Israelsk succes med åben sundhedsinnovation

I Israel går førende hospitaler nye veje i deres innovationsarbejde. Her har man indset, at den bedste måde at udvikle nye sundhedsprodukter og behandlinger er ved at gøre data tilgængelige for alle.

Startup Nation Israel er velkendt i erhvervs- og innovationskredse.

Læsere af Mandag Morgen, WIRED og The Economist er løbende blevet inspireret af historierne om, hvordan 350 multinationale teknologitunge virksomheder som Amazon, Intel, Apple og Alibaba har placeret udviklingsafdelinger i de israelske byer Tel Aviv og Haifa, samt hvordan venturekapitalister har finansieret den ene lovende israelske startup efter den anden.

I løbet af de seneste seks måneder har vi også set, hvordan bilproducenter som Volvo, BMW og Daimler samt fødevareudviklere som Nestlé og Danone tager til Israel for at være tæt på den rivende teknologidrevne udvikling.

Et eksempel på den type banebrydende teknologi, der udvikles, kan ses på flere israelske hospitaler.

Bevæger man sig til bydelen Tel HaShomer nogle kilometer øst for Tel Avivs glimtende skyskrabere i downtown, møder man ikke alene Sheba, der er Israels største hospital, men også et banebrydende Open Innovation Campus inden for sundhedsområdet.

Det er en campus, hvor den traditionelle model for innovation i sundhedssystemet er vendt på hovedet.

På besøg hos dr. Zimlichman

I sidste uge tog jeg sammen med dr. Eyal Zimlichman, der er leder af Sheba-hospitalets innovation, et dybt dyk ned i deres åbne innovationsmodel. 

“Alle vores data er gratis, og de er åbne for alle, der vil arbejde i vores innovationscenter,” lagde dr. Zimlichman ud.

Dataene er anonymiserede og kan kun bruges, hvis det godkendes af en intern etisk komité. De oprindelige data tilhører stadig hospitalet og patienterne, men når virksomheder bruger dataene, får de rettighederne til de resultater, de udvikler. 

Brugen af åbne data har været et radikalt skifte fra hospitalets tidligere politik, forklarede Dr. Zimlichman:

 “Førhen arbejdede vi efter Harvard-modellen, hvor vi beskyttede vores data og gjorde barriererne for adgang til samarbejde så besværlige, at ingen startups ville arbejde med os.” 

Erfaringerne med Harvard-modellen var, at den ikke fremmede innovationen på hverken Sheba eller i landets life science-industri, og da slet ikke blandt de startups, der er så afgørende for at bringe nye ideer til live. Derfor sadlede Sheba sidste år om og valgte en helt ny model.

På Shebas Open Innovation Campus er alle hospitalets sundhedsdata tilgængelige for forskere, iværksættere og etablerede life science-virksomheder. Og de er gratis.

Hermed tiltrækker Sheba de bedste iværksættere og virksomheder og skaber dermed de bedste rammer for at udvikle nye sundhedsløsninger. 

Samler alle aktører

Men Sheba stopper ikke der. Med en filosofi om, at innovation og samarbejde er dét, der driver værket, er de ved at opføre et innovationscenter midt på hospitalets campus.

Her kan iværksættere, store life science-virksomheder, investorer, søsterhospitaler og – ikke mindst – interne innovationsprojekter arbejde fra og mødes på tværs af organisatoriske grænser.

Det bliver et innovationscenter, der er åbent for partnere fra hele verden, hvor alt og alle befinder sig under ét tag, og hvor brugerne er helt tæt på de kliniske forsøg.

Den nye innovationsmodel på Sheba tiltrækker masser af risikovillig kapital fra investorer i USA, Europa og Israel, hvilket giver mulighed for finansiering af lovende ny teknologi og medicin udviklet af Shebas ansatte.

Hospital udklækker startups

Efter at have spekuleret nogle dage over om dr. Zimlichman og hans fæller på Sheba var ene om at turde åbne op for deres data, satte jeg kurs mod Nordisrael og Rambam hospitalet i havnebyen Haifa. 

Også på Rambam har den åbne innovation slået rod i kernen af hospitalet, såvel fysisk som mentalt. Midt på campus har Rambam etableret et Innovation Lab, hvor nye interne ideer udvikles sammen med startups og medicinalindustrien. 

Rambam har også etableret en startup-accelerator ved navn MindUp på deres campus. Med 230 mio. kr. i ryggen fra investorer og virksomheder som IBM og Medtronic er MindUp ved at udklække succesrige nye life science-virksomheder.

Udover at være placeret i kernen af hospitalet – snublende tæt på læger, sygeplejere og patienter – har både Innovation Lab og MindUp det klare fælles mål at tiltrække de investorer og de virksomheder, der mestrer at skalere og kommercialisere nye ideer.

Opfindelsen af PillCam – et kamera på størrelse med en hovedpinepille, som Rambam allerede har fået på markedet, og som kan assistere ved undersøgelse af tarmsystemet – indikerer i overbevisende grad, at den åbne innovationsmodel virker. 

Hvor der er vilje og frækhed

Det virkeligt interessante ved Sheba og Rambams innovationsmodel for danske forskere, iværksættere og etablerede virksomheder er, at den er åben for alle – også ambitiøse danske partnere.

Såvel dr. Zimlichman som hans kollega Nadav Ben-Haim fra Rambam pointerer, at innovation ikke kan skabes alene ved den israelske idérigdom.

Det er mangfoldigheden af ideer og baggrunde, der skaber innovation og sikrer, at de virksomheder, der tager ideerne til markedet, er succesrige.

Hvis den dansk-svenske life science-klynge, de danske hospitaler og de fremadstormende danske startup-miljøer har viljen, er mulighederne for at udnytte åben innovation på Sheba, Rambam og i resten af Israel særdeles gode. 

Det kræver bare lidt chutzpah, vilje og frækhed, som vi siger i Tel Aviv.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu