Universitetssamarbejde kan skabe industriel vækst
Potentialet i mange små og mellemstore virksomheder kan udnyttes med specialviden udefra. Virksomheden EMCO Controls har netop afsluttet et samarbejdsprojekt med forskere fra DTU, der har resulteret i et nyt produkt, vækst og en akademisk ansættelse.
Andreas Reinholt Hansen
Journalist- Kina går fra at være verdens produktionshal til selv at udvikle førende løsninger.
- Stigende lønninger og billigere automatisering mindsker gevinsten ved at outsource til Fjernøsten.
- Voksende krav om præcis og hurtigt tilpassede løsninger betyder, at det bedre kan betale sig at rykke produktionen tæt på markedet.
- At vinde i den nye globale arbejdsdeling kræver investeringer i Industri 4.0, og store dele af dansk erhvervsliv halter bagefter på den front.
Den nye globale arbejdsdeling kan gavne Danmark
MM MENER: En ny verdensorden for industriproduktion
Fremtidens industriproduktion rykker tæt på kunden
Nye toner fra GN Hearing giver danske produktionsjob
Kina: Fra piratkopist til førende inden for innovation
“Vi er en større virksomhed i dag, end da vi startede samarbejdet med DTU.”
Sådan siger Mads Lisberg, adm. direktør for EMCO Controls, om det samarbejde, som produktionsvirksomheden i 2014 indgik med forskere og specialister fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
EMCO Controls er en instrumentvirksomhed i Hillerød med ca. 30 ansatte, som bl.a. producerer instrumenter og dele til måling og udvinding af gasfelter.
I 2014 blev virksomheden kontaktet af forskerparken Scion DTU, der med midler fra EU og Region Hovedstaden havde etableret acceleratorprojektet ’Viden som vækstmotor’, og nu var på jagt efter teknologibaserede små og mellemstore virksomheder, der havde mod på at få boostet deres forretning.
På det tidspunkt var EMCO Controls i gang med at udvikle et lovende nyt produkt, som kunne udvinde vandholdigt gas. I 2014 var et sådant produkt endnu ikke opfundet, og derfor vidste Mads Lisberg, at virksomheden stod med en god idé med et stort potentiale for vækst.
“Vi opdagede, at når gasfelter er ved at løbe tør, så kommer der vand med op i udvindingsprocessen. Vores idé kan øge gasplatformenes levetid med flere år, og det har energiselskaberne stor økonomisk interesse i,” siger Mads Lisberg.
Problemet var bare, at EMCO Controls ikke selv kunne knække koden til, hvordan de kunne udvikle produktet.
Fra udvikling til ansættelse
Derfor passede det perfekt, at virksomheden kunne blive en del af ’Viden som vækstmotor’, fordi accelerationsforløbet koncentrerede sig om virksomheder med konkrete teknologiske problemstillinger, der kunne skabe bedre produkter, løfte virksomhedernes konkurrenceevne og øge markedsmulighederne.
Som deltager i forløbet fik EMCO Controls bl.a. kvit og frit tildelt 400 arbejdstimer med forskere og specialister fra DTU og 45 timers forretningsudvikling og rådgivning mod selv at lægge 800 arbejdstimer i projektet, mens Scion DTU sørgede for at finde de relevante forskere, koordinering af møder, løbende afrapportering m.m. I alt indeholdt forløbet ca. 100 timers facilitering fra projektteamet for bl.a. at sikre, at alle projektets muligheder blev udnyttet fuldt ud.
”Vi kom med vores produktidé og fortalte, hvad vi kunne, og hvad vi ikke kunne. Herefter sørgede Scion DTU for, at vi blev sat i forbindelse med en forsker og en ph.d.-studerende, som havde ekspertise inden for netop vores område,” siger Mads Lisberg.
Samarbejdet med den ph.d.-studerende endte med at blive så godt og profitabelt, at EMCO Controls undervejs i forløbet ansatte ham.
”Det har betydet, at optimeringer og videreudvikling af produktet har kunnet fortsætte, efter at universitetssamarbejdet var afsluttet, fordi han havde hands on-erfaring med produktets udvikling og produktion,” siger Mads Lisberg.
Virksomheder skal blive højteknologiske
Et projekt som ’Viden som vækstmotor’, der bringer virksomheder og universitetsforskere sammen, har primært tre formål: at effektivisere teknologien i virksomhederne, åbne virksomhedernes øjne for gevinsten ved akademisk arbejdskraft og hjælpe virksomheden videre mod Industri 4.0. Det fortæller Steen Donner, adm. direktør i Scion DTU.
“Det kan måske være grænseoverskridende for nogle virksomheder pludselig at have ‘kloge Åger’ rendende rundt. Men det kan være vækstskabende for mange industrivirksomheder at ansætte akademikere, og formålet med projekterne har været at hive virksomhederne op på næste teknologiniveau,” siger Steen Donner.
Ifølge Scion DTU’s egen undersøgelse har 80 pct. af de deltagende virksomheder i projektet øget væksten efter projektets afslutning. Og derudover fik 76 pct. udviklet et nyt produkt til markedet i løbet af processen.
Flydende samarbejde
“Succesen ligger bl.a. i at forstå den verden, som virksomhederne kommer fra. Det kræver fleksibilitet fra begge parter, hvis samarbejdet skal kunne passe ind i den almindelige virksomhedsdrift og forskernes hverdag,” siger Steen Donner.
Samarbejdet mellem DTU og EMCO Controls varede i alt fire år. Det flydende samarbejde og muligheden for ikke at skynde unødigt meget på hverken virksomhed eller forskere, var medvirkende til at skabe de gode resultater, vurderer Mads Lisberg fra EMCO Controls.
“Vi kunne trække på samarbejdet med forskeren fra DTU, når vi havde brug for det, og i de perioder, hvor vi havde travlt i virksomheden, kunne vi sætte samarbejdet på standby. Det fungerede rigtig godt,” siger han.
Verdens tredjestørste energiselskab, BP, har allerede købt 40 af de nyudviklede flowmålere til udvinding af vandholdig gas og lagt ordre på yderligere 40. Og med en stykpris på 250.000 kr. er det noget, der kan mærkes i omsætningen.
”Samarbejdet med DTU har været en kommerciel succes for os, og det har givet os mere, end vi havde turdet håbe på, da vi gik i gang,” siger Mads Lisberg.