En ny verdensorden for industriproduktion

Industri 4.0 og den næste teknologiske revolution tilsiger faktisk, at industrisektoren i Danmark kan blive styrket på ny og tilmed på en mere bæredygtig måde.

MM Special: Produktionen vender hjem

  • Kina går fra at være verdens produktionshal til selv at udvikle førende løsninger. 
  • Stigende lønninger og billigere automatisering mindsker gevinsten ved at outsource til Fjernøsten.
  • Voksende krav om præcis og hurtigt tilpassede løsninger betyder, at det bedre kan betale sig at rykke produktionen tæt på markedet.
  • At vinde i den nye globale arbejdsdeling kræver investeringer i Industri 4.0, og store dele af dansk erhvervsliv halter bagefter på den front.

Den nye globale arbejdsdeling kan gavne Danmark

MM MENER: En ny verdensorden for industriproduktion

Fremtidens industriproduktion rykker tæt på kunden

Nye toner fra GN Hearing giver danske produktionsjob

Kina: Fra piratkopist til førende inden for innovation

Smv’er tøver med teknologiske tigerspring

Universitetssamarbejde kan skabe industriel vækst

Der er en markant ændring på vej af den produktionsmæssige verdensorden, vi har kendt til i 1990’erne, 00’erne og her i 10’erne. I den globale industrialisme gik trafikken alt sammen i én retning.

Den løntunge masseproduktion blev sendt ud til lavtlønslande, og en gigantisk strøm af containerskibe og lastvogne fragtede komponenter rundt mellem fabrikker fordelt på flere kontinenter, før de færdige produkter nåede forbrugerne.

Men de langstrakte, globale forsyningskæder kommer til kort over for de voksende krav fra forbrugerne om løsninger og produkter, der er tilpasset den enkeltes behov. Samtidig udvikles der hastigt nye teknologier og koncepter inden for fremstilling, som vil bringe produktionen tættere på kunden – og dermed tilbage i retning af Danmark.

Det er en udvikling som beskrives med begreber som ’Industri 4.0’, ’smart manufacturing’, ’automatisation’, ’connectivity’, additive manufacturing’, ’customised products’ og ’supply chain reorganisation’.

De vestlige lande har længe kæmpet med for lav produktivitet og en for lille evne til at tænke i innovation og udvikling af nye produkter. Den revolution i industriproduktionen, som kommer nu, vil både kunne forbedre produktiviteten, betyde store besparelser på klimabelastning og logistikomkostninger og øge kreative, danske virksomheders muligheder på verdensmarkederne.

Forudsætningen for et nyt dansk industrieventyr hedder derfor massive investeringer i ny teknologi, massive satsninger på kompetenceudvikling og viden samt massiv udvikling af produkter og materialer i industriproduktionen.

De større danske virksomheder tænker allerede globalt og har musklerne til at foretage investeringer i teknologi, men kan de ikke skaffe de rigtige kompetencer, så flytter de derhen, hvor kompetencerne findes.

Omvendt har danske smv’er ganske enkelt brug for hjælp til at blive løftet med ind i fremtiden. Det handler om kolde kontanter til teknologiinvesteringer, nye kompetencer, et boost til kreativiteten og en stærk konkurrenceevne. Den nye industrielle verdensorden har mange positive elementer, hvis vi handler rigtigt og handler nu.

Til gengæld skal vi nok forvente, at nogle af de lande, som Kina, Indien, Vietnam og andre, der blev og bliver brugt som hele verdens masseproduktionshaller, også har fundet ud af, at de skal til at leve af at være højteknologiske økonomier med en ambition om produktudvikling, innovation, korte forsyningsveje og voksende andele af verdensmarkedet.

Nu kalder de teknologiske muligheder og forbrugernes krav til korte leveringstider og personalisering af produkterne på en fuldstændig nytænkning af industriproduktionen. Fremtidens industrivirksomhed vil blive organiseret efter en model, hvor alle dele af produktionen er forbundet med sensorer og internettet, så der hele tiden kan opsamles og videreformidles data i produktionskæden.

En ny slags intelligente robotter – cobots – der ikke bare kan arbejde effektivt men også side om side med mennesker og derigennem øge produktiviteten, sikkerheden og forbedre arbejdsvilkårene i produktionen, vil tage over.

Næste store spring handler om 3D-modellering og virtual reality. Her kan produkterne afprøves 1:1, og produktionskæder simuleres og testes ned til mindste detalje. Mindre spild af materialer og flere ideer kan afprøves. Additiv produktion forandrer den nuværende model for industriproduktion med spildprocenter på materialer på helt op til 70 pct., til at man med 3D-print kun bruger præcis den andel materialer, der skal til for at skabe et produkt.

Inden for de næste ti år vil vi gå fra en tidsalder med masseproduktion til en tidsalder med massepersonalisering eller krav om kundetilpassede produkter. Læs blot Mandag Morgens artikel i dag om Adidas’ nye Speedfactory og fremtidens kundetilpassede løbesko.

Så kommer vi til forsyningskæden. Når det bliver billigere og mere effektivt at producere nationalt, regionalt eller lokalt, og når kundernes forventninger til personalisering og korte leveringstider slår igennem, kommer der til at ske et paradigmeskift i hele transport- og logistiksektoren.

Når en reservedel til bilen kan produceres i en garage tæt på efter konkret bestilling og uden lagerbehov, så fordufter behovet for at importere den fra Japan eller et andet sted langt væk.

Danmark er på vej. Spørgsmålet er bare, om vores særlige industristruktur med meget få store og rigtigt mange små og mellemstore industrivirksomheder er velegnet og parat til at tilpasse sig den nye virkelighed.

Umiddelbart vurderet burde vores agile landskab af virksomheder netop være ideelt. Det burde være det helt rigtige udviklingsmiljø til den kundetilpassede produktion i mindre serier, til den kreative produktudvikling og til de korte forsyningskæder.

Det lyder måske bagvendt at sige det. For nogle år siden forudsagde pessimister, at Danmark ville gå fra industrisamfund til servicesamfund, og at industrien aldrig ville vende tilbage i stor stil.

Vi ville alle sammen – bortset fra et mindre antal ansat i fødevaresektoren – ende med at være i servicesektoren eller den kreative sektor. Man behøver så bare at tage til Jylland for at overbevise sig selv om, at den profeti ikke er gået i opfyldelse.

Og Industri 4.0 og den næste teknologiske revolution tilsiger faktisk, at industrisektoren i Danmark kan blive styrket på ny og tilmed på en mere bæredygtig måde. Men det vil kræve massive teknologiinvesteringer og massive investeringer i uddannelse og kompetencer.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024