Skyd budbringeren

Dårlige nyheder er desværre stærkere end gode. Gid vi kunne pakke de højtråbende, dårlige æbler for sig og virkelig var i stand til at anerkende, at vi også står over for store muligheder.

I Ringkøbing siger man, efter de dårlige Vestas-nyheder, at Helle Thorning alligevel havde ret, da hun forudså mange flere miste sit arbejde i sin nytårstale. Det er noget af et knæfald fra Venstreland.

Læser man en gennemsnitligt 2012-udgave af Børsen, er der da også kø for at komme af med de dårlige nyheder. Egentlig kunne man godt have sparet meget print og journalistik og bare skrevet ”Mayday, Mayday!” hen over siderne.  Og sortseerne skal nok få ret, bare de er nok og råber højt nok.

Stanford professor Robert Sutton har meget rammende og aktuelt beskrevet fænomenet med de apokalyptiske profetiers særlige selvopfyldende karakter i et indlæg fra november 2011 i Wall Street Journal. Her er casen virksomheder, mere end lande eller deres medier, men resultatet er slående: ’Bad’ er meget stærkere end ’good’, og finder man bare et enkelt dårligt æble af en sortseende kollega på sit hold, kan man regne med effektivitetsnedsættelser på mellem 30 og 40 pct. Sortseeren får altså ret i sit sortsyn ved bare at være der og dele det.

Konklusionen er klar: brug mere til på at eliminere sortseerne end på at dyrke superstjernerne og de gode budbringere. Når det er dårligt nyt, hjælper det faktisk at skyde budbringeren!

[quote align="left" author=""]Jo mere man finder ud af om hjernen, jo mere finder man ud af det gavnlige i positive tankers betydning for adfærd, effektivitet og den positive udvikling af virksomheder og samfund[/quote]

Alle taler om markedets ’psykologi’. Og alle kloger sig på det. Fra omlægningssælgerne i realkreditinstitutterne til de foredragssælgende fremtidsforskere. Bad news er big business. Det er i hvert fald better business end good news. Men i mellemtiden bliver alle vi kvæg skræmt og holder på lånkronerne, og minsandten om ikke oraklerne får ret, og det går endnu dårligere.

Æv. For hvis vi var i stand til at smide lidt konstruktive tanker i maskinen, ville den glide meget bedre. Ikke for ingenting har både Stanford og Harvard for nyligt oprettet professorater i ’Happiness’. Jo mere man finder ud af om hjernen, jo mere finder man ud af det gavnlige i positive tankers betydning for adfærd, effektivitet og den positive udvikling af virksomheder og samfund.

Ny forskning, publiceret i Harvard Business Review 2011, viser at en case, hvor fem virksomheder systematisk anerkendte medarbejdere og forfulgte positive budskaber oplevede 31 pct. produktivitetsforbedringer, og salget steg med 37 pct. Prøver man at løse opgaver med en modstræbende eller ligegyldig tilgang fungerer man under 30 pct. så godt, som hvis man laver noget, man godt kan lide. Common sense måske, men så meget desto mere negligeret fordi der ikke har været hårde beviser for det. Det har MRI-scanninger og talrige studier nu ændret på.

Inden for ledelse betyder hjerneforskningen langt mere fokus på kultur og selvbestemmelse for den enkelte medarbejder. Og langt mindre kæft, trit og retning. For arbejdslivsglæden betaler sig, mange gange. Gid vi kunne pakke de højtråbende dårlige æbler for sig. At vi virkelig var i stand til at anerkende, at lige nu er et gyldent øjeblik for at få gennemført grundlæggende reformer, for at finde kernen i vores værdisniksnak om velfærdsstaten, for at sætte syldsten til kommende industrier. Som vi har gjort det før. Gør samfundet en tjeneste, fortæl os noget godt nyt. Eller hold kaje.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel 100 dage for tænketanken Kraka Næste artikel København eller adieu

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.