, Italien, Polen og Irland har arbejdet for Ruslands politiske interesser i relation til Ukraine.

Her er tale om Østrigs tidligere socialdemokratiske kansler Alfred Gusenbauer, Italiens tidligere socialdemokratiske premierminister og tidligere formand for EU-Kommissionen Romano Prodi, Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski og Pat Cox, irer og tidligere formand for Europa-Parlamentet.

Alle fire afviser at have deltaget i lobbyaktiviteter, men erkender samtidig, at de har modtaget betaling for at stille op til de møder og konferencer, som Paul Manafort, Trumps tidligere kampagnechef, fik arrangeret gennem selskabet Mercury Public Affairs på foranledning af den pro-russiske Bruxelles-tænketank European Centre for a Modern Ukraine.

I fold hos Gazprom

På samme måde står det klart, at tidligere toppolitikere fra Tyskland, Sverige, Finland, Frankrig og Østrig har været dybt involverede i lobbyarbejde i forbindelse med det statskontrollerede russiske energiselskab Gazproms realisering af den strategisk vigtige Nord Stream-gasrørledning fra det vestlige Rusland via Østersøen til det nordlige Tyskland.

Endelig står det også klart, at tidligere toppolitikere i Storbritannien og andre europæiske lande, eksempelvis Danmark, er involveret i lobbyarbejde til fordel for stærke erhvervsinteresser i Rusland og Ukraine.

MM Special: Gør Rusland stort igen

Præsident Putin har med magt erobret terræn i Ukraine og Georgien og bragt Rusland tilbage på den globale scene med interventionen i Syrien.

Ruslands befolkning har betalt en høj pris i form af dårlig økonomi, udbredt korruption og et valgsystem, der er stærkt udemokratisk.

Ruslands militære fremfærd har også vendt op og ned på de dansk-russiske handelsrelationer, men på visse områder er der stadig muligheder.

Putin ligner en vinder

Muligheder for tøbrud i stivfrossen handel med Rusland

Russiske lobbymillioner køber adgang til Vestens politiske netværk

Ørsted er grossist i russisk gas til Europa

Claus Hjort: Rusland og Europa – en ny kold krig?

Erik Rasmussen: To stærke diktatorer og en politisk klovn

Her er de mest opsigtsvækkende navne topsocialdemokrater såsom Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder, der er en højtlønnet bestyrelsesformand for Nord Stream AG, der er hjemmehørende i Schweiz, og Sveriges tidligere statsminister Göran Persson og Finlands tidligere statsminister Paavo Lipponen. I Danmark benytter Nord Stream sig både af selvstændige lobbyister hyret på konsulentbasis og af kommunikationsbureauet Rud Pedersen.

Rusland – og før det, Sovjetunionen – har altid forsøgt at sikre sig indflydelse i Vesten gennem relationer til ledende meningsdannere, men bestræbelserne er undergået en voldsom finansiel oprustning og professionalisering efter Sovjetunionens sammenbrud og den efterfølgende privatisering af Ruslands økonomi og ikke mindst landets meget store energi- og råstofressourcer.

Rapport kortlægger kleptokratier

Dette førte i midten af 0’erne til et boom i den russiske lobbyisme i både Washington og i Bruxelles. I 2006 havde Rusland og præsident Vladimir Putin formandskabet i G8, og i den forbindelse entrerede man for første gang med de store såkaldte Public Affairs-konsulenthuse Ketchum i Washington og GPlus i Bruxelles. Ifølge en rapport fra Corporate Europe Observatory entrerede man også med andre kendte Bruxelles-lobbyister såsom selskaberne Brunswick, Hill+Knowlton Strategies og Weber Shandwick.

Hos den amerikanske konservative tænketank Hudson Institute anser man problemet med store pengebeløb, der strømmer ud af autokratiske regimer som Rusland, for at være så stort, at det truer med at undergrave USA’s udenrigspolitiske interesser og hele den liberale verdensorden. Derfor har man startet det såkaldte Kleptocracy Initiative, der har sat sig for at kortlægge det fænomen, hvor korrupte politikere med tunge erhvervsinteresser på uretmæssig vis tiltager sig magt over naturressourcer og industrier i udemokratiske lande og derved skaber sig personlige formuer.

I rapporten ’Kleptokratiets forbandelse: Gentænkning af inddæmningen’ beskriver dens hovedforfatter, den britiske Ruslands-kyndige journalist Ben Judah, hvordan velhavende russere opnår direkte indflydelse ved at opkøbe medier, støtte politikere og hyre lobbyister og ved at indgå forretningsforbindelser med medlemmer af det britiske Underhus, Overhuset, den kongelige familie og andre i det politiske establishment.

”De superrige russere opnår indflydelse som ledende kunder hos eliten af juridiske, finansielle, uddannelsesmæssige og andre serviceudbydere med politisk indflydelse. Kleptokrater fra Aserbajdsjan, Kasakhstan, Qatar og Kina opererer på samme måde,” skriver Judah.

Europæiske seniorpolitikere lobbyer for russiske oligarker

En række fremtrædende tidligere europæiske toppolitikere er enten ansat i russisk ejede selskaber, i vestlige organisationer, der arbejder for russiske interesser, eller også udfører de ad hoc-lobbyarbejde til fordel for russiske eller tidligere sovjetrepublikkers politiske interesser.

Gerhard Schröder, tidligere socialdemokratisk kansler i Tyskland, formand for Nord Stream AG.

Paavo Lipponen, tidligere socialdemokratisk statsminister i Finland, officiel konsulent for Nord Stream.

Romano Prodi, Italiens tidligere socialdemokratiske premierminister og tidligere formand for EU-Kommissionen. Har modtaget betaling for politisk optræden for russiske interesser i Ukraine og for lobbyisme til fordel for Kasakhstans regime.

Alfred Gusenbauer, Østrigs tidligere socialdemokratiske kansler. Har haft højtlønnet lobbyarbejde for østrigske og amerikanske lobbyvirksomheder til fordel for bl.a. Rusland og Kasakhstan.

Göran Persson, tidligere svensk socialdemokratisk statsminister. Seniorrådgiver i kommunikationsvirksomheden JKL, der arbejder for Nord Stream. Bestyrelsesformand i LKAB, der skal levere 1,3 mio. ton jernmalm til Nord Stream.

Aleksander Kwasniewski, Polens præsident 1995-2005. Har arbejdet for pro-russiske interesser i Ukraine og Kasakhstan.

Peter Mandelson, britisk tidligere erhvervsminister for Labour 2008-2010 og EU-kommissær for handel 2004-2008, betjener en række store russiske kunder gennem sit strategiske rådgivningsbureau Global Counsel.

Anders Fogh Rasmussen, tidligere dansk statsminister for Venstre og tidligere generalsekretær for NATO 2009-2014, arbejder via sit firma, Rasmussen Global, for bl.a. den russiskejede lettiske bank Norvik Banka. Ukraines præsident Petro Porosjenko er en anden stor kunde i Rasmussen Global.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu