Morten Hesseldahl: ”På arbejdspladsen har man ikke følelsesmæssigt pant på hinanden”

Da han blev direktør for Gyldendal, smækkede to prominente forfattere hårdt med døren. Da han var chef for Det Kongelige Teater, fik han øgenavnet Smadremanden, men han opfattede selv den ledelsesløse arbejdskultur som noget fra “det gamle Sovjet”, hvor dem med længst anciennitet vidste, hvor kaviaren stod. Morten Hesseldahl har om nogen vakt følelser med sin ledelse. Men hvad føler han egentlig selv, når kritikken falder?

Foto: Arthur Cammelbeeck
Laura Ellemann-Jensen

Ledelse af følelser

Hvor der er mennesker, er der følelser. Også på arbejdspladsen. Men hvordan håndterer topchefer følelser på en måde, som de selv, medarbejderne og hele organisationen kan være i?

Ugebrevet Mandag Morgen sætter gennem interviews med ledere og topchefer fokus på emnet ledelse af følelser. Alle har på hver deres måde skullet håndtere store følelser på arbejdspladsen.

Tidligere i samme serie: ’Forbandet Radio’ med fhv. adm. direktør for Radio24syv Jørgen

Ramskov. 'Revisorer har også følelser' med partner i Deloitte Henrik Wellejus. ’Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at lede et land’ med tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj.

Nogle kalder dem primadonnaer, mens andre kalder dem urimelige. Hvad end det korrekte er, så føler de så meget for deres arbejde, at følelserne ofte går højt. Det gør de helt generelt, og det gør de især, når ledelsen gennemfører forandringer, der skubber til alt det, der bliver følt stort for.

Morten Hesseldahl, administrerende direktør for Gyldendal, har gennemgribende erfaring med alt det. Han, der er erklæret borgerlig og medstifter af Cepos, betræder helst topstillinger i den kreative og lidt venstresnoede verden, hvor kunstnerne og kunsten regerer, og hvor ord som strategi og besparelser mest af alt fremkalder fnys og nervøse tics hos de ansatte.

Da han var chef for forlaget Lindhardt og Ringhof, meddelte han, at der skulle være en bedre balance mellem de smalle og de brede udgivelser, og at man ikke kunne fortsætte med at udgive så mange bøger, der slet ikke solgte. Fem forfattere forlod forlaget i direkte protest mod Morten Hesseldahl, og 13 år senere gentog det sig næsten, da Gyldendal ansatte ham som øverste chef, og forfatterne Carsten Jensen og Jens Smærup Sørensen smækkede med døren. Ikke om de ville udkomme med deres bøger et sted, hvor Hesseldahl skulle sætte retningen. 

Ledelse var ikke rigtig et begreb, da jeg startede derinde. Man agerede som i det gamle Sovjet: De dygtige, der havde været der længe og kendte systemet, kunne altid få kaviar og champagne

Morten Hesseldahl




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu