Finanssektoren og fagbevægelsen har problemet til fælles

Til trods for store væsensforskelle har finanssektoren og fagbevægelsen én ting til fælles: Deres største udfordringer udspringer af deres egen historiske gøren og laden. Og en genopretning af omverdenens tillid er den eneste måde at bryde den negative spiral på.

Hvad stiller man op, når ens største udfordringer udspringer af de handlinger, man tidligere har begået? Det er et spørgsmål, som to så forskellige institutioner som finanssektoren og fagbevægelsen burde søge svar på.

Hvornår har du sidst hørt en god ide fra fagbevægelsen eller finanssektoren, der reelt indebærer nye innovative bud på at håndtere samfundets store udfordringer? Eller har du, som jeg, måttet lægge øre til defensive meldinger, der mest af alt handler om at lappeløse de problemer, som de gamle systemer selv står fadder til?

Jeg har siden min tid som studerende haft en kærlighed til sociologen Ulrich Becks teori om risikosamfundet. Det er ved at være længe siden nu, men så vidt, jeg husker, er en af hans hovedpointer, at det moderne samfund i accelererende grad selv skaber de problemer, som det forsøger at løse.

Således er der størst vækst inden for de dele af it-sektoren, der beskæftiger sig med at håndtere it-skabte problemer (vira, sikkerhed, spam etc.). Lægemiddelindustrien tjener mange af deres penge ved at sælge produkter, der håndterer bivirkninger af andre typer medicin. Og inden for den traditionelle industri prøver mange at fange den grønne bølge, der i bund og grund handler om at imødegå problemer, som årtiers industriproduktion er årsagen til.

Samfundet optræder som et lukket system, hvor væksten drives frem af behovet for at håndtere selvskabte udfordringer.

Finanssektor på supplerende dagpenge

Derfor kom jeg til at tænke på Ulrich Beck forleden, da jeg til en småkedelig konference kom til at sidde med en repræsentant for fagbevægelsen på min venstre hånd og en bankmand på min højre. Det slog mig, at både finanssektoren og fagbevægelsen følger Ulrich Becks diagnose. De er fanget i en negativ spiral, hvor ressourcerne er låst i et opgør med problemer, som i stedse større grad er interne og selvskabte.

Følg Ask Agger

Væsentlige dele af finanssektoren er fortsat fanget i efterdønningerne af finanskrisen og klarer sig kun, fordi de delvist er på offentlig forsørgelse. En udvidet form for supplerende dagpenge, hvor perioden endnu ikke er blevet halveret.

Branchen skabte i parløb med liberaliseringslystne politikere selv afsættet for selve krisen. I dag bliver de store penge i finansverdenen tjent ved at håndtere den forhøjede risiko, som sektoren selv står fadder til.

Mange bankkunder, fra boligkøbere med uheldig timing til sydeuropæiske eurolande, ser sig fanget i et paradoks, hvor de må låne flere penge for at betale renter af de penge, de tidligere har lånt. Og jo mere gælden øges, jo mere hæves renterne, hvilket igen fører til mere gæld og højere renter. Mange banker er selv blevet gældsslaver, der med hatten i hånden må ud at finansiere fortidens skørlevned på et internationalt lånemarked uden nåde.

Fagbevægelsen i defensiven

Ligeledes er fagbevægelsen hjemsøgt af sit eget paradoks, hvor en altovervejende del af energien bliver brugt på at håndtere, opretholde og ikke mindst forsvare det arbejdsmarkedssystem, som fagbevægelsen selv har været med til at opbygge i takt med velfærdsstatens fødsel. Engang var fagbevægelsen en innovativ og drivende kraft bag en gradvis, men skelsættende revolution af danskernes arbejdsliv.

I dag er de overvejende blevet en defensiv kraft, der stædigt forsvarer deres berettigelse og et system, som desperat savner at blive opdateret til en virkelighed anno 2012.

For begge sektorer gælder det, at de har lukket sig om deres egen selvforståelse og har udviklet en kultur og et sprog, som er næsten umuligt at afkode for de ikke-indviede.

Når vi nu allerede har gang i tyske sociologer, så ligger det ligefor at nævne Niklas Luhmann og hans begreb autopoiesis, der med afsæt i biologien beskriver, hvordan komplekse systemer afkobler sig fra deres omverden gennem en selvrefererende egenlogik, hvor man kun kan forstå systemerne indefra.

Når man betragter sommerens kommunikationskrig om Vejlegården eller finanssektorens famlende forsøg på at genfinde sin identitet og samfundsberettigelse, er det åbenbart, at der er opbygget en forståelseskløft mellem de to sektorer og resten af samfundet.

På trods af en stor og professionel kommunikationsafdeling snakkede 3F i ugevis hen over hovedet på de fleste danskere om en faglig konflikt, der i sin substans var relativt enkel og banal. Tilsvarende viser de seneste image-målinger med al tydelighed, at Danske Bank i flere år har savnet en troværdig fortælling til sine kunder, offentligheden og sig selv.

Fagbevægelsens kommunikative tomgang er i særlig grad knyttet til begrebet ”faglighed”, der som smølfernes ”smølf” bruges og misbruges næsten efter forgodtbefindende. En kollektiv sproglig overspringshandling, der ofte står i vejen for at snakke om, hvad det i grunden er, der sker og er behov for i medlemmernes verden.

Tilbage til tilliden

Begge sektorer savner nye og relevante svar på kundernes enkle spørgsmål til dem: ”Hvordan vil I hjælpe mig med at gribe mulighederne i mit liv?”

Luhmann peger på, at ”tillid” er af helt afgørende betydning for, at selvrefererende autopoiesiske systemer kan arbejde konstruktivt sammen med deres omgivelser. Og manglende tillid er måske netop essensen af både finanssektorens og fagbevægelsens aktuelle problemer – medlemmernes tillid, kundernes tillid, tilliden fra resten af samfundet og over for egne medarbejdere.

Og hvordan skaber man tillid? Man blotter sig.

Tillid er noget man giver, og som man skal gøre sig fortjent til at blive gengældt. Tillid bunder i gavegivning, hvor man åbner sig og gør sig sårbar ved ærligt at gå i dialog med sine omgivelser. Og netop villigheden til at åbne sig, gøre sig transparent og se kritisk på egen praksis er nødvendige, men desværre nye øvelser for de to sektorer.

Det triste ved både finanssektorens og fagbevægelsens selvsving er, at begge sektorer er centrale samfundsinstitutioner, der historisk har haft en afgørende betydning. Deres størrelse og historik betyder, at de alt for længe har fået lov til at glide bag om dansen.

Vi har været berøringsangste og tavse i mødet med deres manglende bidrag til en konstruktiv samfundsudvikling. Nu er der brug for, at de kommer ind i kampen som medspillere og ikke modspillere.

Vi har brug for, at de kommer med nye vovede bud på, hvordan vi får gentænkt vores samfundsløsninger, således at der også er en nogenlunde hæderlig plads til lille Danmark i den globale verden.

Læs flere af Ask Aggers indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Europæisk straftold kan bremse det danske boom i solceller Næste artikel Borgerne er løs i Kolding

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

ANALYSE: Storbritannien har under Boris Johnsons kortvarige ledelse opgivet konservatismen og erstattet den med en revolutionær politik som den, Trump fører i USA.