Terningerne er kastet

I går løb Velfærdens Innovationsdag 2012 af stabelen i Øksnehallen. Morten Christensen, projektleder, Mandag Morgen, reflekterer dagen derpå over udsigterne til at skabe et bedre velfærdssamfund.

Wow! Jeg er stadig ikke helt landet oven på Velfærdens Innovationsdag 2012. Øksnehallen var i går simpelthen omdannet til et boblende velfærdslaboratorium, hvor idéer og løsninger på Danmarks velfærdsudfordringer flød i stride strømme. Nuvel, vi er i dag ikke vågnet op til et velfærdssamfund, der er fremtidssikret, men gårsdagens arrangement bekræftede, at potentialet for at skabe et bedre velfærdssamfund bestemt er til stede.

Jeg hæfter mig særligt ved tre begivenheder på konferencen:

  • Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers tale: Det var positive toner, Vestager slog an i Øksnehallen i går. Ikke positive i den forstand at tingene ser godt ud. Men i den forstand at Vestagers medicin ikke er småjusteringer, eksempelkataloger mv. Nej, hun vil ændre hele mindsettet i velfærdssamfundet: Velfærd er ikke den offentlige sektors produkt. Velfærd er den enkelte borgers oplevelse – og mange partnere skal engageres i at skabe denne oplevelse. Det bliver spændende at følge den tankegangs udfoldelse i 2012.
  • Frokostpausen: Her tænker jeg ikke så meget på maden. Jo lidt, for Øksnehallens køkken og afviklingen af frokosten var igen fremragende. Men først og fremmest bemærkede jeg i går, hvordan der er sket et skifte i velfærdsledernes lyst til at møde nye mennesker og få nye input. Da vi første gang afholdt Velfærdens Innovationsdag var de meget mere tilbageholdende. I går blev der networket og udvekslet idéer og synspunkter til den helt store guldmedalje – og det endda på tværs af sektorer og fagligheder. Der er netop behov for en åben tilgang til, hvor de nye idéer og samarbejdspartnere findes. Derfor var det en fornøjelse af se den livlige snak i frokostpausen.
  • Løsningsgalleriet: Løsningsgallerikonceptet er kort fortalt, at repræsentanter fra over 50 konkrete løsninger står rundt i hele Øksnehallen, og så går deltagerne på konferencen rundt mellem dem og hører små elevatortaler og kan stille et par spørgsmål. Hver gang der er gået syv minutter, skifter deltagerne. Vi har brugt det alle gange, vi har afholdt Velfærdens Innovationsdag, og igen i år var det en succes. Særligt to ting imponerede mig. For det første er innovationshøjden på projekterne rundt omkring i Velfærdsdanmark hævet betragteligt. Tidligere var det innovativt at teste en teknologi på et plejehjem. I dag ser man eksempler på radikal gentænkning af selve måden, velfærdsorganisationerne ser ud på, og der er åbnet op for et blik for de alternative ressourcer, f.eks. frivillige, borgere, private virksomheder og socialøkonomiske virksomheder. For det andet er velfærdslederne blevet langt bedre til at fortælle deres historier. Det virker som en banal pointe, men kommunikation er en kernekompetence for velfærdslederne i disse år. Forandringer i krisetider har en tendens til at blive set som forringelser – også selv det er forbedringer. Det skal velfærdslederne sammen med politikerne kæmpe mod med gode historier om den nye velfærd.

Min dag på Velfærdens Innovationsdag 2012 handlede særligt om projektet Den aktive borger, som vi præsenterede på konferencen. Der var god respons fra deltagerne på vores tanker, som findes i samlet form i vores rapport, og som jeg har præsenteret her på bloggen i løbet af ugen.

Samtidig er jeg stærkt fornøjet over den omtale, som Den aktive borger har fået i forskellige medier i den sidste uges tid. Danske Kommuner har bragt fire artikler om aktive borgere, DR bragte et længere indslag om aktive borgere i søndags, Berlingske bragte min kollegas og min artikel om aktive borgere i mandags, 22 Nyhederne omtalte rapporten i tirsdags, TV2 Lorry kiggede på en af vores cases i går, og det samme gjorde TV2 Nord.

Det er selvfølgelig en succes for projektet, men det er også positivt for velfærdsdebatten, at vi får bragt den aktive borger på banen som et reelt alternativ til den aktuelle, lettere fladpandede diskussion om pligter og rettigheder. Den bidrager ikke i nogen særlig grad til udviklingen af velfærdssamfundet, fordi den blot fastfryser forståelsen af, at velfærd måles på den offentlige sektors udgiftsniveau, og giver et billede af, at spørgsmålet er, om Carina og Sofie skal have adgang til ydelserne eller ej.

Nej, lad os hellere få diskuteret, hvordan alle borgere – også Carina og Sofie – kan være aktive. De har ligesom alle andre ret til at være noget for nogen. Og det bør være udgangspunktet for velfærdsindsatsen.

At den aktive borger udgør en reel og positiv vej for debatten om velfærdssamfundets udvikling, bekræftes i øvrigt af, at begrebet allerede er blevet spået til at blive et af de væsentligste nye begreber i 2012.

Fra Øksnehallen til Velfærdsdanmark

Dagen derpå er det altså svært at sidde med andet end en god mavefornemmelse på velfærdssamfundets vegne. Men det bliver et langt og sejt træk. Nu er det op til politikere og velfærdsledere at udbrede følelsen, idéerne og samtalerne fra Øksnehallen til hele velfærdssamfundet. Vi skal have flere med på vognen – og det kan kun gå for langsomt.
Hvis vi skal se flere og mere aktive borgere, har jeg følgende opfordringer til velfærdsledere og politikere:

  • Gentænk velfærden med borgeren i centrum: Vi skal sætte parentes om de nuværende velfærdsydelser og tage et nyt kig på borgerens behov. Er fru Hansens behov f.eks. rengøring, eller er det social samvær? Når behovet er afklaret, kan vi se hvem, der skal udføre opgaverne – hvilke partnere i hvilke relationer? Hvis fru Hansens behov er rengøring, så kan robotstøvsugeren klare det, men hvis det er socialt samvær, skal vi have mennesker på banen. Det kunne f.eks. være en frivillig. Processen med at gentænke velfærden kræver mod og energi. Den måde, vi arbejder på i dag, var heller ikke let at opfinde og implementere. Derfor kræver det ledelse, en stærk kommunikationsindsats og viljen til at insistere, så vil den nye praksis lidt efter lidt manifestere sig og en ny normalitet være skabt
  • Kommunikér forandringerne positivt: Der er en oplagt risiko for, at samtalen om aktive borgere skævvrides, fordi Danmark er ramt af økonomisk krise. Ny velfærd risikerer at blive opfattet som andre ord for forringelser. Selvom mange aktive borgere faktisk giver forbedrede velfærdsløsninger, har vi været vant til at sætte lighedstegn mellem flere offentlige udgifter og bedre velfærd. Derfor har politikere og velfærdsledere overalt i samfundet en stor kommunikationsopgave foran sig. I kommunikationen skal målgruppen overvejes grundigt. Alle har ikke brug for at vide det samme om de nye velfærdsløsninger. Derfor skal enhver velfærdsleder gøre sig klart, hvem det er afgørende at fortælle om forandringerne, og hvad de skal fortælles. Uanset om det er borgere, pårørende, fagforeninger, interesseorganisationer, private virksomheder eller frivillige organisationer.
  • Hent inspiration fra andre, og eksperimentér med løsninger: En af pointerne i rapporten Den aktive borger er, at der er et betydeligt potentiale i at lære af hinanden på tværs af faglige velfærdssiloer. Kerneopgaven for alle, der arbejder med velfærd, er jo at fremme borgerens aktivitet. Det er oplagt, at der kan udveksles inspiration på tværs af de store velfærdsområder som børn og unge, skole, ældre, sundhed, arbejdsmarked, sundhed og socialområdet. Det sker dog kun i et meget begrænset omfang i dag. Mens 67 pct. af medlemmerne i Mandag Morgens Velfærdspanel mener, at de har et godt overblik over relevante løsninger inden for deres eget fagområde, oplever kun 33 pct., at de har dette overblik uden for egne fagområder. Tænk engang, hvilket potentiale der findes bare inden for hver af landets 98 kommuner, hvis man delte gode løsninger og inspirerede hinanden på tværs af faglige siloer. Skab overblik over jeres videnindsamling. Find en god idé. Prøv den af i jeres organisation. Eksperimentér i mindre skala. Tal om resultaterne. Og evaluer så processen, og gør det bedre næste gang.

Hvis alle følger disse opfordringer, bliver 2012 et utroligt spændende år. Terningerne blev kastet i går i Øksnehallen – nu er det op til os alle at tage det næste skridt i retning af et bedre velfærdssamfund!

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Den aktive borger er med til at skabe velfærden Næste artikel Partnerskaber faciliterer vækst og innovation
Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

Udgivelsen af to nye bøger om hhv. Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen er en god anledning til at sammenligne de ledelsesstile, som er og har været de to borgerlige statsministres personlige fingeraftryk på hver deres epoke.

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

KOMMENTAR: Partiernes størrelse er næsten uændret – men alligevel vil den logik, der har opdelt dansk politik i en blå og en rød blok, være kraftigt udfordret efter valget.

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Siden folketingsvalget i 2001 har udlændingepolitikken flyttet titusinder af stemmer fra rød til blå blok. I denne valgperiode er det lige omvendt. Nu flytter udlændingepolitikken stemmer fra blå til rød blok. Socialdemokratiet og Radikale trækker læsset. Det kan afgøre det kommende valg.

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Næsten hver femte vælger har forladt Dansk Folkeparti, og store profiler som udlændinge-ordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i fare for at ryge ud af Folketinget ved næste valg. Store valgdramaer venter partiet i Nordsjælland og Sydjylland. 

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

En ny supermillionærskat og fire andre forslag fra Socialdemokratiet skal skaffe 3 mia. kroner ekstra til velfærdsforbedringer. Men selv med de ekstra penge er der ikke plads til de store forbedringer af velfærden, lyder vurderingen fra eksperter.