Fremtidens fødevarer: Kunsthåndværk og bakteriesuppe

Hvad er der egentlig i plantefarsen? Eller i de der lidt gummiagtige stykker, der erstatter kødet i din chili sin carne? Lederen af DTU’s foodlab, der arbejder med at udvikle fremtidens fødevarer, peger på, at selvom fødevarer er vegetariske og sælges som grønne, er det ikke sikkert, at de er sunde – endsige interessante at spise.

Placeholder image
Fermentering af fødevarer har været brugt i årtusinder, men teknologien gør det nu muligt at styre processerne langt mere præcist for at skabe helt ny oplevelser af smag og konsistens i maden.

Det er som om, der er to retninger i den videre udvikling af fødevarer: 

På den ene side vil dem, der har råd, kunne vælge fødevarer, der nærmest er kunsthåndværk, dyrket af en lille lokal bonde med oprindelige sorter, et landbrug, der er superøkologisk og i balance på alle parametre. 

På den anden side taler vi om at dyrke kød som kulturer og om at skabe nye fødevarer, der ved hjælp af gensplejsede mikrober, svampe og gærceller kan omdanne stort set hvad som helst til en kitlignende grundsubstans designet til at indeholde præcis de næringsstoffer, vi behøver, billigt, bekvemt, i storindustriel skala – og effektivt nok til, at man kan sætte etiketter med ’klimavenligt’ og ’bæredygtigt’ på det.

Vil du have adgang til Mandag Morgen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig du solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører