Datasikkerhed ligger i designet :: Dansk tillid truer it-sikkerheden :: Fremtidens arbejde med VR og AR

Privacy by design kan blive startskuddet til nyt dansk eksporteventyr. Samtidig er det tid til et opgør med den danske ledelsesstil, der dyrker den flade struktur og en høj grad af medarbejderinvolvering – i hvert fald hvis man vil sikre sig bedst muligt mod cybertrusler, mener to forskere fra DTU. Og endelig vil fremtidens arbejde blive understøttet af VR og AR, der kan levere trin-for-trin instrukser, mens opgaven udføres.

Et af de bærende principper i GDPR, EU’s persondataforordning, som træder i kraft den 25. maj, er privacy by design. Privacy by design, eller dataetik, som nogen også kalder det, handler om, at datasikkerhed på alle niveauer fra starten er tænkt ind i designet af datasystemer.

Andreas Baumann fortæller i dagens artikel, hvordan skrappere krav kan vise sig at være en konkurrencefordel for danske virksomheder, der forstår at skabe sikre systemer, som brugerne har tillid til. Præcis på samme måde som f.eks. skrappere internationale miljøkrav ofte er en fordel for danske virksomheder, fordi man er vant til at skulle overholde en national miljølovgivning, der i forvejen er skrap.

Et andet aspekt af sikkerhed er beskyttelsen mod angreb fra hackere og kriminelle. Sidste år blev halvdelen af alle virksomheder i DI med over 250 medarbejdere ramt af hacking eller virus. Vi har talt med to it-sikkerhedseksperter fra DTU om truslerne, og desværre er deres centrale budskab, at den danske kultur med tillid, åbenhed og flad struktur, hvor mange i organisationen deler viden, gør os særligt sårbare overfor hacking. Det er træls, at det skal være sådan.

For Mærsk var det rigtig træls, da de i juni sidste år blev lammet af et stort hackerangreb, som tilsyneladende egentlig var et russisk angreb på Ukraine. I dagens klumme gør Henrik Ørholst skaderne op, både de økonomiske og imagemæssige.

Fremtidens arbejder skal have et bredere sæt af kompetencer for at kunne håndtere mere forskelligartede og skiftende situationer. Heldigvis kan teknologien hjælpe, hvilket enhver, der har fundet instruktionsvideoer på YouTube for at kunne reparere alt lige fra køleskabe til radiatorer, og hvordan man samler en lampefatning, selvfølgelig ved.

Lidt på samme måde vil fremtidens arbejder udrustet med et par augmented reality-briller kunne modtage trin-for-trin instrukser, når han eller hun står og skal løse en ny opgave. En anden mulighed er, at man kan træne betjeningen af kompliceret og dyrt maskineri på forhånd i virtual reality både billigere og uden at risikere at ødelægge noget. Vi fortæller, hvordan Siemens træner monteringen af vindmøller og Grundfos oplærer operatører på fabriksgulvet med brug af virtual reality.

I sidste nummer fortalte Andreas Reinholt Hansen om SceneThere, et produktionsselskab i Malmø, som specialiserer sig i 360 graders video, som kan ses med virtual reality-briller. Her optog han bl.a. et lille interview med SceneThere’s CEO, Marcus Olsson på taget af deres kontor med en flot udsigt over Malmø – i 360 grader video selvfølgelig. Det kan du se her.

Apropos virtual reality, så løb vores læserarrangement om VR i samarbejde med Khora VR af stablen i torsdags (se foto i toppen af nyhedsbrev). Udover at det var spændende at opleve en demonstration af det seneste VR-grej, var det vældig hyggeligt at få en snak med nogle af vores læsere. Det giver bestemt lyst til at lave flere arrangementer fremover.

Skulle nogen af jer have emner, I gerne vil høre nærmere om, så sig endelig til. Du kan skrive til mig på ph@mm.dk.

God læselyst!

Peter Hesseldahl,

Redaktør MM Next

Forrige artikel VR og AR på fremtidens arbejdsplads :: Israelere vil have dansk foodtech :: VR giver kroner i nødhjælpskassen VR og AR på fremtidens arbejdsplads :: Israelere vil have dansk foodtech :: VR giver kroner i nødhjælpskassen Næste artikel Danmarks nye chef for digital disruption :: Generativt design :: Landbrug 4.0 i Brasiliens solskin Danmarks nye chef for digital disruption :: Generativt design :: Landbrug 4.0 i Brasiliens solskin
7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

What’s next – i 2019?

What’s next – i 2019?

Virksomheder skal tage forbrugernes værdier alvorligt – for det er blevet alvor med klimaet, miljøet og datasikkerheden.
Det er muligt at nyhederne er dårlige, men i gamle dage var de også kedelige.

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Det måtte komme: En telefon, der skiller sig ud ved at have meget få funktioner. Light phone kaldes den, og som selskabet bag den lille telefon siger, så er den ”designet til at blive brugt så lidt som muligt”.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Højsæson for spåkoner

Højsæson for spåkoner

Bliver Tesla overtaget af Apple? Finder du det næste job gennem Google?
Og hvad kan danske hospitaler lære af deres israelske kolleger?

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Det er ved at være den tid på året, hvor tænketanke og andre kloge hoveder forsøger at komme med forudsigelser for næste år. Det første kuld af spådomme er ude.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

En office-pakke for politik

En office-pakke for politik

Der er masser af effektive digitale redskaber til at føre politik, og de bruges af alle, der har noget på hjerte – både godt og ondt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Augmented reality gør Arlas mælkekartoner levende

Augmented reality gør Arlas mælkekartoner levende

Hvis de skulle trænge til yderligere underholdning, kan finske børn, der sidder ved morgenmaden med en karton Arla-mælk foran sig, tage mobilen frem og kigge på kartonen gennem kameraet – og pludselig bliver morgenbordet fyldt med små tegneseriefigurer, som man spille et spil sammen med.

Kineserne kloner robot-hund

Kineserne kloner robot-hund

Det er en kopi, det er der vist ingen tvivl om. Enhver der har set videoerne med Boston Dynamics forbløffende hunde-lignende robotter ved, hvor den kinesiske hunderobot har hentet inspiration.

Innovations-hubs blomstrer i Sydkorea

Innovations-hubs blomstrer i Sydkorea

Den koreanske regering investerer mere i entreprenørskab og innovation end noget andet land i verden, men staten kan også gøre dens startup-curling-børn en bjørnetjeneste, hvis støtten kun giver kunstigt liv - og ikke skaber den ønskede opblomstring i økonomien.

De store lytter

De store lytter

Afgørende at det dataetiske råd får tilstrækkelig med muskler. Tech-giganternes monopoler bør brydes op, argumenterer ny bog. Og hvor meget lytter den nye smart højttaler derhjemme egentlig med?

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Amazon, Facebook og Google er vokset til gigantstørrelser, fordi de amerikanske myndigheder undlod at håndhæve konkurrencelovgivningen. Sådan lyder påstanden fra den anerkendte amerikanske juraprofessor Tim Wu i en ny bog. Han mener, det er på høje tid at gøre noget ved det. 

Fake news er som forurening

Fake news er som forurening

Tjekdet tjekker medierne for fake news. Den rette uddannelser vælger man ikke én gang for alle. Airbus og Audi arbejder på en flyvende bil med udskiftelige passagerkabiner.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Er det en bil? Er det en drone? Er den lækker?

Er det en bil? Er det en drone? Er den lækker?

Airbus har lavet en flot visualisering af deres Pop.Up koncept, som kombinerer droner og små, selvkørende delebiler. Den afgørende ide er de små udskiftelige kabiner, der både kan monteres på en drone og på undervognen af en lille bil.

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.