Tusind danskere hopper i konkurrencefælde: Elgiganten udlodder ikke fem nye iPhone 11

Fem danskere kan erhverve sig en helt ny iPhone 11 Pro, lover populær konkurrence på Facebook, som Elgiganten angiveligt står bag. Men det er fup og svindel og har intet med Elgiganten at gøre, oplyser elektronikkæden. 

Elektronikkæden Elgiganten har netop fået en masse Apple iPhone's på lager. Og det skal fejres med en konkurrence, hvor fem heldige danskere kan se frem til at blive ejere af den nye iPhone 11.

Og adskillige facebookbrugere har fundet vej til konkurrencen. I skrivende stund har opslaget fået omkring 2.000 reaktioner.

Men der er desværre nok slet ingen af de mange håbefulde deltagere, som vil blive præmieret med en gratis smartphone. Konkurrencen er nemlig falsk. Det er slet ikke Elgiganten, der står bag.

Artiklen fortsætter under billedet

Konkurrencen, der udlodder smartphones til fem heldige vindere, kommer ikke fra Elgiganten. "Det er tale om det rene fup og svindel," lyder det fra elektronikkæden.

“Der er tale om det rene fup og svindel, hvor it-kriminelle desværre misbruger vores navn og logo til at forsøge at snyde folk. Vi gør selv, hvad vi kan for at få disse svindelsider lukket i en fart, og vi opfordrer også alle, der støder ind i den slags, til at anmelde det både til Politiet og Facebook selv, så siderne kan blive lukket ned hurtigst muligt," oplyser Frederik Danvig, der er Elgigantens kommunikationschef til TjekDet.

Han understreger, at hverken konkurrencen eller den facebookside, hvor konkurrencen er slået op, tilhører elektronikkæden.

"Elgigantens rigtige facebookside kan kendes ved, at den har et blåt flueben ud for navnet, hvilket betyder, at den er verificeret af Facebook. Det kan man altid kigge efter, hvis man er i tvivl om en virksomheds side er reel eller ej,” siger Frederik Danvig. 

Bedragere efterligner kendte virksomheder

Falske konkurrencer på Facebook er tilsyneladende et hit blandt svindlere for tiden. Senest er også webbutikken Coolshop og burgerkæden McDonald’s blevet misbrugt i lignende svindelnumre.

Der findes en række tips til at gennemskue, om en konkurrence på Facebook nu også kommer fra den – typisk kendte - virksomhed, som den udgiver sig for.

Hvis den facebookside, som har slået konkurrencen op, 1) er oprettet for nylig, 2) har mistænkeligt få følgere, eller 3) ikke har Facebooks verificeringstegn – det lille blå flueben ud for facebooksidens navn, som Frederik Danvig også nævner – bør din advarselslamper begynde at blinke. Det kan alt sammen være gode indikationer på, at folkene bag siden ikke har de mest ædle hensigter. Du kan læse mere om, hvordan du gennemskuer de bedrageriske facebooksider her.

Selvom det er svært med sikkerhed at afgøre formålet med de falske konkurrencer, handler det sandsynligvis om at tjene penge. Det kan bagmændene gøre ved at opbygge en side med mange følgere, som de så kan dynge til med reklamer og tilbud for ægte eller falske produkter.

Svindlerne vil tømme din bankkonto

I kommentarfeltet til opslaget med den falske Elgiganten-konkurrence er der ikke noget, der tyder på, at nogen af de tilsyneladende mere end 1.000 danskere er blevet kontaktet af de svindlende konkurrencebagmænd. Så heldige er folk langtfra altid. I denne artikel, hvor Nordisk Film var udsat for flere svindelkonkurrencer, talte TjekDet med en af de danskere, der dengang var tæt på at hoppe i fælden.

“Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til,” fortæller en TjekDet-læser, efter at hun har deltaget i svindelkonkurrence, der også kontaktede de angivelige vindere via Facebook Messenger.

"Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret."

Egentlig glemte hun efterfølgende alt om konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger.

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud."

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke.

“Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke.”

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.

“Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort.”

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu.

Har du udleveret dine kontooplysninger i forbindelse med en konkurrence, som du frygter er falsk, bør du omgående kontakte din bank. 

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Deler dine facebookvenner også denne annonce? Så fortæl dem, der er svindlere på spil Deler dine facebookvenner også denne annonce? Så fortæl dem, der er svindlere på spil Næste artikel Nordisk Film Biografer misbruges igen igen i fupkonkurrence Nordisk Film Biografer misbruges igen igen i fupkonkurrence
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.