1.000 startups i en nedlagt togstation i Paris :: Siri-kommissionen ser på sundhed og data :: Finkultur i VR

MM Next har været en tur i Paris og besøge verdens største startup-fabrik, der er finansieret af Xavier Niel, en af Frankrigs rigeste mænd. Og så er der nyt fra Siri-kommissionen, der i sidste uge fremlagde en samlet pakke med forslag og anbefalinger til fremtidens digitale sundhedsindsats.

Man tager en 300 meter lang nedlagt togstation, udruster den med 3.000 skriveborde og rigeligt med sækkestole. Så indbyder man 1.000 startup-virksomheder fra det meste af verden til at nyde godt af coaching, foredrag, værksteder og adgang til venturekapital. For at de unge entreprenører virkelig kan koncentrere sig om at udvikle forretningen, bygger man desuden 600 kollegieværelser lige rundt om hjørnet.

Det er tanken bag Station F i Paris - verdens største campus for startups. Det er svært at forestille sig, at der IKKE skulle komme stribevis af banebrydende virksomheder ud af miljøet i den enorme hal. Vi har en reportage fra Station F og såmænd også en lille video fra de imponerende omgivelser

Der har været stille omkring Siri-kommissionen et stykke tid. Men i fredags kom tænketanken, der er stiftet af de Radikales Ida Auken og Ingeniørforeningen IDA, med et udspil om digital sundhed.

Smartphones og apps bliver stadig vigtigere til at opsamle sundhedsdata og vejlede folk om deres helbred, men det indebærer en kollision mellem to vidt forskellige systemer: Det offentlige, officielle, godkendte sundhedssystem og en vildtvoksende underskov af gadgets, der kan måle alt fra puls til blodsukker og hudsygdomme, og som afleverer store mængder af meget personlige data til private selskaber, uden at nogen reelt kan overskue konsekvenserne.

Som man kan læse i Andreas Reinholt Hansen artikel, er det i høj grad dét, som Siri-kommissionen forsøger at komme med løsninger på.

Vi skal også have lidt kunst, det er sundt. Google støtter kunst på mange måder, først og fremmest ved at dokumentere museer, street art og historiske steder med billeder og video i meget høj opløsning. Hvis man vil opleve verdens førende museer eller tage en tur til verdens mest populære seværdigheder kan man gå ind på Google Cultural Institutes website.

I øjeblikket er der især gang i produktionen af 360 graders oplevelser, som bedst ses iført et par virtual reality-briller. Men hvis man bruger en smartphone, kan man også fornemme rumligheden, fordi man bevæger sig rundt i videoen ved at dreje sin smartphone.

Et godt sted at starte er med et besøg i Hamburgs nye Elbphilharmonie koncertbygning. Derefter kan man passende smutte en tur i i Sidneys opera, og derfra slutte af med en tur ned i spiralen på Guggenheim-museet i New York. Uden kø, uden sikkerhedscheck, uden jetlag.

God fornøjelse med læsning og sening.

Peter Hesseldahl
Redaktør, MM Next

Forrige artikel Station F er verdens største startup-fabrik Station F er verdens største startup-fabrik Næste artikel Margrethe Vestager: Store virksomheder har større ansvar Margrethe Vestager: Store virksomheder har større ansvar
Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Store digitale selskaber skal reguleres ud fra værdier om frihed, miljø og social retfærdighed, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener, at EU skal finde sin egen vej mellem amerikansk angst for staten og Kinas krænkelse af individer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea er verdens måske mest gennemdigitaliserede land, men efter en række skandaler om misbrug af data og overvågninger arbejder man nu på at indføre regler for databeskyttelse, der minder meget om EU’s GDPR-regelsæt.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.