En office-pakke for politik

Der er masser af effektive digitale redskaber til at føre politik, og de bruges af alle, der har noget på hjerte – både godt og ondt.

Peter Hesseldahl

Har internettet forbedret demokratiet, øget befolkningens forståelse og medindflydelse og gjort det lettere at tale magthaverne imod – eller er det omvendt: Er det blevet langt lettere for magthavere at manipulere, overvåge og splitte vælgerne, og at sætte befolkningsgrupper eller lande op imod hinanden?
 
Man kan roligt sætte kryds ved begge svar. De digitale teknologier støtter og undergraver demokratiet samtidig – for fuldt tryk.
 
Facebook og Twitter har vist sig som ekstremt effektive redskaber til at føre politik, det samme gælder avancerede analyse værktøjer som dem, Cambridge Analytica.

Et andet, mindre kendt, men meget udbredt værktøj i politik er ”NationBuilder”, en slags Office-pakke for partier og politiske organisationer. Software platformen har gjort det langt lettere at starte et parti, organisere en bevægelse, arrangere kampagner, og holde på sympatisører, aktivister og nøglepersoner i ens mærkesager.
 
Interessant nok bruges NationBuilder på tværs af det politiske spektrum, og af store og små spillere. Det blev brugt til at organisere Trumps valgkamp, af Frankrigs præsident Macron, New Zealands premierminister Jacinda Ardern – og det bruges af Medborgerne, en lille lokal organisation af beboere på Nørrebro.
 
Vi har et portræt af amerikaneren Jim Gilliam, der grundlagde NationBuilder, der i dag har 135 ansatte og kontorer i USA, Australien, Canada og UK. Jim Gilliam døde i sidste uge af kræft, 41 år gammel.
 
Fake news er blevet en del af standard våbenarsenalet i politik. Det er ikke nyt, at man forsøger at påvirke debatten med løgne og rygter, for at skabe forvirring og splid – men det har aldrig været så let, så omfattende og i så høj teknisk kvalitet.
 
Vi har heldigvis ikke mærket så meget til det, som man har i vores nabolande. I Tyskland har en række store sager ført til at myndighederne har gennemført skrappe love om ansvar online, og man har oprettet en række særlige enheder der skal opfange og fjerne fake news og propaganda.
 
Lad mig benytte lejligheden til at gøre opmærksom på de mange lærerige  historier på vore søstermedie Tjekdet. Tjek er specifikt er sat i verden for at bekæmpe fake news, ved løbende at scanne medierne for påstande, der kunne tænkes at være falske.

Det kan være ganske tankevækkende at opdage, at temmelig mange historier, man selv har læst uden at tænke nærmere over det, ikke holder i virkeligheden.
 
Tjekdet har også en del historier om hvordan fake news fremstilles. En af dem er beskrivelsen af hvordan nye værktøjer gør det meget lettere at lave relativt overbevisende videoer, hvor det grangiveligt ser ud som om nogen, siger noget, de aldrig har sagt i virkeligheden


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu