Grænser for politisk hestehandel

Tak til statsministeren for at standse en absurd forestilling på Christiansborg. Forløbet varsler ny politisk positionering af DF.

MM Special: Løkkes liberale tjekliste

Hvad skal man kalde statsminister Lars Løkke Rasmussen oven på en tumultagtig december – i høj grad foranlediget af et af regeringens egne partier - og en ydmygende start på januar med resolut skrinlægning af regeringens højt prioriterede pakke med skattelettelser?

En handlekraftig statsminister, der tør skrotte en politisk blindgyde og komme videre, eller en svag statsminister, der blot vil magten for magtens skyld og bare bliver siddende, så længe han kan?

Mandag Morgen har sat sig for at efterprøve Løkkes liberale tjekliste med valgløfter fra 2015 til nu. Hans score på den liste er faktisk ganske høj, selv om han blev udråbt forleden til at lede en totalt kuldsejlet mindretalsregering.

Løkke har ifølge Mandag Morgens store analyse taget hul på 212 ud af 283 liberale valgløfter. Næsten hvert fjerde forslag er droppet eller endnu ikke ført ud i livet. Blandt forslagene i den kategori er også nogle stykker inden for de absolutte kerneområder.

Vi er vant til kompromiser i dansk politik – og til at have mindretalsregeringer, der nok kan fremsætte gyldne valgløfter om det ene og det andet og fremlægge forkromede regeringsprogrammer. Men kan der ikke tælles til 90 mandater i Folketinget for forslagene, så dør de eller må lægges på køl for en periode.

Indledningen på dette års politiske sæson har vist os tre ting.

For det første at politiske hestehandler trods alt kan blive så absurde, at der må trækkes en streg i sandet og de må opgives. Tak til statsministeren for at sætte en stopper for det pinlige show, vi har været vidne til nu i månedsvis, nemlig at ”historisk store skattelettelser” – hvad end man så mener om dem – skulle handles på plads til gengæld for et såkaldt ”paradigmeskifte i udlændingepolitikken” med en række nye tiltag, der i øvrigt ville torpedere regeringens hidtidige kurs og trepartsaftaler med arbejdsmarkedets parter.

For det andet at Dansk Folkeparti bør dele ansvaret med Liberal Alliance for det politiske kaos, som har præget blå blok og dermed regeringskonstellationen og dens støtteparti siden efteråret.

Som modtræk til at stemme for en skatteaftale smed DF nye og strammere krav på udlændingeområdet på bordet i allersidste fase sammen med ekstra krav om råderum til velfærdsforbedringer de kommende år. Ikke nogen anstændig forhandlingsteknik efter gængs Christiansborg-standard.

Det lignede mere noget helt andet. Det lignede, at Dansk Folkeparti efter kommunalvalget og en stribe dårlige meningsmålinger prøvede at finde en ny og mere hårdtslående platform i forhold til vælgerne i rollen som ypperste udlændinge-strammer og ypperste velfærdsforkæmper.

For det tredje ser det endelig ud til, at Liberal Alliance er ved at blive voksen. Den kæmpe undskyldning, som Anders Samuelsen rykkede ud med til sit bagland og sine vælgere i onsdags for fejlslagen taktik, træklatring og en mislykket politisk strategi må gøre indtryk. Alle andre partilederen end netop ham ville nok blive væltet på sådan en bragende selverkendelse, men LA er Anders Samuelsen, og han får nok lov til at ride stormen af.

I de næste 17 måneder, indtil valget ifølge grundloven senest skal komme, har statsministeren stadig kun et sted af henvende sig, hvis han vil skabe aftaler. Det er hos Dansk Folkeparti.

Jo tættere vi kommer på valgdatoen, jo mindre hjælpsom bliver andre partier, medmindre der betales en høj politisk pris for sådanne aftaler. Og Kristian Thulesen Dahl har allerede stille og roligt bemærket, at statsministeren nok kommer tilbage efter andre aftaler.

Næste prøve på det bliver antagelig medieforligsforhandlingerne, som indledes i februar. Vil DF også her benytte lejligheden til at skabe sig en vælgermæssig platform, der værdipolitisk lægger mere klar afstand til både Venstre og Socialdemokratiet? Her skal der findes en politisk løsning i første halvår af 2018, fordi de nuværende aftaler udløber med udgangen af året.

Krisen i blå blok har mange tabere og kun én vinder. Og hun sidder i rød blok. Statsministeren har taget et nederlag på at opgive et af de rigtig store løfter i regeringsprogrammet om markante skattelettelser. Liberal Alliance har indkasseret dyre lærepenge på forløbet de seneste måneder og skal have genopbygget tillid hos vælgerne og baglandet.

Dansk Folkeparti og Thulesen Dahl har med sin fejlslagne strategi og med Lars Løkke Rasmussens skaktræk fået skubbet sig selv væk fra midten af dansk politik og tilbage på fløjen med den mere ekstreme soloposition på udlændingepolitikken.

Men DF er stadig regeringens parlamentariske grundlag og det sted, hvor Løkke skal hente stemmer til de forslag, som han skal have igennem. Og der mangler 71 af dem, hvis hans liberale tjekliste skal fyldes helt ud.

 

Forrige artikel En ny verdensorden for industriproduktion En ny verdensorden for industriproduktion Næste artikel Udkald til ny reform af den offentlige sektor Udkald til ny reform af den offentlige sektor
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.