Den grønne samvittighed

Hver dansker forbruger i gennemsnit 30 tons biomasse, mineraler, fossile brændstoffer og metaller hvert år. Det er tre gange mere end det globale gennemsnit. Danskerne synes villige til at tænke bæredygtigt i det små, men er vi klar til grundlæggende at diskutere vores materielle behov?

I aften rykker jeg fra de flade til de høje, for Arnold kommer til byen. Anledningen er, at Mandag Morgens globale alliance for bæredygtighed, Sustainia, skal uddele sin første pris – Sustainia Award – og ingen ringere end Arnold Schwarzenegger, som sidder i priskomiteen, uddeler prisen ved et stort gallashow i København.

Det er super med så fin opmærksomhed om bæredygtighed, og jeg glæder mig til aftenen.

Jeg tror meget på, at bæredygtighed skal komme både fra oven og fra neden. Store globale projekter kan være drivere for en mere bæredygtig udvikling, men også initiativer i mindre målestok kan have en kolossal betydning.

Netop hjemkommet fra en charterferie på Kreta, hvor der var solceller på hvert et hus, har det slået mig, hvordan danskerne bringer deres grønne samvittighed med, når de drager på ferie. Vi sørgede eksempelvis for at spare på strøm og håndklæder, og efter opfordring fra vores guider fyldte vi vand fra hanen i drikkedunke for at begrænse brugen af emballage og transport.

Den miljøvenlige tone blev slået an allerede på vej til hotellet, hvor rejsebureauets brochure havde to hele sider om miljøvenlige rejser. Her henvises til såvel ILO’s kernekonventioner og RIO Deklarationen for miljø- og udvikling samt FN’s konvention mod korruption.

[quote align="left" author=""]Hver dansker forbruger ca. 30 tons biomasse, mineraler, fossile brændsler og metaller hvert år. Det er tre gange så meget som det globale gennemsnit på ca. 10 tons.[/quote]

Hotellerne, som bureauet benytter, skal underskrive holdbarhedskontrakt med krav om, at hotellerne arbejder holdbart, dvs. bæredygtigt. Jeg havde i forvejen betalt klimakompensation for min flyrejse og blev opfordret til at købe lokalt producerede varer og at slukke for bruseren, når jeg skulle sæbe mig ind.

På et tidspunkt spurgte min mand mig, om jeg troede, at alle disse små initiativer havde en effekt. Det tror jeg!

Ifølge bookingsiden hotels.com, som har spurgt mere end 1000 danskere om deres rejsevaner, siger hele 61 pct., at de vælger at bruge håndklædet flere dage i træk for at værne om miljøet.

Det er især kvinderne, der genbruger håndklæderne. Her svarer hele 65 pct., at de bruger det flere dage, mens det for mændene er 56 pct. Så her er potentiale.

Desuden husker 91 pct. af danskerne altid at slukke for lyset, når de forlader hotelværelset.

Men vanerne må også med hjem fra Kreta, for vores ressourceforbrug herhjemme er blandt de højeste i verden. Hver dansker forbruger ca. 30 tons biomasse, mineraler, fossile brændsler og metaller hvert år. Det er tre gange så meget som det globale gennemsnit på ca. 10 tons. Det afslører en ny rapport, der viser data for ressourceforbruget for en lang række lande over en 30-årig periode.

[quote align="right" author=""]Jeg vil overveje, hvordan vi kan arbejde med grønne overenskomster og job, og hvordan vi kan understøtte et tæt samarbejde mellem den offentlige og den private sektor om udfordringen.[/quote]

Det understreges tydeligt i rapporten, at vi ikke kan forsætte på den måde, og der gives forskellige bud på, hvor man bør sætte ind, hvis bæredygtighed skal blive en realitet.

Jeg er enig i mange af forslagene i undersøgelsen. Eksempelvis i forslaget om, at der skal flere midler til at opbygge en bæredygtig energisektor og at ressourceeffektivitet og produktivitet skal forbedres. Desuden kan der vindes meget ved at se både bygnings- og transportsektorerne efter i sømmene.

Den samlede globale udvinding af disse ressourcer er steget med knap 80 pct. over de seneste 30 år, og de 20 mest materialeforbrugende lande står for omkring tre fjerdedele af forbruget, mens de 100 lande med det laveste forbrug tilsammen forbruger omkring 1,5 pct. af det samlede materialeforbrug.

I undersøgelsen vurderer man, at det vil kræve omkring to tons per individ for at overleve, men hver dansker forbruger altså omkring 30 tons. Samtidig argumenteres der i undersøgelsen for, at vi er nødt til at tage en mere langsigtet diskussion af vores materielle behov.

Det er svært at være uenig i, men det er ikke nogen nem diskussion, for ønsker vi reelt at sætte vores forbrug markant ned?

Selv flyver jeg nok på ferie igen til næste år. Ferie sydpå er skønt, og grækerne, spanierne og portugiserne har brug for en økonomisk håndsrækning. Men for mig er bæredygtighed kommet for at blive, både i min egen husholdning og på det store plan.

Som fagforeningsformand vil jeg overveje, hvordan vi kan arbejde med grønne overenskomster og job, og hvordan vi kan understøtte et tæt samarbejde mellem den offentlige og den private sektor om udfordringen.

Hvad syntes du?

Læs flere af Bente Sorgenfreys indlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024