Datasikkerhed ligger i designet :: Dansk tillid truer it-sikkerheden :: Fremtidens arbejde med VR og AR

Privacy by design kan blive startskuddet til nyt dansk eksporteventyr. Samtidig er det tid til et opgør med den danske ledelsesstil, der dyrker den flade struktur og en høj grad af medarbejderinvolvering – i hvert fald hvis man vil sikre sig bedst muligt mod cybertrusler, mener to forskere fra DTU. Og endelig vil fremtidens arbejde blive understøttet af VR og AR, der kan levere trin-for-trin instrukser, mens opgaven udføres.

Foto: Peter Hesseldahl
Peter Hesseldahl

Et af de bærende principper i GDPR, EU’s persondataforordning, som træder i kraft den 25. maj, er privacy by design. Privacy by design, eller dataetik, som nogen også kalder det, handler om, at datasikkerhed på alle niveauer fra starten er tænkt ind i designet af datasystemer.

Andreas Baumann fortæller i dagens artikel, hvordan skrappere krav kan vise sig at være en konkurrencefordel for danske virksomheder, der forstår at skabe sikre systemer, som brugerne har tillid til. Præcis på samme måde som f.eks. skrappere internationale miljøkrav ofte er en fordel for danske virksomheder, fordi man er vant til at skulle overholde en national miljølovgivning, der i forvejen er skrap.

Et andet aspekt af sikkerhed er beskyttelsen mod angreb fra hackere og kriminelle. Sidste år blev halvdelen af alle virksomheder i DI med over 250 medarbejdere ramt af hacking eller virus. Vi har talt med to it-sikkerhedseksperter fra DTU om truslerne, og desværre er deres centrale budskab, at den danske kultur med tillid, åbenhed og flad struktur, hvor mange i organisationen deler viden, gør os særligt sårbare overfor hacking. Det er træls, at det skal være sådan.

For Mærsk var det rigtig træls, da de i juni sidste år blev lammet af et stort hackerangreb, som tilsyneladende egentlig var et russisk angreb på Ukraine. I dagens klumme gør Henrik Ørholst skaderne op, både de økonomiske og imagemæssige.

Fremtidens arbejder skal have et bredere sæt af kompetencer for at kunne håndtere mere forskelligartede og skiftende situationer. Heldigvis kan teknologien hjælpe, hvilket enhver, der har fundet instruktionsvideoer på YouTube for at kunne reparere alt lige fra køleskabe til radiatorer, og hvordan man samler en lampefatning, selvfølgelig ved.

Lidt på samme måde vil fremtidens arbejder udrustet med et par augmented reality-briller kunne modtage trin-for-trin instrukser, når han eller hun står og skal løse en ny opgave. En anden mulighed er, at man kan træne betjeningen af kompliceret og dyrt maskineri på forhånd i virtual reality både billigere og uden at risikere at ødelægge noget. Vi fortæller, hvordan Siemens træner monteringen af vindmøller og Grundfos oplærer operatører på fabriksgulvet med brug af virtual reality.

I sidste nummer fortalte Andreas Reinholt Hansen om SceneThere, et produktionsselskab i Malmø, som specialiserer sig i 360 graders video, som kan ses med virtual reality-briller. Her optog han bl.a. et lille interview med SceneThere’s CEO, Marcus Olsson på taget af deres kontor med en flot udsigt over Malmø – i 360 grader video selvfølgelig. Det kan du se her.

Apropos virtual reality, så løb vores læserarrangement om VR i samarbejde med Khora VR af stablen i torsdags (se foto i toppen af nyhedsbrev). Udover at det var spændende at opleve en demonstration af det seneste VR-grej, var det vældig hyggeligt at få en snak med nogle af vores læsere. Det giver bestemt lyst til at lave flere arrangementer fremover.

Skulle nogen af jer have emner, I gerne vil høre nærmere om, så sig endelig til. Du kan skrive til mig på [email protected].

God læselyst!

Peter Hesseldahl,

Redaktør MM Next


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu