Sundhedskrisens mange ubekendte

Kroniske sygdomme og usund livsstil koster millioner af menneskeliv, men det kniber endnu med at lave en systematisk forebyggelsespolitik, der kan nedbringe sundhedsudgifterne og redde menneskeliv. Internettet, nye sociale medier og brugervenlige applikationer kan blive en drivkraft for nytænkning af sundhedssystemet. Nye globale risici i form af pandemier er en ubekendt faktor. Sundhedskrisen spiller tæt sammen med fødevare- og fattigdomskrisen.

Det er ikke krig eller klimaproblemer, der er den største dræber i det moderne samfund. Det er derimod kroniske sygdomme som hjerte-kar-lidelser, kræft, overvægt, luftvejssygdomme og sukkersyge. Hver eneste dag dør 98.000 mennesker af kroniske sygdomme, og ifølge WHO står de kroniske sygdomme bag 36 ud af de 56 millioner rapporterede dødsfald hvert år. Det er den store drivkraft bag den globale sundhedskrise, hvor regeringerne er udsat for et konstant opadgående pres på sundhedsudgifterne.

Sundhedsskrisen er én af syv forbundne megakriser, som kommer til at præge 2013. Læs analyser af de øvrige kriser her.

I perioden 2000-2008 steg sundhedsudgifterne i den vestlige verden dobbelt så hurtigt som resten af økonomien. For fire år siden så det ud til, at det voksende forventningspres, en stigende ældrebyrde og flere livsstilssygdomme i form af fedmeepidemier og rygning ville sende sundhedsudgifterne endnu højere op.

I USA har det politiske slag om Barack Obamas sundhedsreform også været et af de helt store politiske slagsmål, og de stigende sundhedsudgifter er stadig en tikkende bombe under den amerikanske økonomi.

Der er også et kæmpe ressourcespild i det amerikanske system. En analyse foretaget af The Institute of Medicine vurderer således, at der er et årligt spild på grund af dårlig organisering og overmedicinering på op imod 750 milliarder dollar. En ny effektiv form for ressourceledelse i et sundhedsvæsen med mange overlappende offentlige og private sundhedsaktører er endnu ikke brudt frem i USA, men i Europa er erkendelsen ved at brede sig.

Diabetes-epidemien" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/5b170-bjm_fig10_fortsat_vaekst_i_sundhedsudgifterne-_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/34fce-bjm_fig10_fortsat_vaekst_i_sundhedsudgifterne-_0.png | Forstør   Luk

De vesteuropæiske lande ser ud til at have fået styr på sundhedsudgifterne, men der er fortsat udsigt til kraftig vækst i USA og BRIK-landene frem mod 2020.

Kilde: International DiabetesFederation, 2012. [/graph]

I næsten alle europæiske lande har finanskrisen været et wake-up call for politikerne, og i 2010 lykkedes det for første gang i mange år for EU-landene at nedbringe sundhedsudgifterne pr. indbygger. De faldt med 0,6 pct. i 2010, viser den seneste udgave af OECD/EU-rapporten Health at a Glance.

I USA er det endnu ikke lykkedes. De sidste 30 år er sundhedsomkostningerne i USA mere end tidoblet, og de udgør i dag op imod 17 pct. af det amerikanske bruttonationalprodukt. Det er et stort dræn i økonomien, som er med til at sænke væksten og mulighederne for at investere i nye produktive teknologier. Livsstilssygdommene tegner sig for op imod 70 pct. af alle omkostninger i USA’s sundhedssystem.

En sundere livsstil er en afgørende nøgle til at få bugt med den omkostningsfyldte sundhedskrise i den vestlige verden. Flere europæiske lande har nedbragt tobaks- og alkoholforbruget gennem en kombination af offentlige kampagner, skatter og salgsrestriktioner. En aktiv forebyggelsesindsats har en påviselig effekt, men stærke interesser i industrien forsøger at forhindre markant højere fedt- og sukkerafgifter, og som man har set det i Danmark er politikerne modtagelige over for disse argumenter.

Det øger udfordringen med at formulere en offensiv forebyggelsespolitik, der kan få forbrugerne til at ændre adfærd, selv om de økonomiske incitamenter ikke følger med. Uden en effektiv forebyggelsespolitik vil sundhedskrisen forstærkes i de kommende år. Den langvarige finansielle og økonomiske krise har også sendt flere ud i ledighed med faldende indkomster, og det har øget forbruget af billige og fede fødevarer af lav kvalitet. Der er en tydelig social profil i forekomsten af livsstilsbetingede sygdomme relateret til usunde madvaner. I den forstand er sundhedskrisen tæt forbundet med både finans-, fødevare- og fattigdomskrisen – og løsningerne vil være mere effektive, hvis de tænkes sammen på tværs af sektorerne.

Fedmeepidemien, der i mange år har bidraget til de amerikanske sundhedsomkostningers himmelfart, har også bredt sig i EU-landene, hvor op imod halvdelen af den voksne befolkning lider af overvægt, hvoraf 17 pct. er stærkt overvægtige.

Op imod 30 millioner europæere har nu diabetes. Tallet synes at vokse år for år, og det er en guldgrube for selskaber som Novo Nordisk, der lever af at sælge insulin. Samtidig er det en kæmpe udfordring for fødevareerhvervet. Udvikling af nye og sundere fødevarer kan bidrage til at bekæmpe fedmeepidemien, og samtidig kan nye funktionelle fødevarer, som også har medicinske egenskaber, bidrage til at løfte værdiskabelsen for erhvervet.

Sundhedens nye game changers

Sundhedskrisen stiller også krav om en ny organisering af sundhedssystemerne. På dette punkt kan der spores visse fremskridt. Produktiviteten i sundhedssystemet er stærkt stigende. Og takket være en stærk indsats for bedre akutbehandling, herunder i Danmark, er det lykkedes at halvere antallet af dødsfald i forbindelse med hospitalsindlæggelser for hjerteanfald. Overlevelsesprocenten for forskellige kræftformer er også steget på grund af tidlig diagnosticering og en mere effektiv behandling.

Telemedicin og mere hjælp til selvhjælp i hjemmet ser ud til at kunne spille en central rolle i nytænkningen af sundhedsvæsnet. Danske erfaringer viser, at behandling hjemme hos patienterne kan reducere antallet af genindlæggelser med omkring 50 pct. uden at påvirke dødeligheden negativt.

[graph title="Fortsat vækst i sundhedsudgifterne" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 Prognose., Kilde: Espicom, Bain Macro Trends Group, 2011. 

Den teknologiske udvikling rykker grænserne for, hvad der er muligt. Fra videokonferencer og fjerndiagnosticering bevæger man sig nu videre mod en ny generation af løsninger, hvor der udvikles applikationer til folks smartphones og tablets. Det åbner for en personalisering af sundhedssystemet, med skræddersyede forløb, forbedret serviceoplevelse og lavere omkostninger. Patienter med kroniske sygdomme kan måle blodsukker, hjerterytme, vægt eller blodtryk derhjemme og sende deres data via smartphone til hjemmesygeplejersken, lægen eller hospitalet. Øget patientinvolvering og personalisering ser ud til at blive den helt store nye trend i verdens sundhedssystemer.

Op imod 80 pct. af internetbrugerne i USA og Europa har selv søgt efter sundhedsinformationer online, og selv i udviklingslandene bruger flere og flere internettet til at finde løsninger på sundhedsproblemer og sygdomme. Mere end en tredjedel af inderne har søgt efter sundhedsinformationer på nettet, og det samme gælder unge veluddannede borgere fra Brasilien til Kina, fremgår det af en rapport fra konsulenthuset Bain & Company.

Internettet er dog et tveægget sværd. Øget adgang til viden om selv meget specialiserede operationsmuligheder og teknologier er med til at øge presset på politikerne om at investere i nyt dyrt hospitalsudstyr, og det kan sende sundhedsudgifterne yderligere i vejret.

Der er en forventning om, at sundhedsudgifterne vil stige noget i den vestlige verden og endnu mere i de opstigende udviklingslande i de kommende år. Se figur 2.

Der er samtidig en række usikkerheder i det globale risikolandskab, der på dramatisk vis og med stor hastighed kan ændre forudsætningerne for, hvordan sundhedskrisen udvikler sig i de kommende år. Én risiko er, at et større antal borgere udvikler resistens mod antibiotika, fordi man i en årrække har overmedicineret eller har brugt antibiotika mod viruslignende sygdomme i stedet for imod bakterier.

Hvert år udvikler op imod 80.000 borgere en variant af tuberkulose, der er resistent mod antibiotika, vurderer WHO. En anden og mere medieeksponeret risiko er globale epidemier, der i værste fald udvikler sig til pandemier. Stærkt smitsomme influenza-typer, der er blevet overført fra dyr til mennesker – såsom fugleinfluenza og svineinfluenza – har i de senere år skabt store overskrifter, kostet et enormt antal dyrebesætninger livet og fået sundhedsmyndighederne og WHO til at iværksætte større alarmberedskaber, der monitorerer, hvordan disse sygdomme spreder sig.

Får sygdommene først fat, og spreder sig fra land til land, bliver det kostbart. Det skønnes f.eks., at de makroøkonomiske omkostninger af SARS-epidemien i 2003 løb op i 100 milliarder dollar. I det forløbne år er der registreret spredte lokale forekomster af fugleinfluenza i flere lande, men der er endnu meget få dødsfald. Frygten er, at myndighederne ikke når at reagere i tide, og at de forskellige vira muterer til nye resistente varianter.

Endnu er det blevet ved de store overskrifter i medierne, men eksperternes bekymring er, at den stadig mere intensive og industrialiserede fødevareproduktion i bl.a. det sydøstlige Asien kan forværre risikoen for deciderede pandemier.

Endnu ved vi heller ikke, om den industrielle fjerkræproduktion avler nye virustyper eller er med til at forstærke effekten af disse og øger hastigheden, hvormed de spreder sig. Også i den forstand er løsningen af fødevarekrisen nært forbundet med arbejdet for at bekæmpe sundhedskrisen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu