Klimakampen er rykket ind på den politiske midte

Det er værd at holde øje med New York i denne uge. Her finder et møde sted, som kan blive en skelsættende ny start for klimakampen. Når 130 stats- og regeringschefer i morgen mødes til det endags klimatopmøde, FN’s generalsekretær Ban Ki-moon har indkaldt til, er det en samling politikere, der er mere end sædvanligt enige. Samtidig mødes erhvervsledere fra hele verden for at diskutere klimaudfordringer, og hvordan erhvervslivet kan bidrage til at løfte dem. Kampen mod global opvarmning er således ikke længere en krig på holdninger mellem en rødgrøn klimabekymret lobby og blåsorte industri- og erhvervslobbyer. I sidste uge konkluderede rapporten “Better Growth, Better Climate” bl.a., at vækst og bæredygtig udvikling ikke er hinandens modsætninger. Forfatterne til rapporten er tunge folk som Jeremy Oppenheim fra McKinsey, klimaøkonom Nicholas Stern og Felipe Calderón, Mexicos tidligere præsident. EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, noterer sig, at det er verdens førende økonomer, der står bag. “Det gør større indtryk i det danske finansministerium, at det er folk fra McKinsey og OECD, der nu siger, at der er en god businesscase for den bæredygtige omstilling, end hvis det var en analyse fra Greenpeace, der sagde det samme,” siger Hedegaard.

Den internationale kamp mod den globale opvarmning er ikke længere en skyttegravskrig mellem en rødgrøn klimabekymret lobby på den ene side og blåsorte industri- og erhvervslobbyer på den anden side.

Tværtimod vokser den globale koalition for en bæredygtig udvikling kraftigt på den politiske midte. Det betyder, at bæredygtighedens grundprincipper i disse år spreder sig hastigt fra førende internationale økonomiske organisationer som IMF, OECD og Verdensbanken til erhvervs- og finansministerier verden over.

Økonomisk vækst og bæredygtig udvikling er nemlig ikke hinandens modsætninger. Det fremgår af rapporten ’Better Growth, Better Climate’ fra The Global Commission on the Economy and Climate, som blev offentliggjort i sidste uge.

Login