Efterårsserie: Folkeligt modpres på klimaomstillingen
Tre artikler der nuancerer, hvordan omstillingen til en grøn planet ikke kun er præget af økonomi og teknologi, men også af den folkelige holdning til forandring.
Den grønne omstilling er ikke en revolution. Det er en evolution.
Forandringerne i Danmark og resten af Europa i retning af et bæredygtigt samfund kommer ikke pludseligt. De tager tid, og de møder bump vej. Teknologiske, økonomiske og folkelige.
De fossile biler skal erstattes af elbiler, og man skal sikre klimavenlig mobilitet i de tyndt befolkede områder. Olie- og gasfyr skal udskiftes med varmepumper og fjernvarme. Og landbruget skal nedbringe sin klimabelastning.
Alt dette skaber utryghed i store dele af befolkningen, og det er den utryghed, politikerne må forholde sig til. Det er i stigende grad erkendelsen i regeringskontorerne i hele Europa
Den grønne omstilling møder nu så stor folkelig modstand i Frankrig, Tyskland, Holland og Belgien, at vigtige grønne reformer udskydes, og at der rejses krav om en grøn reformpause i EU.
Den næste historie er et helt kort portræt af den nye stærke kvinde i finsk politik, finansminister Riikka Purra. Hun er vegetar, stærkt islam-kritisk og står for en stærkt business-orienteret grøn reformkurs på skarpt fokus på Finlands konkurrenceevne.
Den sidste historie handler om hollandsk politik, der er blevet en vigtig vejrhane for Danmarks politiske kandestøbere, fordi Holland har forsøgt sig med hårde klimareformer over for landets højintensive animalske landbrugssektor. Og det med meget ringe succes. Reformer er opgivet og i stedet har man set den reformskeptiske bondebevægelse BBB vokse frem i det i forvejen volatile politiske landskab. BBB er ledet af Hollands svar på Inger Støjberg. Hendes resultat ved valget 22. november vil blive nærstuderet på Christiansborg, hvor Venstre med de laveste meningsmålinger nogensinde er på vej ud i at pålægge landbruget en CO2-afgift.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.
Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
0:000:00
Læs mindre - forstå mere
MandagMorgen er en unik kombination af mediehus og tænketank, som hjælper beslutningstagere med at forstå de udfordringer, vores samfund står over for, og med at udvikle og formidle nye løsninger.