En sygt vigtig opgave: Uddannelse skal gentænkes

Den digitale udvikling betyder, at vidensmonopoler, som vi kender dem, er under opbrud. Derfor må vi stoppe med at tænke uddannelse som lineær læring og som et system, man følger slavisk resten af sit liv.

Forleden modtog vi to udmeldelser på vores innovationsgymnasium. Det var fra to af vores elever, som er blevet lidt for dygtige til at kunne fortsætte på gymnasiet. Den forretning, de har startet, går nu så godt, at de har været tvunget til at vælge mellem uddannelse og forretning. Ikke overraskende valgte de deres virksomhed.

Det er dejligt, at de, mens de har gået på Niels Brocks Innovationsgymnasium, har fået indsigt og redskaber til at udvikle en lovende virksomhed, men det er alligevel ærgerligt at skulle sige farvel til to dygtige elever. Deres virksomheds vækst kræver, at de er væk fra skolen i hele november og december, og det kan vi desværre ikke acceptere med de regler, som et gymnasium skal overholde.

Det er jo rigtig godt for de to, at de har fået så meget gang i forretningen, at de har lyst til at fokusere på den. Og det er supergodt for Danmark, at der er sprunget endnu et par ihærdige iværksættere ud som selvstændige erhvervsdrivende.

Men det er brandærgerligt for os, at vi nu har mistet to dygtige elever, som faktisk helst ville have haft orlov, hvis det havde kunnet lade sig gøre, og så komme tilbage og afslutte deres uddannelse på et senere tidspunkt. Det er et kæmpe dilemma, når vi nu på Niels Brock har så stærkt et fokus på netop iværksætteri og innovation, at nogle elever rent faktisk bliver så innovative og forretningsmindede, at de i en periode ikke har tid til at passe deres uddannelse længere.

Har vi det rigtige uddannelsessystem?

Dilemmaet har givet ny næring til en tanke, jeg har haft længe, om hvorvidt vi har det rigtige uddannelsessystem, der for alvor kan bidrage til en mere bæredygtig vækst og til løsning af de samfundsudfordringer, vi står over for i dag.

Den digitale udvikling er i gang med at forandre verden i et tempo, vi ikke har oplevet før. Ingen kan helt følge med og slet ikke uddannelsesverdenen, der konsekvent gennem de seneste 200 år har holdt fast i nogenlunde den samme formel: ’Sid ned og lyt, mens jeg fortæller jer, hvordan det hænger sammen’.

Det har vi gjort, fordi det har været billigt og har virket – så nogenlunde – og fordi uddannelsesverdenen via eksaminer, certificeringer og akkrediteringer har haft et de facto-monopol på at undervise unge og voksne.

Men den digitale udvikling fordrer andre kompetencer, og den iværksættertrang og kreativitet, vi på Niels Brock i stigende grad oplever hos de unge, sammenholdt med de samfundsudfordringer, vi står over for på globalt plan, betyder, at vi er nødt til at gentænke uddannelsessystemet. Vi må stoppe med at tænke uddannelse som lineær læring og som et system, man følger slavisk resten af sit liv.

Verden har selvfølgelig stadig brug for både dybe kvalifikationer, refleksionsevne, nørdede specialister, som ved alt om et meget lille område, og rummelige generalister. Måske mere end nogensinde. Men vi må være mere åbne over for, at der findes andre måder at tilegne sig kompetencer og kvalifikationer, som morgendagens samfund har brug for.

Vidensmonopoler under opbrud

Mange har efterhånden hørt om GitHub, som er et netværk for programmører, der i et open source-miljø afprøver og udfordrer hinanden, deler viden og uddanner sig løbende. De ranker også hinanden, en ranking, som efterhånden er blevet den afgørende rekrutteringsfaktor for californiske softwarevirksomheder. Når softwarevirksomhederne skal finde de bedste, er det – groft sagt – ikke så vigtigt, hvilken uddannelse programmørerne har, eller fra hvilket universitet de er dimitteret. Det afgørende er, hvordan de reelt performer.

Denne reelle performance bliver ranket af deres peers på GitHub, som altså nu anvendes i rekrutteringsøjemed. GitHub-scoren er blot ét eksempel på, at vidensmonopolerne, som vi kender dem, er i opbrud – ikke mindst forårsaget af den digitale udvikling.

Et andet eksempel er de såkaldte MOOCs, Massive Open Online Courses, de gratis, åbne onlinekurser udbudt af universiteter og andre højere læreranstalter eller private uddannelsesudbydere. I Danmark er brugen af MOOCs steget markant gennem de seneste par år, og selv om udviklingen ikke boomer helt, som vi først havde antaget, ja så vil e-læring og onlineundervisning takket været nye teknologier som augmented og virtual reality blive en stadig større del af undervisningshverdagen i fremtiden.

De unges visioner og behov er afsættet

Vi i uddannelsessektoren er under større pres end nogen sinde før. Vi skal levere flere og dygtigere elever og studerende, opkvalificere flere, sikre dygtigere undervisere og følge med den voldsomme teknologiske udvikling – alt sammen for færre penge end tidligere.

Det er – som mine unge iværksætterelever nok ville sige – en sygt vigtig opgave. Og det har de ret i.

I stedet for at surmule og ønske gamle dage tilbage er det derfor nu, vi i uddannelsessektoren skal bidrage til at revitalisere og gentænke vores uddannelsessystem. Lad os tage udgangspunkt i de dygtigste unges visioner og behov, så vi får skabt fleksible systemer, der skaber nysgerrige og videbegærlige unge, og som ud over de traditionelle kompetencer også honorerer andre og flere kompetencer, som vi ved, der er brug for i et samfund, hvor alting ændres med eksponentiel hastighed. Det skal være systemer, som er fleksible og rummelig nok til, at to virksomme og succesrige drenge både kan opnå succes med deres virksomhed og tage en uddannelse samtidig.

Det er måske én af de vigtigste opgaver, vi som samfund står over for.

 

Forrige artikel Innovation handler også om livskvalitet Næste artikel Obligatorisk pension undergraver fællesskabet
En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.