Start med: Hvad er det for et problem tech skal løse?

Disruptionsrådet lukker og slukker, vi gør status over indsatsen. Og så har vi et kig på hvordan hverdagen kan se ud, når de selvkørende biler er en realitet.

Phew, der har været tech-festival i København! Et virkelig imponerende arrangement med 4 dage stopfyldt med workshops, præsentationer, kunstværker og tusindvis af nørder og hipstere fra hele verden forsamlet i den københavnske kødbys ubekvemme rammer.
 
Modsat de fleste store internationale teknologibegivenheder er den københavnske festival ikke domineret af skinnende digitale fremtidsvisioner og glatte præsentationer af de nyeste gadgets. Techfestival handler om, hvordan vi mennesker oplever teknologien på godt og ondt.
 
Som Mandag Morgens chefredaktør, Jakob Nielsen, skriver i en kommentar, så er der en stigende opmærksomhed på, at vi ikke bare kan lade tech-giganterne styre udviklingen – for så undergraver vi nogle af de værdier, der centrale for vores samfund og kultur: Privatlivet, demokratiet og sammenhængskraften.
 
”Det er på tide at fokusere mindre på den næste selvkørende bil eller et køleskab, der selv køber
ketchup. Vi skal som individer, som ledere og som samfund spørge os selv, hvilket problem vi gerne vil løse. Dernæst kan vi tale om, hvordan teknologien kan hjælpe”, skriver Jakob Nielsen.
 
For halvandet år siden nedsatte regeringen under stor opmærksomhed Disruptionsrådet, tungt besat med eksperter og topledere fra erhvervslivet og organisation.

Nu, efter 8 døgnmøder, hvor digitaliseringens omvæltende effekter på samfundet er blevet diskuteret og analyseret, er det slut.

Mandag Morgen har spurgt rådets medlemmer, og 15 af dem har svaret på, hvorvidt det har været indsatsen værd. Har Disruptionsrådet fundet veje til at sikre at disruptionen bliver til gavn for Danmark? Du kan læse vurderingen i Anders Rostgaard Birkmann og Claus Dalgas’ artikel.
 
Og så har vi en lille video, der godt hører til i afdelingen for blanke, kommercielle fremtidsvisioner. Men derfor er det alligevel interessant at se Volvos bud på hvordan selvkørende biler kan give transport en helt ny rolle i hverdagen.

Det ser lækkert ud, nærmest som 1. klasses-kabinen på en flyvemaskine. Det kunne selvfølgelig også være interessant at se den tilsvarende video, når bilen er 7 år gammel, og godt slidt af at køre rundt med alverdens passagerer dag og nat.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Snart er alle på kloden online – selv de tyske myndigheder Snart er alle på kloden online – selv de tyske myndigheder Næste artikel Følg teknologier fra forventningernes tinde til skuffelserne dal Følg teknologier fra forventningernes tinde til skuffelserne dal
Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Store digitale selskaber skal reguleres ud fra værdier om frihed, miljø og social retfærdighed, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener, at EU skal finde sin egen vej mellem amerikansk angst for staten og Kinas krænkelse af individer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea er verdens måske mest gennemdigitaliserede land, men efter en række skandaler om misbrug af data og overvågninger arbejder man nu på at indføre regler for databeskyttelse, der minder meget om EU’s GDPR-regelsæt.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.