Fremryk de grønne investeringer

Hvis EU's import af russisk gas fuldt ud skal erstattes med strøm fra havvind, kræver det massive investeringer i omegnen af ekstra 500 GW havvindskapacitet. Tempoet skal op, men så kan Ukrainekrigen også blive startskuddet til den største grønne omstilling i Europa nogensinde, skriver Torben Möger Pedersen.

Foto: Liselotte Sabro/Ritzau Scanpix
Torben Möger Pedersen

Hvordan undgår vi, at klimaet bliver krigens næste offer?

Krigen i Ukraine fylder med rette - næsten – alt i nyhedsbilledet. Men det betyder ikke, at klimakrisen holder pause.

Tværtimod, så har endnu en klimarapport fra FN slået fast, at forandringerne accelererer, og at vi har mere travlt end nogensinde med at få truffet de rigtige beslutninger for den grønne omstilling.  

Vi har spurgt fire eksperter, hvordan vi undgår, at klimaet bliver krigens næste offer. Læs deres svar i serien her:

• tir 19/4 Peter Birch: Opbyg et grønt NATO

• ons 20/4 Kathrine Richardson: Klimaet kan ikke sættes på pause

• tor 21/4 Torben Møger: Fremryk investeringer i den grønne omstilling

• fre 22/4 Michael Bang: Vi har brug for et HOPE-projekt for klimaet.

Indlæggene er et resultat af en éndagstænketank om lederskab under ekstreme vilkår efter initiativ af Navigating 360, Sustainia, Dansk Design Center og Board Network Navigating 360 og Mandag Morgen. 

Ruslands invasion af Ukraine har gjort det tydeligt, at energipolitik ikke bare er klimapolitik. Energipolitik er nu blevet sikkerhedspolitik. I stedet for at tage konsekvensen af Ruslands militære aggressioner mod først Georgien i 2008 og siden Krim-halvøen i 2014, har Europa øget sin afhængighed af russisk gas og olie. 

Rusland står i dag for 40 procent af forbruget af naturgas i EU. Hele EU's, inklusive Danmarks, energiforsyning vil blive hårdt ramt, hvis der lukkes for de enorme mængder gas, der hver dag – også under krigen – sendes fra de russiske gasfelter til Vesteuropa. Også EU's fødevareforsyning er eksponeret mod Rusland. Omkring 50 procent af den gødning (primært ammoniak), som det europæiske landbrug importerer, er fra Rusland.  

Svaret på disse udfordringer er en massiv udbygning af EU’s havvind-kapacitet. Hvis EU's import af russisk gas fuldt ud skal erstattes med strøm fra havvind, kræver det investeringer i ekstra 500 GW havvindkapacitet. Til sammenligning er den globale havvindkapacitet i dag 35 GW, så udfordringen er betydelig. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu