Frans Rønnov

null

[email protected]

Bredt optag skaber A- og B-universiteter

I 1988 blev der optaget 5.000 studerende på de danske universiteter. I 2014 var tallet steget til i alt 29.000, altså næsten seks gange flere. Det er muligvis godt til at bryde den negative sociale arv, men det større optag på universiteterne påvirker også kvaliteten af uddannelserne og rammer landets otte universiteter skævt.

Et nyt notat fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, viser, at København, Aarhus og DTU skummer fløden af studerende med topkarakterer, mens Aalborg og SDU sidder med store grupper af fagligt tungere studerende. Med andre ord samles eliten på bestemte universiteter, mens studenter med svagere forudsætninger på samme måde finder sammen på andre universiteter. Forskellene er kun blevet forstærket i takt med det stigende optag op gennem 00’erne. Vi er for alvor på vej mod A- og B-universiteter.

Når der kommer flere studerende på universiteterne, kommer der også flere, der ikke har de bedste forudsætninger for at tage en videregående uddannelse. Det gælder i høj grad på Aalborg Universitet, hvor kvaliteten af uddannelserne løbende er blevet udfordret, dokumenterer nyt speciale.

Eksperter mener, at politikerne kunne overveje en udligningsordning, som den kendes fra kommunerne, folkeskolerne og gymnasierne. Men det afvises blankt af uddannelsesministeren.

"De videregående uddannelser skal ikke drive socialpolitik. Når man har bestået en gymnasial ungdomsuddannelse, så har man, uanset den sociale baggrund, forudsæt­ningerne for at gennemgå en videregående uddannelse,” siger Esben Lunde Larsen (V).

Frans Rønnov





Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu