Fejl kan være vejen til bedre innovation

Vi bør lære af amerikanernes syn på iværksætteri og se det at fejle som et naturligt skridt på vejen mod succes.

Jeg har netop besøgt Niels Brocks nye partneruniversitet i San Diego, Californien. Her blev jeg igen mindet om, hvor forskellig tankegangen er mellem amerikanere og os europæere, når drømmen om at blive iværksætter og at få foden under eget bord skal leves ud.

Jeg deltog bl.a. i et dimissionsarrangement for 14 bachelorstuderende fra California International Business University, som vores nye partner hedder. Gæstetaleren var en danskamerikaner ved navn Christian Bræhmer, som i dag lever godt af det bankprodukt, han har udviklet, der formidler donormidler til universiteter og forskningsenheder i Californiens hæsblæsende innovations- og forskningsmiljøer. 

Christians tale var en levende fortælling om opvækst i både USA og Danmark. Om opture og nedture, om at søge lykken og blive slået ud, rejse sig igen og komme ud på den anden side, klogere, stærkere og endnu mere indædt insisterende på, at tingene nok skal lykkes på et tidspunkt.

Gennem sine mange startup-forsøg fandt han ud af, at det, han tændte mest på, var at arbejde i en god sags tjeneste. Derfor fik han ideen at formidle donormidler direkte til forskningsenheder gennem et samarbejde med amerikanske banker. I stedet for at donorer giver penge til en velgørenhedsorganisation, hvor en stor del af pengene går til administration, kan man gennem hans bankprodukt give flere penge ubeskåret til forskningen.

Kernen i hans fortælling var, at man skal turde satse, og at det at fejle og lide nederlag blot er et naturligt skridt på vejen mod succes. Christian Bræhmer var adskillige år og mange fejlslagne initiativer om at nå frem til den succes, han er blevet i dag.

Metode til læring

I Danmark giver mange iværksættere op efter det første eller andet nederlag – i USA bliver man ved. At fejle er en accepteret del af det at starte nyt. Og i stedet for at pibe over det bruger man nedturen(e) til at lære endnu mere. Fejl ses som en metode til læring og som en konsekvens af at bryde grænser. Ikke som et tegn på uduelighed.

Formanden for Googles bestyrelse, Eric Schmidt, har i bogen ”How Google Works” beskrevet den amerikanske tilgang således: ”For at innovere må man være god til at fejle.” Det gør man ved at suge så meget viden ud af sine fejl som muligt, konkluderer han.

Jeg blev selvfølgelig ekstra stolt over Christian Bræhmers historie, da jeg fandt ud af, at han faktisk er Niels Brocker. Som teenager boede han i Danmark og gik på vores internationale gymnasium. Men hans historie er først og fremmest en reminder til mig om, at vi i Danmark skal blive bedre til også at fremhæve dem, der fejler, og tilskynde dem til at fortsætte, selvom det ikke lykkes første gang. I uddannelserne skal vi lære de unge at analysere tidligere fejl og mislykkede forsøg for at lære af dem, og politisk kan det f.eks. oversættes til at lempe vilkårene for iværksættere, der har gæld efter første iværksætterforsøg. 

Som Googles formand også skriver: ”Man bør ikke ligefrem fejre sine nedture, men at fejle er trods alt et slags hædersbevis. I det mindste forsøgte man.”

Læs flere indlæg af Anya Eskildsen her

Alle indlæg på MM Blog er udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu