Fake news er som forurening

Tjekdet tjekker medierne for fake news. Den rette uddannelser vælger man ikke én gang for alle. Airbus og Audi arbejder på en flyvende bil med udskiftelige passagerkabiner.

Peter Hesseldahl

Vi har jubilæum i dag – nu er det et år siden MM Next begyndte at udkomme! De går godt nok hurtigt sådan nogle år…
 
Websitet Naturli.dk kunne tidligere i november fortælle, at et amerikansk forskningsprojekt viste, at man kan få kræft af at bruge mobiltelefoner. En særdeles vigtig nyhed – hvis det var rigtigt.
 
Mandag Morgens søster-afdeling, Tjekdet, er sat i verden netop for at tage et nærmere kig, når den form for påstande dukker op i medierne.
 
En rundringning til en stribe førende danske forskere viste, at det ikke er umuligt at stråling kan give kræft, men det konkrete studie som Naturli.dk henviser til, kan ikke dokumentere det.

Den amerikanske undersøgelse var kun foretaget på rotter, og de havde fået bestråling på en måde, der ikke svarer til den måde, vi modtager stråling, når vi bruger mobilen.
 
Med andre ord: falsk alarm. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger et headset og begrænser varigheden af samtaler, men det er ud fra et forsigtighedsprincip – reelt har man stadig ingen data, der peger på at stråling fra mobiler skulle være farligt.
 
Fake news er som en slags forurening af vores informationsmiljø og af den demokratiske debat. Men hvad kan vi gøre ved det?
 
Det spørgsmål vil blive endevendt på den store konference som Mandag Morgen arrangerer i samarbejde med Udenrigsministeriet og den amerikanske ambassade i Danmark den 30. november i København.
 
Der er fremragende indlægsholdere fra bl.a. Google og Facebook, fra Columbia og Oxford universiteterne, og fra en stribe danske eksperter i medier og demokrati.
 
Et af livets store valg er hvilken uddannelse, man skal forsøge at tage. Det er ikke nemt, når man er ung og livet står åbent. Man er bange for at vælge det forkerte; noget der låser en fast på en kurs, man egentlig ikke ønsker.
 
Men som Joakim Møller fra Innovation Centre Denmark i Silicon Valley skriver i dagens klumme, så behøver det valg ikke at være så afgørende fremover.
 
Innovations centerets arbejde med at undersøge vilkårene i fremtidens arbejdsliv viser, at den teknologiske udvikling går så stærkt, at den rette uddannelse bliver et valg man tager igen og igen i løbet af livet – ikke mindst i Silicon Valley, selvfølgelig.
 
Og så har vi en lille video fra den smarte og lækre fremtid. Flyproducenten Airbus har arbejdet i flere år på et større, sammenhængende koncept for droner.

Den afgørende idé er de små udskiftelige kabiner, der både kan monteres på en drone og på undervognen af en lille selvkørende elektrisk bil.
 
Ganske fikst, ser det ud til. Det ser også ud til at fremtiden bliver befolket af smukke og rige mennesker med høje hæle og lækkert hår. Så ved vi det.
 
God fornøjelse med læsningen!
 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu