Naturens design er – naturligvis – bæredygtigt og cirkulært

DIGITAL OMSTILLING Naturen har haft god tid til at finde løsninger, der fungerer optimalt og er afstemt med hele økosystemet. Der er noget at lære for ingeniører og designere, understreger forfatteren bag en ny bog om biologisk inspireret design.

Placeholder image
Svømmedragter inspireret af hajens skind glider så godt gennem vand at de blev forbudt til konkurrencer Foto: Speedo

Når man fremstiller en kaffekop, skal leret brændes ved omkring 1000 graders varme. Men en høne kan lave en æggeskal med samme styrke og hårdhed ved kropstemperatur. Perlemoret i muslingeskaller og emaljen på vores tænder er ekstremt stærkt, men det har ikke krævet store, komplekse industrielle anlæg at fremstille. 

Vores celler klarer det ud fra ganske få råmaterialer, som er let tilgængelige og findes i rigelige mængder. Kulstof, ilt, brint, kvælstof, fosfor og svovl – det er tilstrækkeligt til at fremstille størstedelen af naturens utallige materialer og stoffer med egenskaber, som menneskelige kemiingeniører ofte har svært ved at matche.

”Naturen er en fantastisk guldgrube af viden og løsninger. Livet har været i gang i 3,8 milliarder år, så der er sket utallige iterationer undervejs, og det, der har overlevet, er det bedst tilpassede. Det er værd at kigge på,” siger Torben Lenau. 

Vil du have adgang til Mandag Morgen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig du solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører