SOMMERSERIE: De kæmper stadig for lige løn

Sygeplejerskerne står forrest i kampen om ligeløn denne sommer. Men grundstenene til nutidens uligeløn blev lagt allerede, da de første kvinder kom ud på arbejdsmarkedet. Vi har samlet nogle af de artikler, der går et spadestik dybere for at afdække baggrunden for, at de traditionelle kvindefag stadig halter lønmæssigt efter de klassiske mandefag.

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Den glemte reform, der stadig styrer lønnen

BAGGRUND: De færreste husker tjenestemandsreformen fra juni 1969. Men den er værd at genbesøge, hvis man vil forstå, hvorfor typiske kvindefag stadig halter efter lønmæssigt.

50 år gammelt lønsystem fryser kvindefag fast på lave lønninger

BAGGRUND: Lønforskellen mellem kvinde- og mandefag i den offentlige sektor synes at være forbløffende stabil, viser stort studie. ”Der er mindre overensstemmelse mellem kvinders uddannelse og løn i dag end for 50 år siden,” konkluderer forsker.

Konflikten løser ikke sygeplejerskernes problemer

CHEFREDAKTØRENS BLOG: De frustrerede sygeplejersker får heller ikke denne gang indhentet 50 års lønefterslæb. Hjemme på sygehusene venter en endnu mere uoverkommelig arbejdspukkel. Og på mange afdelinger vil forholdene stadig være så pressede, at de fleste kun kan holde til at opretholde en deltidsløn.

Kvinder sidder på 15 procent af de private direktørposter

HISTORIEN I TAL: Danske aktie- og anpartsselskaber har fortsat i høj grad mænd i spidsen, viser tal fra Danmarks Statistik. Således sidder mænd på 85 procent af alle de registrerede direktørposter i Danmark, mens kvinder sidder på 15 procent.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu